Születésnap

2024.05.09. 19:56

Újraélesztés: „második” születésnapját ünnepli a salgótarjáni fiatal

Napra pontosan egy évvel ezelőtt állt meg Dávid szíve a Beszterce-lakótelepi általános iskola udvarán. Az újraélesztés hosszas küzdelem után sikerült. Az orvosok első, lesújtó diagnózisára rácáfolva ma már jól van, a fejlesztéseknek köszönhetően sokat javult az állapota és tortával ünnepli a második születésnapját.

Gulyás Edina

Tragikus nap volt 2023. május 9-e a salgótarjáni diák, családja és az iskola életében. Dávid önfeledten focizott az udvaron, a tanórák közötti szünetben azonban összeesett. Tanára lélekjelenlétének köszönhetően azonnal megkezdődött az újraélesztés, ami hosszas küzdelem után sikerült. Az orvosok kezdeti lesújtó diagnózisa szerint Dávid sosem lesz képes az önálló életre és ágyhoz kötve kell töltenie mindennapjait.

Napra pontosan egy évvel ezelőtt állt meg Dávid szíve a Beszterce-lakótelepi általános iskola udvarán. Az újraélesztés hosszas küzdelem után sikerült
Forrás: Beküldött fotó

Újraélesztés és oxigénhiány: mindent újra kell tanulnia

Ezzel ellentétben ma már kiskutyájával játszik önfeledten, első születésnapját pedig tortával ünnepli.

– Dávid ma az Illyés Gyuláné Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény tanulója, idén februárban kezdte az iskolát. Hetente három alkalommal, tíz órában jár különféle fejlesztésekre – mesélte Bonivárt Szandra, Dávid édesanyja. – Gyógypedagógia, gyógytorna és látásfejlesztés is szerepel a programban.

Mint mondta: az oxigénhiány és az újraélesztés következményeként a tizenöt esztendős fiúnak szinte mindent újból meg kell tanulnia. A legnehezebb számára talán a térben való koordináció és az írás, azonban az olvasással könnyebben boldogul. Ahogy első perctől küzdött a felépülésért, most sem adja fel. Elszántan gyakorol és tanul, aminek meg is van az eredménye.

A foci az örök szerelem

– Rengeteget fejlődött az utóbbi hónapokban. Folyamatosan járunk ellenőrzésekre, Budapestre és Miskolcra is. Még ma sem találtak arra magyarázatot, hogy egy évvel ezelőtt miért állt le Dávid szíve, a vizsgálatok szerint semmilyen szervi baj nincs. A genetikai vizsgálat eredményére azonban még várunk, így elképzelhető, hogy már születésekor kódolva volt a szívmegállás az esetében – tette hozzá Szandra.

Az új iskolában, mivel egyéni foglalkozásokra jár, nem alakultak még ki barátságok. A korábbi társak közül vannak, akikkel még ma is tartják a kapcsolatot. Dávid szabadidejében szívesen focizna, mert ma is imádja ezt a sportot, de a beültetett szívritmus-szabályozó miatt vigyáznia kell magára. Így a karácsonyra kapott kiskutyával játszik sokat. Itt a jó idő, sétálnak a kedvenccel és a fagyizókba is gyakran betérnek. A kirándulás is szerepel a programban, ezeken az alkalmakon pedig előkerül a labda is.

Fejlesztésre fordítanák az adományokat

– Dávid egyre ügyesebb a mindennapi feladatokban, komolyan veszi a fejlesztő gyakorlatokat, otthon is sokat tanul. Látszik rajta, hogy nagyon akarja, ez a kezdetek óta így van. Számára nincs más lehetőség, újra önálló, teljes életet fog élni. Ebben én is biztos vagyok, ahogy egy éve is hittem a csodában, és az be is következett – mondta Szandra, aki arra is kitért, hogy még ma is 24 órában Dávid mellett van valaki a családból, elsősorban az édesanya. Emiatt nem tud úgy munkát vállalni, mint korábban. Így továbbra is szívesen fogadják a támogatást, ahogy hálásak az eddigi segítségért is. Aki teheti, az alábbi számlaszámra utalhat: Bonivárt Szabina, 10918001-00000087-29150000. Az itt összegyűlt összeget a család Dávid fejlesztésére fordítja.

– Éppen ma egy éve állt meg Dávid szíve, bennem ez most is szörnyű emlékeket idéz fel. Azonban Dávid nagy örömmel készült, azt mondja ez az igazi  születésnapja. Tortát is sütöttem az alkalomra, a vakondtúrás a kedvence – fogalmazott az édesanya.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában