Vakáció

2024.06.26. 11:40

Nyári táborok enyhíthetnek a szülői gondokon

Véget ért a tanév, a héten elkezdődött a nyári szünet. A gyerekek kedvenc időszaka sok szülőnek okoz fejtörést, hiszen bő két hónapig kell megoldást találni a kisebbek felügyeletére. A nyári táborok némileg enyhítenek a gondokon.

Gulyás Edina

Idén egy héttel tovább tartott a tanév, így ennyivel kevesebb ideig kell lefoglalni és szórakoztatni a kicsiket a szünetben. Ez nem is könnyű, főleg, ha mindkét szülő, esetleg még a nagyszülők is dolgoznak.  A nyári táborok jó alternatívát jelentenek ezekben a hetekben a szabadidő hasznos eltöltésére. 

Nyári táborok Nógrádban
A nyári táborok ideje alatt sok gyermek hasznosan tölti el a szabadidejét
Fotó: H.M. / Forrás: Nool.hu

Pályázatból valósulnak meg a nyári táborok 

– Az Erzsébet táborok minden évben jó alkalmat adnak arra, hogy iskolánk tanulói egy jelképes összeg fejében néhány napot a Balaton partján töltsenek. Éppen ezért élünk is a lehetőséggel és rendszeresen pályázunk az Erzsébet Alapítvány felhívására – tájékoztatta portálunkat Fodorné Morgenstern Katalin, a karancslapujtői Mocsáry Antal Általános Iskola pedagógusa.

Hozzátette: a fenti programban idén nyáron az ötödik osztályosok utaznak Zánkára. Szintén pályázati támogatással valósul meg a négy napos balatonszemesi tábor is, amin közel nyolcvan karancslapujtői és karancsaljai gyerek vehet részt. Az utazást, a szállást, az étkezést és a programokat is fedezi a megnyert támogatás. 

Mátranovákon a jó bizonyítványért idén is jár a jutalom

Annak a helyi, vagy a település iskolájába járó diáknak sem kell fizetnie a mátranováki Május 1. Művelődési Házban megvalósuló egyhetes táborért, akik jó tanulmányi eredménnyel és magaviselettel büszkélkedhetnek. Az önkormányzat évek óta jutalomként szervezi azt meg számukra. Maruzsné Répás Lilla, az intézmény vezetője arról számolt be, hogy ebben az évben augusztus végén valósul meg a program, amely során kirándulással, sport és kézműves foglalkozásokkal, csapatjátékokkal töltik az időt a gyerekek. A tábor napközis, de idén a tervek szerint azok, akik szeretnének, egy éjszakát sátrazással tölthetnek majd a művelődési ház udvarán. 

A rendőrség is táboroztat

– Évek óta hagyomány, hogy a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság, valamint a rendőrkapitányságok „Az iskola rendőre” programhoz kapcsolódóan nyári táborokat szerveznek az általános iskolás korosztály számára a vármegyében. A bűn- és balesetmegelőzési programokban bővelkedő táborokat a Nógrád Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság és az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága is támogatja – tájékoztatott Király-Kollár Ramóna sajtóreferens.

Mint mondta, idén a táborokat napközis jelleggel rendezik meg júniusban és júliusban. A Bátonyterenyei Rendőrkapitányság Biztonságos vakációért hét elnevezésű nyári tábora a héten zajlik, ahol mintegy 60 általános iskolás diák vesz részt. A Pásztói Rendőrkapitányság munkatársai idén nyáron 28 gyermeknek, míg a Szécsényi Rendőrkapitányság július első hetében 15 tanulónak szervez tábort. Az iskola rendőre programhoz kapcsolódó tábort szintén július első hetén rendezik meg 30 gyerek részére. 

A táborozások alkalmával a gyermekek a bűn- és balesetmegelőzési ismeretek mellett a rendőrség és a társszervek munkájával és feladataival is megismerkednek. A szervezők által összeállított programok és a foglalkozások célja a helyes életmódra nevelés, a tolerancia erősítése, valamint az áldozattá és bűnelkövetővé válás csökkentése – ismertette Király-Kollár Ramóna, aki arra is kitért: A gyerekek a táborozások alkalmával minden évben örökre szóló élménnyel és sok hasznos ismerettel gazdagodva térhettek haza.

Emelkedett a táborok ára tavaly óta

– Eddig két táborba jelentkeztünk, ugyanis az előző évhez képest is jelentősen nőttek azok költségei. Tavaly öt hetet töltött különféle tematikájú táborokban a kisfiam, most a salgótarjáni múzeum programján és az osztályfőnöke által szervezett elfoglaltságon vesz majd részt, de mivel imád focizni, szeretnénk beiktatni egy sportos hetet is a szünidő során – közölte Gordos Csilla salgótarjáni anyuka. – Mindegyik program fizetős, így az igencsak megterheli a családi kasszát. Azonban csak így tudjuk megoldani a nyári felügyeletet. A fennmaradó hetekben szabadságot veszünk ki, illetve a nagymama is vigyáz majd a kisfiunkra. Nem egyszerű feladat a családoknak a kisebb gyermekek elhelyezése a vakáció idején. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában