Hatósági ellenőrzés

2024.07.18. 17:04

Lakossági bejelentés miatt vizsgálódott a hatóság egy mohorai telephelyen

Illegális hulladék tárolásáról szóló hírek jelentek meg a Facebookon egy mohorai telephellyel kapcsolatban. A katasztrófavédelemtől megtudtuk, hogy már tavaly és idén júliusban is hatósági ellenőrzést tartottak az ingatlanon. A mohorai telephelyen tárolt grafitpor nem minősül veszélyes anyagnak.

Nool.hu

Fotó: Shutterstock

A katasztrófavédelem már tavaly nyáron is végzett hatósági ellenőrzést a mohorai telephelyen

Csárdi Antal LMP-s politikus szervez lakossági fórumot egy mohorai telephely ügyében, ahol a Facebookon terjedő hírek szerint illegális hulladékot tárolnak. Az üggyel, illetve annak előzményeivel kapcsolatban megkerestük a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot. Mint megtudtuk, már tavaly, egészen pontosan 2023. július 19-én is lakossági bejelentést kaptak „vélelmezetten illegális hulladék elhelyezésével” kapcsolatban.

mohorai telephely
Lakossági bejelentés miatt vizsgálódott a hatóság egy mohorai telephelyen, már tavaly is vizsgálódtak itt
Fotó: Shutterstock

„A bejelentés kivizsgálására az igazgatóság balassagyarmati kirendeltsége haladéktalanul intézkedett tűzvédelmi és iparbiztonsági hatósági hatáskörében. A helyszíni ellenőrzés végrehajtásával lefolytatott eljárások eredményeként a tűzvédelmi hiányosságok miatt kötelezéseket bocsátott ki, amelyek teljesítését rendszeresen visszaellenőrzi, valamint az iparbiztonsági eljárásban megállapította, hogy a tárolt anyag (grafitpor) nem tartozik sem a közúti veszélyesáru-szállításról (ADR), sem a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről szóló jogszabályok hatálya alá” – közölte érdeklődésünkre az igazgatóság.

Július elsején újabb helyszíni ellenőrzést hajtottak végre

A legújabb fejleményekről szólva hozzátették: a telephelyen folytatott tevékenységgel kapcsolatban ez évben ismét közérdekű bejelentés érkezett hozzájuk, ezért az igazgatóság kirendeltsége július 1-jén újabb helyszíni ellenőrzést hajtott végre.

„Az ellenőrzés alkalmával megállapították, hogy a telephelyen a tevékenységet és a tárolt anyagot érintően, illetve egyéb körülményben olyan változás nem történt, amely a katasztrófavédelem hatáskörébe tartozóan további hatósági intézkedéseket tett volna szükségessé. A megkeresésekben említett illegális hulladékkal kapcsolatban a hivatásos katasztrófavédelmi szerv nem rendelkezik hulladékgazdálkodási hatósági hatáskörrel” – közölte a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában