Példakép Tábor

2024.06.28. 20:07

Példakép Tábor: idén is nyolcvan gyermek táborozhatott egy hétig Ráróspusztán (fotók)

A Hanns Seidel Alapítvány és a Polgári Szécsényért Alapítvány ezen a héten immár 13. alkalommal rendezte meg sikeres Példakép Táborát Ráróspusztán, amelyen ezúttal is nyolcvan hátrányos helyzetű roma és nem roma Nógrád vármegyei gyermek vehetett részt. Pénteken nyílt napot tartottak, amelyet a tábor fővédnöke, Radomszki Lászlóné társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár nyitott meg.

Lászlók Judit

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Mint ismeret: a Hanns Seidel Alapítvány évek óta olyan gyermekek táboroztatását vállalja, akik nagyon nehéz körülmények között élnek és kevés pozitív példát látnak maguk körül. A táborban pedig mindig nagy hangsúlyt kap az elfogadás, a roma kultúra ismerete és az identitás erősítése. Továbbá hasznos programokkal és kiváló példaképekkel töltik meg a tábort úgy, hogy a gyerekek közben játszva tanulhatnak, kapcsolatokat építhetnek. 

Példakép Tábor
Példakép Tábor várta a vakáció első hetében a diákokat
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

A pénteki nyílt napon Varga Krisztina táborvezető köszöntötte a megjelenteket. Ebben kiemelte: immár 13. alkalommal tartották meg a Példakép Tábort, amelynek ezúttal a „13:20” volt a mottója – azaz 13 éve van Példakép Tábor és 20 éve vagyunk az Európai Unió tagjai. Természetesen ennek keretében figyelemmel követték a labdarúgó Európa-bajnokságot, valamint felelevenítették az EU-hoz való csatlakozást és azt azt megelőző időszakot is. Hangsúlyozta továbbá péntek délelőtt megtartották a hagyományos vásárukat is, amelyen a gyermekek a táborban gyűjtött tallérokat „levásárolhatták” egyebek mellett játékokra, illetve a támogatóiknak köszönhetően egy komplett iskolakezdési csomaggal térhetnek majd haza. 

A tábor megtartásához szükség van a támogatókra 

Ezután Fixl Renáta, a Hanns Seidel Alapítvány budapesti irodájának vezetője mutatta be a szervezet felnőttképzésekre épülő tevékenységét.

– Ahhoz, hogy egy ilyen jó tábor létrejöjjön kellenek a támogatók, mi vagyunk ez egyik. De sajnos nem elég az, hogy mi támogassuk a tábort, kellett hozzá a Belügyminisztérium felzárkózásért felelős helyettes államtitkára, Radomszki Lászlóné, aki a csapatával együtt nagyban hozzájárult a a tábor megvalósulásához – mondta Fixl Renáta.

Ezt követően Radomszki Lászlóné szólt a gyermekekhez, aki ezúttal is szívesen érkezett a Példakép Táborba. Kiemelte, a tábor több szervezet összefogásként valósult meg, illetve megelőzte egy olyan program – amelyen ő is részt vett – ahol a résztvevő kollégák felkészültek erre az egy hétre. 

– Jó érzés volt látni, hogy már tavasszal azon dogoztak, hogy ti ezen a héten jól érezzétek magatokat – mondta a helyettes államtitkár. Hozzátette: – Fontos szó az összetartozás. Ti egy hétig összetartoztatok. Biztos vagyok benne, hogy jó volt együtt, és sok élménnyel, példaképpel tértek majd haza. Azonban arra kérlek benneteket, hogy ezt a szellemiséget vigyétek haza a családotokhoz, a szeretteitekhez. 

Végül köszönetet mondott a tábor szervezőinek, majd arra kért mindenkit, hogy ameddig csak lehet támogassák a Példakép Tábort, ahová jövőre is szeretne visszatérni. 

Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője, aki immár tizedik alkalommal látogatott el a táborba arról beszélt mindig örömmel jön, hiszen a Példakép Tábor arról is szól, hogyha valaki nehéz körülmények közé születik, aközött él, azonban erővel, kitartással, tanulással és támogatókkal sok mindent elérhet az életben. A Példakép Tábor pedig megmutatja, hogy igenis meg lehet valósítani nagy célokat. 

Az eseményen bemutatkozott a Jezsuita Roma Kollégium és Szakkollégium is

Végül pedig Oláh Zsolt, a Jezsuita Roma Kollégium és Szakkollégium rektorhelyettese, szakmai vezetője három egyetemi hallgatójával együtt mutatta be az intézmény tevékenységét. Mint megtudhattuk a szakkollégium célja, hogy olyan roma értelmiségi réteget neveljenek ki, amely felelősséget érez a saját közössége iránt és hosszútávon részt vegyen a közéletben, a kultúra, a tudomány vagy éppen a gazdaság területén. Emellett szó esett arról is, hogy a szakkollégium lakhatást, valamint ösztöndíj-, mentor- és tehetséggondozó programot is biztosít a hallgatóknak, akik között Nógrád vármegyeieket is találhatunk. 

Az eseményt a táborban résztvevő gyermekek műsora tette színesebbé. A nyílt napot a vendégek táborban való körbevezetésével zárták. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában