Mozgáskorlátozottak

2024.07.20. 11:20

Balassagyarmati egyesület segíti vármegyénk mozgáskorlátozottait

A Mozgáskorlátozottak Balassagyarmati Egyesülete (MKBGYE) 1992-ben alakult azzal a céllal, hogy javítsa, támogassa a mozgáskorlátozott emberek életminőségét. Az egyesület idén márciusban új elnököt választott Hegedűsné Barna Rita személyében, aki portálunkat tájékoztatta a szervezetük tevékenységéról és a jövőbeni terveiről is.

Lászlók Judit

Nógrád térképén bekarikázták az érintett településeket: a fél vármegyére kiterjed a működési terület

Fotó: Beküldött

Mint ismert vármegyénkben az MKBGYE rendelkezik a legnagyobb létszámú tagsággal, közel 700 fővel, ugyanis a Mozgáskorlátozottak Nógrád Megyei Egyesülete már nem tagja az országos Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének (MEOSZ) szervezetének. Az egyesület tagjai elsősorban Nyugat-Nógrád településein élnek, de néhányan csatlakoztak már Kelet-Nógrádból is.

Balassagyarmati egyesület segít
Üléseznek a tagok. Balassagyarmati egyesület segíti a nógrádi mozgáskorlátozottakat
Fotó: Beküldött

– Az MKBGYE tagja a MEOSZ-nak és számos feladatot lát el. Ezek közé tartozik a különböző támogatási rendszerek ismertetése, az adminisztrációban való segítés, a kérelmek kitöltésében való segédlet és tanácsadás, a közösségi események, kirándulások, illetve előadások szervezése, valamint az érdekképviseleti tevékenység a mozgáskorlátozottak számára a MEOSZ segítségével. Ezen kívül segítséget nyújtunk az szja adóbevallások átnézésében, valamint érzékenyítő foglalkozásokat is szervezünk az iskolákban – fogalmazott Hegedűsné Barna Rita. – A tagjaink a leggyakrabban parkolási igazolvány, illetve a lakás akadálymentesítési támogatás miatt keresnek meg minket. Utóbbi egy 300 ezer forintos támogatást jelent, amit azok vehetnek igénybe, akik elérik a 40 százalékos mozgáskorlátozottságot. 

Hegedűsné Barna Rita arról is beszélt portálunknak, hogy a honlapjukat és a Facebook oldalukat folyamatosan frissítik különböző információkkal. Továbbá a Facebook csoportjukban recept és könyvajánló rovat is várja a tagokat, illetve szeretnék majd elindítani a segédeszköz felajánlást is. 

Törekednek az együttműködésekre és pályázatokban való részvételre 

Az egyesület elnöke kitért arra is, hogy próbálnak szoros kapcsolatot kialakítani a kormányhivatalokkal, az önkormányzatokkal, a REHAB Észak Kft.-vel, a Kistérségi Szociális Szolgáltató Központokkal azért, hogy minél több információt, tanácsot tudjanak átadni a tagjaiknak, mozgáskorlátozotti problémáik, gondjaik megoldására. 

– Az egyesület több jelentős pályázatban és projektben vett részt. Az Abilympia programban, integrált sportrendezvényeket és kommunikációs előadásokat szerveztünk, valamint a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatai által a közösségépítésre és társadalmi esélyegyenlőség elősegítésére fókuszáltunk. Emellett környezetvédelmi pályázatokban is részt vettünk, melyek célja a fenntarthatóság és környezeti tudatosság növelése volt. A jövőben is szeretnénk folytatni a pályázatok beadását, hogy tagjainkat pozitív előnyben tudjuk részesíteni. Ezen felül az egyesületünk rendelkezik egy hét fős nyaralóval is Jászárokszálláson, amelyet a tagjaink kedvezményesen igénybe vehetnek – fogalmazott Hegedűsné Barna Rita, aki rámutatott arra is miért előnyös az egyesület tagjának lenni. 

Miért érdemes az egyesület tagjává válni? 

– A jelentkezők egy támogató közösség részévé válhatnak, amely segíti a mindennapi életet és társadalmi integrációt. Továbbá számos olyan programot és rendezvényt szervezünk, amelyek gazdagítják a tagok életét. Ezen kívül azok is csatlakozhatnak, akik nem mozgáskorlátozottak, de támogatni szeretnék az egyesület céljait. Ehhez mindössze egy tagnyilvántartó lapot kell kitölteni és a tagdíjat szükséges befizetni. Ezen túlmenően a MEOSZ igazolványra is jogosultak lehetnek a tagok, amely számos intézményben biztosít kedvezményes belépőjegyet. Emellett a vállalkozásoknak is lehetősége van az egyesületünk támogatására, amivel erősödhet a társadalmi felelősségvállalásuk, illetve az adományok adózási kedvezményekkel is járnak – mondta az elnök, aki már az önkormányzatokkal is felvette a kapcsolatot annak érdekében, hogy segítsék a tagjaikat falubusszal eljuttatni az eseményeik színhelyére.

Végül pedig kitért arra is, hogy a Balassagyarmati Szentháromság-templomban vasárnap a 11 órakor kezdődő misén egy mozgáskorlátozotti rámpát helyeznek majd ki, így a jövőben már a mopeddel közlekedő is be tudnak menni templomba.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában