Jegyzet

2024.06.29. 06:19

Vízparti tragédia

A napokban egy kőbányai strand medencéjébe belefulladt egy ötéves kisfiú, aki felügyelet és úszógumi nélkül ment a vízbe. Lászlók Judit újságíró kollégánk gondolatai a témában.

Lászlók Judit

A nyári időszakban szerintem mindannyian alig várjuk, hogy végre a vízparton pihenhessük ki az elmúlt hónapok fáradalmait. Sajnos azonban alig kezdődött el a nyár, máris hallhattunk olyan vízparti esetekről, amelyek tragédiába torkolltak. Engem végtelenül elszomorít, amikor azt hallom, hogy kisgyermekek fulladnak vízbe. Így volt ez akkor is, amikor a hírekben értesültem róla, hogy egy kőbányai strand medencéjébe belefulladt egy ötéves kisfiú, aki felügyelet és úszógumi nélkül ment a vízbe. 

Szintén nagyon szívszorító az az eset is, amely a napokban történt. Egy középkorú férfi fulladt a Balatonba, miután segíteni indult a feleségének, aki az erős szélben elsodródott a matracával. A nő végül partot ért. Ezek a tragédiák engem mindig nagyon megérintenek. Ilyenkor mindig elgondolkozom azon, vajon hogyan lehetne a tragédiákat megelőzni? A szakemberek szerint a vízbiztos úszástudással, elővigyázatossággal és a mentőmellények használatával bizony sok szerencsétlenség elkerülhető lenne. 

Éppen ezért az egyik legfontosabb szabály az, hogy olyan helyen senki ne menjen a vízbe, ahol tilos a fürdőzés. Baj esetén itt nem állak rendelkezésre a megfelelően felkészített szakemberek, illetve a szükséges felszerelés sem. Emellett meg kellene érteni azt is, hogy az úszni kevésbé tudók a sekély víznél ne menjenek tovább, sőt még védőfelszereléssel se közelítsék meg a nagyobb vízmélységű területeket. Ugyanakkor nem kevésbé fontos a megfelelő segítségkérés, vagy a bajbajutottak segítése elsősegélynyújtással. De mindezek mellett is számos olyan fontos szabály létezik, amit mindenképpen be kellene tartani ahhoz, hogy a pihenés végül ne végződjön tragédiával.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában