Nool.hu videó

2024.05.09. 19:37

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: a Magyar Honvédség teljes átalakítása zajlik (fotók, videó)

Csütörtök délelőtt a balassagyarmati Honvédelmi Sportközpontban rendezték meg a Szemere Miklós négytusa lövész csapatversenyt. Az eredményhirdetésen részt vett Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is.

Lászlók Judit

A verseny ünnepélyes eredményhirdetésén Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter mondott beszédet. Ebben kiemelte: most először jár Honvédelmi Sportközpontban, amelyből már öt épült az országban.

Az eredményhirdetésen részt vett Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is
Fotó: Lukács Zsófia / Forrás: Nool.hu

– Szükség van önökre, szükségünk van a magyar fiatalokra, arra, hogy minél többen ismerjék fel azt, hogyha mi magunk nem teszünk a saját védelmünk érdekében, akkor senki más nem fog tenni helyettünk. Magyarország, a magyar kultúra és a magyar értékek fennmaradása nekünk a legfontosabb – mondta a honvédelmi miniszter, aki szerint most olyan időket élünk, amikor a NATO-t és az Európai Uniót is a világháború irányába sodorják. Ezért szerinte az, hogy magyar fiatalok nem várnak másra, a felszólításra, hanem élnek azokkal a lehetőségekkel, amit a magyar kormány megteremtett az elmúlt néhány évben az csodás és példamutató dolog.

Közel százötven intézményben zajlik a Honvéd Kadét Program

Szalay-Bobrovniczky Kristóf beszédében elismerően szólt a Honvéd Kadét Programról, amely talán a legsikeresebb formációja, programja az egész magyar haderőfejlesztésnek. Mára 149 partneriskolában zajlik a kadét program oktatása, amelynek keretében 9500 fiatalt vezetnek be a katonai alapismeretek rejtelmeibe. Ezután pedig arra biztatta a fiatalokat, hogy válasszák a Magyar Honvédséget végső és végleges életpályájukként. Mint mondta: most jó katonának lenni és soha nem volt ennyire ígéretes és kiváló lehetőség egy fiatal életet a Magyar Honvédség szolgálatába szentelni. Továbbá rámutatott arra is, hogy haditechnikai értelemben a Magyar Honvédség teljes átalakítása zajlik, mivel egy vadonatúj 21. századi NATO kompatibilis világszínvonalú haderő épül, amelyben kultúra és szemléletváltás is zajlik.

– A békehaderő egyenruhás munkavállalóit felváltják a hazaszeretettel, a harci szellemmel, illetve az eltökéltséggel átitatott magyar fiatalok, akik mindennél komolyabban veszik ezt a szolgálatot – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter, aki végül kitért arra is, hogy a tavalyi év elejétől már bevezették Magyarországon próbajelleggel a kötelező honvédelem tantárgyat. A cél pedig, hogy minél több iskolában az oktatásnak a része legyen a honvédelem.

Szemere Miklós munkássága előtt tisztelegnek a versennyel

Ezt követően dr. Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke osztotta meg a gondolatait a jelenlévőkkel. Ebben kiemelte: a kormány támogatásának és tervének köszönhetően az a céljuk, hogy valamennyi vármegyében legyen Honvédelmi Sportközpont. Hangsúlyozta továbbá, hogy ezzel a versennyel emlékeznek meg Szemere Miklós példaértékű munkásságáról, aki 1903-ban Pusztaszentlőrincen lövőházat hozott létre. Végül elmondta: már nemcsak középiskolásoknak, hanem általános iskolásoknak is szerveznek katonai akadályversenyeket.

Balla Mihály országgyűlési képviselő pedig arról beszélt, hogy az utánpótlás-nevelésben jól áll a Magyra Honvédség, illetve hangsúlyozta, büszke arra, hogy Balassagyarmaton két intézmény is részt vesz a Honvéd Kadét Programban.

A nógrádiak a második helyen végeztek

A Szemere Miklós négytusa lövész csapatverseny célja a Honvéd Kadét Program erősítése és a képzési rendszer beintegrálása a Honvédelmi Sportközpont hazafias- és honvédelmi nevelés rendszerébe, valamint a lövészet népszerűsítése. A versenyre az ország öt iskolájából kilencven kadét érkezett, hogy összemérjék tudásukat csütörtök délelőtt a balassagyarmati Honvédelmi Sportközpontban.

A megmérettetés harmadik helyén a Kempelen Farkas Alapítványi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, a másodikon pedig a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola 2. csapata végzett. A Szemere Miklós kupát a BMSZC Than Károly Ökoiskola és Technikum első csapata nyert el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában