Segítségnyújtás

2024.07.14. 09:25

Több önkéntes nógrádi mentőszervezet is támogatást kap

Országos szinten száznyolcvanhét, szűkebb hazánkban pedig összesen öt önkéntes mentőszervezet jut idén központi forrásból pályázati támogatáshoz.

Nagy Orsolya

Mint arról Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője beszámolt: az önkéntes mentőszervezetek megalakítását és működésük szervezett kereteinek megteremtését még tizenkét évvel ezelőtt kezdeményezte a katasztrófavédelem. A központi, majd a területi rendeltetésű mentőszervezetek megalakítása és minősítése után, a járási és települési szintű szervezeteket hívták életre. Ezek a csapatok ma már jól kiegészítik a hivatásos katasztrófavédelem egységeinek munkáját, képesek a hivatásosok irányításával hatékonyan működni.

A villámárvizeknél is jelen vannak az önkénes mentőszervezetek tagjai
A villámárvizeknél is jelen vannak az önkénes mentőszervezetek tagjai
Forrás: Facebook

– Az önkéntes mentőszervezetek fejlesztésének elsődleges célja a települések önvédelmi képességének az erősítése. A szervezetek bevonásával emelkedik azoknak a száma, akik helyben szerepet tudnak vállalni a károk, különös tekintettel a viharkárok felszámolásában és a helyreállítási munkálatokban. Jelenleg országosan több mint húszezer önkéntes áll beavatkozásra készen az emberek biztonsága érdekében – mondta Kapás Márton. Hozzátette: a mentőszervezetekben tevékenykedők létszámának növekedésével arányosan a beavatkozásaik száma is emelkedett. Tavaly összesen 123 katasztrófavédelmi műveletben vettek részt az önkéntes mentőszervezetek szűkebb hazánkban.

Idén is pályázhattak

A szóvivő arra is kitért, hogy a korábbi évekhez hasonlóan a katasztrófavédelem idén is kiírta azt a pályázatot, amely az önkéntes mentőszervezetek tevékenységéhez kapcsolódó működési költségek finanszírozására, a mentőszervezet tagjainak az oktatására, valamint a vizsgáztatásának a támogatására nyújt lehetőséget a központi költségvetésből. A jóváhagyott döntés alapján országosan száznyolcvanhét, Nógrád vármegyében pedig öt önkéntes mentőszervezet jut pályázati támogatáshoz.

Öt mentőszervezet kap támogatást

Ezáltal támogatásban részesül a Határmenti Együttműködés a Lakossággal a Polgárokért egyesület, a Bátonyterenyei Járási Önkéntes Mentőcsoport, azaz az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Cserhát Mentőkutyás, Különleges Mentő, Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Közhasznú Egyesület, az Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület, valamint a Karancsság Települési Önkéntes Mentőcsoport, Kisherceg Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában