Pályázat

2024.07.05. 18:20

Így pályázhatnak újabb fejlesztésekre a mezőgazdasági szereplők

Júniustól folyamatosan hirdetik meg a 2023-2027-es programidőszak Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Terv alapján elkészült pályázati felhívásokat. A kiírásokról és a támogatások feltételeiről Bíró Anna, a Magyar Nemzeti Vidék Hálózat (MNVH) Nógrád vármegyei területi felelőse adott tájékoztatást.

Lászlók Judit

Bíró Anna elmondta, ebben az évben lezárulnak a 2014-2022 közötti időszak Vidékfejlesztési Program pályázatai. Azonban júniustól folyamatosan megnyílnak majd az új 2023-2027-es programidőszak pályázatai a KAP alapján. Mint mondta, ennek a stratégiai elveit már elfogadta az Európai Unió és az előzetes pályázati felhívások már elérhetőek a kap.gov.hu honlapon. A társadalmasítás keretében ezeket még el lehet látni észrevételekkel, kérdésekkel, és csak a véglegesítést követően fognak megjelenni.

agrárpolitika, pályázat
Bíró Anna, a Magyar Nemzeti Vidék Hálózat (MNVH) Nógrád vármegyei területi felelőse 
Fotó: Ember-Lukács Zsófia / Forrás: Nool

– Ezzel kapcsolatban szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a közzétett felhívások bár valóban sok információt tartalmaznak, nem véglegesek. Ezért arra kérek mindenkit, hogy várja meg a véglegesített pályázati felhívások megjelenését, amelyek pontosan meghatározzák majd a feltételeket. Majd az alapján döntsenek a pályázat elkészítéséről és beadásáról – hangsúlyozta Bíró Anna, aki kifejtette továbbá, hogy a KAP Stratégiai Terv két pillérből áll.

Az agrárpolitika kiemelt figyelmet kap

– Az egyes pillér a közvetlen támogatásokat tartalmazza a gazdák számára. A kettes pillér az ágazati és a vidékfejlesztési intézkedéseket foglalja magába. Ennek a forrásnak az összege 2891 milliárd forint, ebből 20 százalék uniós forrás, a 80 százalék pedig nemzeti. A gazdasági fejlesztéseknél 21 beavatkozás lesz közel 1500 milliárd forint értékben, amely a négyszerese a 2014-2022 időszakban felhasználható forrásoknak. Emellett a zöld beruházások kerülnek majd előtérbe. A megújuló vidék projekten keresztül pedig a 10 ezer fő alatti kistelepülések önkormányzatai és civilszervezetei pályázhatnak. Ide tartoznak majd többek között a Leader Program forrásai is. A vidéki térség fejlesztését célzó források felhasználása 17 beavatkozás keresztül valósul meg közel 285 milliárd forint értékben – fogalmazott az MNVH területi felelőse. 

Rámutatott az egyik legjobban várt pályázatra: a mezőgazdasági termelők tevékenységének a diverzifikációja. Erre 45 milliárd forint áll majd rendelkezésre és projektenként 180 millió forintra lehet majd pályázni. Ennek a felhívásnak a támogatottsága Nógrád vármegyében várhatóan 65 százalékos lesz, így 35 százalékos önerőre lesz szükség a pályázóknak.

Nógrád vármegyében az infrastruktúra fejlesztését célozzák

Bíró Anna arról is tájékoztatott, hogy a megújuló vidéki intézkedésekben a kistelepülésekre és tanyákra vonatozó infrastrukturális fejlesztésekre, így napelemek telepítésére, villamos energia bevezetésére, valamint egyedi szennyvíz kiépítésére is lesz lehetőség. A „Tíz vidékfejlesztési együttműködés intézkedés” részeként pedig termelői csoportokat hozhatnak majd létre, illetve a rövid ellátási láncot segítő szolgáltatások segítése valósul meg. Emellett közösségi fejlesztésekre, képzésekre és innovációra vonatkozó kiírások is megjelennek.

– Nógrád vármegyében kiemelt szerepe lehet a vidéki infrastruktúra fejlesztésének a kistelepüléseken – mondta Bíró Anna. Hozzátette: 

– Továbbra is folytatni fogják a KAP által, a helyi közszolgáltatások energia ellátásának a fejlesztését – akár biomassza erőművek létesítésével vagy napelemek telepítésével – a településképet meghatározó épületeknek az energetikai fejlesztését, a helyi piacok építését, a külterületi utak korszerűsítését és a közétkeztetés fejlesztését.

Az MNVH területi felelőse kiemelte, szűkebb hazánkban népszerű lehet majd a „Vidékfejlesztési együttműködés a társadalmi vállalkozások fejlesztéséért” elnevezésű kiírás, amely segíti az egyes hátrányos helyzetű csoportok életminőségének a javítását. Ezáltal akár szociális farm együttműködést vagy szociális szövetkezeteket lehet létrehozni és működtetni, hátrányos helyzetű személyek bevíonásával.

Agro-ökoturisztikai fejlesztésekre is lehet pályázni

Bíró Anna beszélt még az Okosfalu kiírásról is, amely a kistelepüléseknek segít a digitalizáció kihívásainak a kezelésében. Erre közösen pályázhatnak a magán és a jogi személyek, a civilszervezeteket, önkormányzatokat és a kamarákat is együttműködésre készteti. A „Térségi aktív és ökoturisztikai együttműködés” célja pedig az lesz, hogy a mezőgazdasági termelők, az erdőgazdálkodók, a tanyán gazdálkodók és az egyéb helyi szereplők, így például a helyi turisztikai szolgáltatók, önkormányzatok, civil szervezetek bevonásával olyan programok, együttműködések jöjjenek létre, amelyek a térségbe vonzzák a turistákat és lehetővé teszik, hogy minél több időt töltsenek el Nógrád vármegyében.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában