Klímázás odahaza

2024.07.28. 09:14

Áldás, de átok is lehet a klíma

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a klímatulajdonosok között alig akad olyan, aki ne kapcsolta volna be minimum egy órára a hűtőberendezést az elmúlt napokban. No, de mennyibe kerül mindez? Testvérportálunk, a Kemma.hu utánajárt a kérdésnek.

Nool.hu

Mint írták: az országos híradások szerint 15 ezer forinttal is megnőhet a rezsiköltség havonta, ha megállás nélkül járatjuk a klímaberendezést. – A berendezés kilowattórában mért, óránkénti maximális fogyasztását úgy tudjuk kiszámolni, ha a teljesítményét elosztjuk a gép klíma címkéjén látható (fűtésre vonatkozó) SCOP vagy (hűtési hatékonyságot mutató) SEER értékkel – nyilatkozta egy szakember.  

klíma
Áldás, de átok is lehet a klíma
Fotó: Flajsz Peter / Forrás: MW/Illusztráció

 

Szerinte egy átlagos, 3,5 kW-os teljesítményű klíma, aminek a SEER mutatója 7.00, legfeljebb 0,5 kilowattóra áramot fogyaszt óránként (1 kW elektromos áram csaknem 37 forint). Ez a teljesítmény szélsőségesen magas külső hőmérséklet esetén, normál hőszigetelést feltételezve képes egy 45 négyzetméteres helyiség lehűtésére, ha nincsenek benne egyéb hőforrások.

 A napi fogyasztás kiszámolásához természetesen nem 24-el kell ezt a számot szoroznunk, hiszen a nap folyamán csak rövid ideig kell ilyen nagy terheléssel üzemelnie klímaberendezésünknek és az egy havi fogyasztás kiszámításához sem kell a 31-es szorzót használni, mert nem minden nyári napon van kánikula. Havonta körülbelül ötezer forinttal emelkedhet meg a villanyszámlánk a berendezés rendszeres használatától – idézték a szakembert.

Arról is írtak, hogy egy kutatás szerint a legmagasabb termelékenység körülbelül 22 Celsius-fokos hőmérsékletnél érhető el, 23-24 foktól felfelé pedig már romlik a dolgozók munkateljesítménye. A 20 fok pedig a legkedvezőbb az alváshoz. A kinti levegőhöz képest legfeljebb 8-10 fok lehetne a különbség.

Mennyiért élvezhetjük a klíma előnyeit?

A Kemma.hu beszámol arról, hogy a fizetések szempontjából egyre jobban elérhetők a készülékek, hiszen amíg úgy tizenöt-húsz évvel ezelőtt luxusnak számított egy-egy ilyen berendezés, úgy ma már egy átlagos havi keresetből (240-322 ezer) is megvásárolható egy klíma. Fűtés szempontjából sem mindegy, ha a gáz helyett fenntarthatóbb, hatékonyabb megoldásra törekszünk.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában