Augusztus 20.

2024.08.20. 17:25

Fejet hajtottak az államalapító emléke előtt Salgótarjánban

Államalapító királyunkat és az új kenyeret ünnepelték a megjelentek augusztus 20-án, Salgótarjánban a Szent István téren. A program fényét közös imádság, valamint a Zenthe Ferenc Színház művészeinek előadása is emelte.

Veres Edina

Érdeklődőkkel telt meg augusztus 20-án, kedden a salgótarjáni Szent István tér, ahol az államalapítást, első királyunkat és az új kenyeret ünnepelték az egybegyűltek. A program első elemeként Varga András, a salgótarjáni Római Katolikus Főplébánia esperes-plébánosa, valamint Horváth-Hegyi Ádám a Salgótarjáni Evangélikus Egyházközösség lelkésze iránymutatása nyomán kulcsolták a megjelentek közös imára kezeiket.

Szent István
Varga András, a salgótarjáni Római Katolikus Főplébánia esperes-plébánosa, valamint Horváth-Hegyi Ádám a Salgótarjáni Evangélikus Egyházközösség lelkésze szólt a közönséghez Szent István ünnepén
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool

Ezt követően Fekete Zsolt, a vármegyeszékhely polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, augusztus 20-a régóta meghatározó szereppel bír nemzetünk életében, mivel Szent István király, az államalapítás és az új kenyér ünnepe évszázadok óta összekötő kapocs a nemzedékek között. A városvezető felidézte, hogy első megkoronázott királyunk, a később szentté avatott István Róma és a nyugat mellett döntött, amivel egyértelmű irányt szabott az elkövetkező évszázadoknak. 

Hozzátette: amit küzdelmes döntésével létrehozott az kiállta az idő próbáját, hiszen a nagyvilágban kevés olyan nemzetet tartanak számon, amely hazánkhoz hasonlóan ennyi idő óta ünnepként őrizné államlapító királya emlékét.

– Szent Istvánnak köszönhetjük, hogy szilárd talapzaton áll a mai Magyarország. Öröksége a hit, az erő és az ösztönzés. Emellett ittlétünket is biztosította, azaz azt a földet, amelyen élünk, és amely mindennapi kenyerünket adja. Ez az örökség hittől, világnézettől és pártállástól függetlenül ma is mindannyiunkat kötelez – hangsúlyozta.

Szent István ünnepén korunk kihívásairól is szólt a polgármester

Fekete Zsolt úgy fogalmazott, hogy a kihívások korába léptünk, aminek következményeit már mindannyian saját, mindennapi életünkben is tapasztaljuk.

– Az aszály, az energiaválság, a déli határokon növekvő migrációs nyomás, a pandémia, a háború és a háborús infláció mind olyan fogalmak, amelyekkel eddig főként csak a történelem könyvekben találkoztunk, azonban valódi jelentésükkel az utóbbi időben hirtelen, a valóságban is szembesülnünk kellett itt, Európa közepén. Ezeken csak erős, együttműködő közösség képes felülemelkedni – mutatott rá a városvezető, aki végül köszönetet mondott mindazoknak, akikkel a majd két cikluson át tartó polgármesteri megbízatása alatt együtt dolgozott.

Az emlékezés virágait is elhelyezték a Szent István-szobornál
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool

Megbecsüléssel emlékezzünk a vetést és az aratást végző kezekre

– Kívánom, hogy az elkövetkezendő közel öt évben sikeres önkormányzatunk és polgármesterünk legyen, mert mi, salgótarjániak, csak így nyerhetünk – húzta alá Fekete Zsolt, aki ezután arra kérte a jelenlévőket: mondjanak köszönetet azért, hogy az aszály ellenére is lesz kenyere az országnak, s minden egyes kenyér megszegésekor gondoljanak megbecsüléssel azokra a kezekre is, amelyek elvégzik a vetést, és az aratást.

A program során Ezt a földet választottam című ünnepi műsorral kedveskedtek az egybegyűlteknek a Zenthe Ferenc Színház művészei
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool

A program során Ezt a földet választottam című ünnepi műsorral kedveskedtek az egybegyűlteknek a Zenthe Ferenc Színház művészei – Németh Anna, Simon Kata, Erdélyi Gábor és Sándor Zoltán –, majd ezt követően az eseményen résztvevő személyek, politikai szervezetek, intézmények és civil szervezetek az emlékezés virágait helyezték el a téren található Szent István király szobránál. Az ünneplés 18 órától a Fő téren folytatódik zenés műsorral, kenyérszenteléssel, táncházzal, valamint a 20 órakor elstartoló Demjén Ferenc koncerttel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában