Allergia

2024.06.08. 17:30

Allergiások a pácban, erősödik Nógrádban a pollenterhelés

Újra nehéz napok várnak szűkebb hazánkban a pollenérzékenyek számára. Az allergiások arra számíthatnak, hogy a napokban erősödni fog a terhelés.

Nagy Orsolya

A Nemzeti Népegészségügyi Központ napi pollenjelentésében arról számolt be, hogy a napokban tovább erősödik a pollenterhelés országszerte, így Nógrád vármegyében is.

A pollenterhelés megnehezítheti az allergiások mindennapjait
Megnehezíti az allergiások életét az erősödő pollenterhelés
Fotó: Shutterstock

Növények sokasága okoz most pollenterhelést

Mint fogalmaztak, az átmeneti időszak kora nyári allergénjei közül a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat, míg a csalánfélék virágporának mennyisége országosan közepes, a lóromé és az útifűé jellemzően alacsony-közepes szintet érhet el. Emellett alacsonyan, de jelen van a levegőben a kenderfélék, a libatopfélék, a gyékény, valamint a sásfélék és az ernyősvirágzatúak pollenje is. Hozzátették: a fák közül a bálványfa, a hárs és a szelídgesztenye pollenkoncentrációja országosan alacsony, esetenként elérheti a közepes szintet. Alacsony szinten van jelen még a levegőben a fenyőfélék, a bodza, a ciprus- és tiszafafélék és az olajfa pollenje is. A kültéri allergén gombák spóraszáma pedig jellemzően közepes, helyenként magas szintet érhet el.

Allergiásokon még a vihar sem segít

Az elmúlt időszakban nem kímélte szűkebb hazánkat az időjárás, több vihar is volt, és az előrejelzések szerint további záporok és zivatarok várhatók a következő napokban, így nem árt felkészülni. A Nemzeti Népegészségügyi Központ arra hívja fel a figyelmet, hogy, ha magas a pázsitfű pollenje a levegőben, akkor vihar esetén a levegőben szálló nagyobb pollenszemek kisebb szemcsékre esnek szét. Ezek a részecskék kis méretüknek köszönhetően a tüdő mélyebb részeibe is eljutnak, így hevesebb reakciót váltanak ki a szervezetben. Az allergiásoknak és az asztmásoknak éppen ezért azt tanácsolják, hogy vihar ideje alatt lehetőleg zárt térben tartózkodjanak és minden ablakot zárjanak be.

Portálunk korábban beszámolt arról, hogyan lehet védekezni az allergiás tünetek ellen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában