Gyakorlat

2024.08.05. 11:25

Hazatértek a Szent-Györgyi diákjai a ciprusi szakmai gyakorlatukról

Cipruson teljesítette nyári szakmai gyakorlatát az NVSzC Szent-Györgyi Albert Technikum tizenkét, sport, informatika és távközlés, illetve az egészségügy ágazataiban tanuló diákja. Az Erasmus + szakképzési mobilitási program keretében a szakmai tudásuk bővítése mellett a nyelvi készségeiket erősítették a fiatalok. Mindemellett Ciprus kulturális értékeit is megismerhették.

Lukács Zsófia

A csapat Cipruson

Fotó: Beküldött

Ciprus nyújtott szakmai gyakorlatot az NVSzC Szent-Györgyi Albert Technikum tanulóinak. Kalóz Erika, a balassagyarmati tanintézet tanára elmondta: kolléganőivel, Mics Sylviával, Major Krisztina Katalinnal és Dienes Katalinnal két, sport ágazaton tanuló, három informatika és távközlés ágazatos és hét egészségügy ágazati képzésben lévő diákjukat kísérték el a külföldi szakmai tapasztalatszerzésre.

Hazatértek a Szent-Györgyi diákjai Ciprusról
Bővítették egészségügyi szakmai tudásukat, de már hazatértek a Szent-Györgyi diákjai Ciprusról
Forrás: Beküldött fotó

– Az informatikusok az A. Ecotech LTD-nél internetbekötéssel és routerek előkészítésével, telepítésével foglalkoztak délelőttös munkarendben Páfoszon és annak agglomerációjában. A rájuk bízott irodai, raktári és hálózatépítési, javítási és szerelési feladatokat a balassagyarmati fiatalok példásan teljesítették – részletezte az intézmény tanára. 
Hozzátette, hogy a sportos diákok egy edzőteremben kaptak munkát: az edzések megtartásában vettek részt, s egyebek közt testtartásjavító feladatokat végeztettek a vendégekkel. Használták és bemutatták a gyakorlatokhoz szükséges eszközöket, s kiemelt figyelmet szenteltek a vendégek folyadékfogyasztására és egészséges táplálkozására is.

Az ápolók a Blue Cross Medical Center magánkórházában teljesítették feladataikat. A tanulók feladatai közé tartozott a mindennapi alapápolási feladatok elvégzése és a betegek környezetének fertőtlenítése. Olyan szakápolói feladatokat, mint a vérvétel, az infúziós terápia, a subcutan injekciók beadása, az EKG-vizsgálat, a perifériás vénakanülök bekötése, vagy a műtött betegek állapotának felügyeletébe is. Az intézmény mentora még arra is lehetőséget biztosított számukra, hogy a műtőben beöltözzenek és a titoktartás szabályait betartva megtekinthessenek műtéti beavatkozásokat.

Ciprus szigetén teljesítették szakmai gyakorlatukat a diákok

Kalóz Erika elmondta azt is, hogy a programra jelentkezettek előzetesen elkészítették saját Europass önéletrajzukat és motivációs levelüket, kiválasztásukban pedig nagy szerepe volt annak, hogy video-hívásban miként kommunikáltak a ciprusi partnerrel. 

– Általánosságban véve nagy hatással volt diákjainkra a mediterrán környezet, először látták a tengert, beilleszkedtek a napirendbe. Magatartásuk fegyelmezett volt, érdeklődtek az új és az ismeretlen iránt.  A tanulók önállósága, pontossága, empatikus képessége, határozottsága és magabiztossága sokat fejlődött. A munkahelyek meglátogatása során öröm volt hallani, hogy elégedettek velük, és ezt az értékelő lapok is visszatükrözik. Megszereztek számos, a mindennapi életben hasznos tudást, például a baloldali közlekedést, a mosógép használatát, főzést, a környezet tisztán tartását, és legfőképpen a rendelkezésükre álló ösztöndíjakat beosztani, euróban. Összességében elmondható, hogy mind tanulóink, mind pedig a kísérők számára rendkívül hasznos volt az Erasmus+ program, amely hozzájárult szakmai fejlődésünk, és a gazdag kulturális élmények és élethelyzetek tekintetében személyiségünk fejlődéséhez – emelte ki az iskola tanára.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában