Pályázat

2024.07.07. 12:55

Támogatásra pályázhatnak a vállalkozások, a civilek és az önkormányzatok

Mint arról beszámoltunk júniustól folyamatosan meghirdetik a 2023-2027-es programidőszak Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Terv alapján elkészült pályázati felhívásokat. Az ezen belül megjelenő LEADER Program kiírásairól Bíró Anna, a Magyar Nemzeti Vidék Hálózat (MNVH) Nógrád vármegyei területi felelőse adott részletes tájékoztatást.

Lászlók Judit

Bíró Anna elmondta, hogy 2023-2027-es programidőszakban a LEADER Programban 63,5 milliárd forint áll majd rendelkezésre országosan, amely 105 LEADER HACS szervezetet érint.

leader, Bíró Anna
Bíró Anna a Leader program jelentőségéről beszélt       
Fotó: Ember-Lukács Zsófia / Forrás: Nool

– Ezek a helyi akciócsoportok már a múlt évben elkészítették a helyi fejlesztési stratégiájukat, ami alapján ők maguk fogják kiírni a pályázataikat – mondta Bíró Anna. Hozzátette: – Ezáltal ezek a szervezetek döntenek majd arról, hogy milyen felhívások jelennek meg, támaszkodva azokra a fel-mérésekre, igényekre, ami helyi szinten megjelenik.

Az MNVH területi felelőse kiemelte, Nógrád vármegyében négy LEADER HACS szervezet működik: 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesület, Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület, Ipoly-menti Palócok Tér-ségfejlesztő Egyesülete, Börzsöny Térsége Egyesület. Ezek a szervezetek magukba foglalják szűkebb hazánk 10 ezer fő alatti településeit, összesen 128-at.

LEADER: hamarosan megjelennek a felhívások

– A LEADER pályázatok egyik célja, a kifejezetten kistelepüléseken élő különböző szolgáltatásokkal foglalkozó vállalkozók támogatása, a vállalkozások fejlesztése. Ezzel kapcsolatban fontosnak tartom kiemelni, hogy ez az egyetlen olyan program, ahol egyéni vállalkozók is tudnak pályázni gazdaság-fejlesztésre és eszközvásárlásra – ismertette a szakember, kiemelve: – A másik cél a vidéki térségben lévő civil szervezetek támogatása, legyen szó hagyományőrző, sport vagy egyéb társadalmi szempontból fontos tevékenységet végző egyesületről, akik főként programokhoz és rendezvényekhez igényelhetnek anyagi támogatást. Mindezek mellett a programban az önkormányzatoknak is lehetősége van kamerarendszer létesítésére vagy bővítésére, a közösségi élethez tartozó önkormányzati ingatlan felújítására, illetve rendezvények, programok támogatására pályázni.

Bíró Anna tájékoztatását azzal zárta, hogy a vármegyei LEADER szervezetek várhatóan az ősz elejére meg fogják jelentetni a saját felhívásaikat, így a pályázók időben fel tudnak majd készülni azokra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában