Elsősegély

2024.06.07. 17:27

Vér is folyt ma Salgótarján utcáin, az országos elsősegélynyújtó versenyen (fotók)

Tömeges karambol és gyilkossági kísérlet helyszíne mellett is elsétálhattak ma Salgótarjánban a járókelők. Vér is folyt a megyeszékhely utcáin. Szerencsére azonban nem katasztrófa történt, hanem az országos elsősegélynyújtó verseny megyei döntőjét szervezte meg a Magyar Vöröskereszt.

Gulyás Edina

Vér folyt, persze nem igazi, a verseny helyszínén

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Sebesültek hevertek ma a salgótarjáni utcákon. Nyílt törés, késszúrás, mérgezés, vér. Nem egy horrorfilm forgatása zajlott a megyeszékhelyen, még csak tragédia sem történt. Az országos elsősegélynyújtó verseny megyei döntője zajlott.

Vér is folyt
Vér folyt, persze nem igazi, a verseny helyszínén
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Folyt a vér, de minden sebet elláttak a versenyzők

– Idén már 52. alkalommal szervezte meg a Magyar Vöröskereszt az országos elsősegélynyújtó versenyt, amelynek Nógrád megyei döntőjét tartjuk ma Salgótarjánban. Azon két kategóriában méretik meg magukat az indulók, általános és középiskolás diákok bizonyíthatják tudásukat – hangsúlyozta a megnyitón Szabóné Balázs Beáta, a Magyar Vöröskereszt Nógrád Vármegyei Szervezetének igazgató-helyettese. 

A versenyen induló nyolc csapatot és felkészítő tanáraikat Kormos Ádám, a szervezet ifjúsági szakmai vezetője is köszöntötte. Mint mondta, az elsősegélynyújtás ismerete nem csak ezen a rendezvényen fontos. Annak ugyanis a mindennapokban is hasznát veszik a fiatalok, akár életet is menthetnek a felkészülés során megszerzett elméleti és gyakorlati tudással.

Nyílt törés, mérgezés is szerepelt a feladatok között

– A városban öt aktív és három pihenő állomást rendeztek be az Országos Mentőszolgálat munkatársai, akik pontozták is a csapatokat – ismertette a részleteket Kőhalmi Tímea, a verseny szervezője.

Minden évben van a megmérettetésen újraélesztés is
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Hozzátette: az aktív állomásokon különböző feladatokkal találkoztak a versenyzők. Volt nyílt törés, epilepsziás beteg, mérgezés, többszörös késszúrás, de egy tömeges baleset helyszínét is szimulálták. Minden évben van a megmérettetésen újraélesztés, hiszen ez olyan fontos tudás, amit minden versenyzőnek ismernie kell. A pihenő állomásokon pedig a társszervek, a rendőrség és a katasztrófavédelem készült totóval. 

Hosszú évek óta részt veszünk az elsősegélynyújtó versenyen, amit védőnőként nagyon jó kezdeményezésnek tartok – tájékoztatta portálunkat Grajzel Edina, a Gagarin Általános Iskola munkatársa. – Fontos, hogy a gyerekek minél korábban megismerjék a segítségnyújtás alapjait és jelentőségét. Az elsősegélynyújtó foglalkozások nem csak a verseny előtt, hanem egész tanévben folynak. A szülők is örülnek a lehetőségnek, diákjaink pedig nagyon ügyesek. A megmérettetésen mindig eredményesen szerepelnek. 

Ők képviselik megyénket az országos döntőben

A nap folyamán minden diák tudása legjavát nyújtotta, végül mindkét kategóriában eredményt hirdettek. A Mátranováki Fekete István Általános Iskola Őrző Kezek elnevezésű csapata bizonyult a legjobbnak a gyermek-kategóriában. A középiskolások között pedig a Madách Imre Gimnázium tanulói állhattak a dobogó legfelső fokára. Ők képviselik vármegyénket az országos döntőben, amit szeptemberben Kecskeméten rendeznek majd meg. A versenyen minden induló kapott oklevelet és díjat, az első helyezettek pedig kupát és érmet is átvehettek. Az ajándékokat a Magyar Vöröskereszt borsodi szervezetének Tű, Cérna, Szeretet elnevezésű társadalmi vállalkozása készítette el. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában