Programajánló

2024.07.26. 20:00

Ízek kavalkádja: fesztiválok és falunapok körül forog a hétvége Nógrád-szerte

Ezen a hétvégén sem szűkölködik majd szűkebb hazánk eseményekben. A programok között sorakozik népzenei koncert is, míg a kisecseti fesztiválon pampuskák hada csábítja falatozásra az érdeklődőket, Ipolytarnócon pedig pacal rotyog majd a bográcsokban. Benczúrfalván vigadalommal egybekötött főzőverseny ízesíti a szombatot, Mohorán Tolnay Klári születési évfordulójára emlékeznek, Szentkúton pedig háromnapos nagybúcsút tartanak Szent Anna tiszteletére.

Veres Edina

Tuti programok és pampuska vár Kisecseten

Idén ismét sorra sülnek majd a fánkok a Kisecseti Pampuska Fesztivál során július 27-én, szombaton a település sportpályáján. Ahogy arról portálunk már beszámolt, a programok 13 órakor szabadtéri szentmisével kezdődnek. A szertartás után színpadra lép a Kétbodonyi Hagyományőrző Csoport, valamint Konrád Viktor dudás. Őket követi majd A Jó Laci Betyár, a Magyarnándor Bogyócskák fellépése, és a Betyárok bemutatója. A világot jelentő deszkákon 16 óra 30 perctől a Hagyományőrző Kelevézek műsorával folytatódik a produkciók sora, később pedig Varga-Bíró Tamás, illetve a Cserháthalápi Csipkerózsika Hagyományőrző Csoport előadását tekinthetik meg az érdeklődők. Este 19 órától Karda Bea énekesnő, majd 20 órától a Pedrofon gondoskodik a jó hangulatról. A fesztivált egy bulival zárják, amelyen Grenyó János zenél.

programok
A hétvégi programok között a Kisecseti Pampuska Fesztivál is szerepel
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool Archív

A látogatókat napközben arcfestés, népi játszóház, légvár, ugrálóvár és a fazekas mesterség bemutatója, valamint természetesen pampuskák hada várja. Ezenkívül szűrőbuszos egészségügyi vizsgálatra is lesz lehetőség 10 és 16 óra között az önkormányzat parkolójában.

Koncert során telik meg dallamokkal a balassagyarmati Gansel Udvar

Koncertélménnyel vághatnak neki a hétvégének a balassagyarmati Gansel Udvarba betérők. A Gansel Est keretében a Fonogram-díjas Belau zenekar dalai szórakoztatják majd a közönséget július 26-án, pénteken 21 órától.

Sörrel és szörppel is versenyezhetnek a vállalkozó szelleműek Balassagyarmaton 

Első alkalommal rendeznek Palóc Sörpong, illetve Szöppong bajnokságot Balassagyarmaton július 27-én, szombaton 18 órától. A Fiatalok Palócföldért Egyesület által szervezett eseménynek a város sportcsarnoka ad majd otthont. A részvétel nevezéshez kötött, a vállalkozó kedvűek kéttagú csapatokban mérettethetik meg ügyességüket. A szervezők arra is felhívták a figyelmet, hogy azok a felnőttek, akik nem kívánnak alkoholt fogyasztani sör helyett szörppel játszhatnak, illetve a 18 év alatti jelentkezők csak a szörppongban vehetnek részt.

Hangverseny és emlékünnepség is színesíti a hétvégét Mohorán

Zenével és emlékekkel telik meg a mohorai Tolnay Klári Emlékház szabadtéri színpada július 27-én, szombaton 16 órától. A Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesület-Emlékház „Ajándék volt minden egyes perc” címmel rendez emlékünnepséget a névadó kétszeres Kossuth-díjas magyar színésznő születésének 110. évfordulója alkalmából. Emellett a 37. Zene határok nélkül Nemzetközi Muzsikustábor Verseny és Művészeti Fesztivál résztvevői hangversennyel kápráztatják majd el a közönséget.

Főzőverseny és szórakoztató színpadi műsorok ízesítik a hétvégét Benczúrfalván

Kilencedik alkalommal rendeznek vigadalommal egybekötött főzőversenyt Szécsény-Benczúrfalván. Ahogy azt a Nool.hu is megírta, az Ízek Viadala fantázianevet viselő esemény július 27-én, szombaton 10 óra 20 perckor rajtol el a hivatalos megnyitóval, majd 10 perccel később fellobbanhatnak a lángok a kondérok alatt. A főzőverseny 14 óráig tart, nem sokkal később a szécsényi Derűs Asszonyok, majd a Palóc Táncegyüttes jóvoltából szórakoztató színpadi műsorok fokozzák a rendezvényen a jó hangulatot. A megjelentek számára 15 óra 30 perctől a tombolahúzás okoz majd izgalmas perceket, fél órával később a neves zsűritagoknak köszönhetően fény derül a főzőverseny eredményire. A világot jelentő deszkákon Nádasdi Erika 16 óra 30 perctől operettdalokat énekel az egybegyűlteknek, majd ezt követően az 8th Pub zenekar ad koncertet. A kilencedik ízek viadalát végül 20 órától szabadtéri bál zárja, amelyhez a muzsikát és a jó hangulatot a Pityu Band biztosítja majd.

A népzenéé lesz a főszerep a mátraalmási erdei színpadon

Népzenei dallamok csendülnek fel július 27-én, szombaton egy szabadtéri koncert során Szuhán. A mátraalmási falurészen kialakított erdei színpadra 16 órakor a Nyársapáti Népdalkör tagjai lépnek fel, majd Kovács László és Laczkóné Fodor Zsuzsanna gondoskodik a jó hangulatról. A program pályázati támogatásból valósul meg, így mindenki számára ingyenesen látogatható.

Száll majd az énekszó és a rakott szoknya a mátramindszenti falunapon

Idén ismét falunapon mulathat Mátramindszent apraja-nagyja, akárcsak a településre látogató vendégek július 27-én, szombaton. Ahogy azt portálunk korábban már megírta, a község önkormányzata által évről évre megszervezett programra a helyiek és a környékbeliek mellett ez alkalommal is várják a településről elszármazottakat. A faluközpontban, a sportpályán felállított szabadtéri színpadnál 12 óra 30 perctől az autósport szerelmesei láthatnak egy izgalmas és látványos autós bemutatót. Az ebédet követően 15 órakor Skuczi Nándor, a vármegyei közgyűlés elnöke és Horváth János polgármester nyitják meg a kulturális programokat. A helyi óvodások és a Rozmaring Asszonykórus műsorát követően mások mellett a Nyársapáti Asszonykórus és a Muzsla Néptáncegyüttes is színpadra lép. A gyereket ugrálóvár, az érdeklődőket kirakodóvásár is várja.

Tárlat mutatja be a grafikusművész, költő alkotásait Balassagyarmaton

Fábián István grafikusművész és költő alkotásaiból nyílik Vonal címmel tárlat július 27-én, szombaton 15 órakor Balassagyarmaton, a Szerbtemplom galériában. A kiállításmegnyitó során a megtekinthető képeket Mohai V. Lajos József Attila-díjas költő, irodalomtanár ajánlja majd a megjelentek figyelmébe. A kiállítás szeptember 26-ig lesz megtekinthető.

A pacalfőzés „bajnokait” keresik ismét Ipolytarnócon

Immár évek óta hagyomány Ipolytarnócon, hogy júliusában megrendezik a Pacalt Főzők Versenye nevű programot. Ahogy azt a Nool.hu is megírta, nem lesz ez másképp idén sem, hiszen szombaton, azaz július 27-én a jelentkező csapatok és baráti társaságok megmutathatják, hogy milyen finomságokat tudnak elkészíteni az alapanyagból az idei eseményen, amely immár a 17. a helyi pacalkészítő fesztiválok sorában. A csapatok reggel 7 órakor kezdik el a munkát, az eredményekre 13 óra 30 perckor derül fény. Ezt követően 14 órakor kezdőd megnyitó után zenés-táncos produkciók követik egymást a színpadon a megannyi fellépőnek hála. A szervezők a legkisebbekre is gondoltak, a gyerekeket ingyenes ugrálóvár várja a nap során. A településen másnap, azaz július 28-n, vasárnap 11 órakor a Krisztus Király templomtól egyházi körmenet indul a Szent Anna kápolnához, ahol 11 óra 30 perckor ünnepi szentmisén vehetnek rész a hívők.

Háromnapos nagybúcsút tartanak Szent Anna tiszteletére Szentkúton

Szent Anna nagybúcsún vehetnek részt a zarándokok hétvégén Mátraverebély-Szentkúton. Ez alkalomból a nagyszülőket és az időseket is várják nemzeti kegyhelyünkre. Szombaton 11 órakor mutatnak be liturgiát, a gyalogos zarándokokat pedig 15 óra 30 perckor fogadják. Ezután Orosz Lóránt, a kegyhely vezetője mutat be misét, amit a járművek megáldása követ. A virrasztás után, 23 órakor keresztúthoz csatlakozhatnak a hívők, akik éjfélkor ismét liturgián vehetnek majd részt. A búcsú vasárnapján Berta Tibor tábori püspök celebrálja a 11 órakor kezdődő ünnepi szentmisét, a szertartás során az Úr áldását kérik a nagyszülőkre és az unokákra. A részletes programokról a kegyhely honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában