Emlékek

2024.06.08. 09:22

Rubik-kocka

Akárhogy forgattam, nem tudtam rájönni a logikájára.

Sipos Nina Vivien

Akárhogy forgattam, nem tudtam rájönni a logikájára

Forrás: Shutterstock

Fotó: Domanin

Meglepve olvastam egy internetes oldalon a napokban, hogy új Rubik-kocka-kirakási világrekordot állított fel egy robot idén, amelyet a japán Mitsubishi mérnökei alkottak. A gép mindössze 0,305 másodperc alatt oldotta meg a híres logikai játékot, ezáltal tízszer gyorsabban rakta ki a kockát, mint a leggyorsabb ember, aki tavaly júniusban állította fel a világcsúcsot. A 21 éves Max Park 3,13 másodperc alatt rakta ki a klasszikus Rubik-kockát az amerikai Kalifornia államban rendezett versenyen. Az elképesztő eredmény a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült. A precíziós mérnöki munka és a fejlett technológia kombinációjának révén a robot képes volt arra, hogy a kocka egyetlen átfordításánál se akadjon el. A gépezet lenyűgöző teljesítményéről egy videó is készült, ahol látható, hogy villámsebességgel rakja ki a kockát.

Emlékszem, hogy gyerekkoromban nagyon sokszor próbáltam kirakni azt a Rubik-kockát, amit még keresztapám ajándékozott nekem hetedik születésnapomra. Hónapokon keresztül akárhogy forgattam, egyszerűen nem tudtam egyedül rájönni a logikájára, sőt egy ideig meggyőződésem volt, hogy nem is lehet megoldani a játékot. Hosszas kínlódás volt, mire édesapám segítségével sikerült kirakni az összes színt, de eredményképpen örültem annak, hogy végre megfejtettük a „Rubik-kocka rejtélyt”. Azóta olykor-olykor előveszem kíváncsiságból a játékot, hogy megnézzem, ki tudom-e még húsz lépésből rakni, viszont meg kell vallanom, hogy elkopott az évek alatt ez a tudásom...
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában