Átadóünnepség

2024.05.02. 15:26

Több mint 160 millió forintból készült el a nagybárkányi bölcsőde

Régi álom vált valóra Nagybárkányban. A napokban hivatalosan is átadták a bölcsődét, amely nevelési intézményt még a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban elnyert több mint 160 millió forintos támogatásból alakítottak ki a régi polgármesteri hivatal épületében.

Veres Edina

Az átadás ünnepélyes pillanata

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Szép számú érdeklődő gyűlt össze a napokban Nagybárkány szívében, ahol hivatalosan is átadták a bölcsődét. Az egykori tanácsháza, majd később polgármesteri hivatal épülete kaphatott új funkciót a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban benyújtott nyertes pályázat segítségével. A megítélt 160 millió forintos támogatás jóvoltából az ingatlan nem csupán kívül-belül újult meg, hanem melegítő konyhát, a gyermekek számára tornaszobaként is használható többcélú nagytermet, vizesblokkokat, valamint a csoportszobát és irodahelyiséget is kialakítottak benne.

Az átadó ünnepségen elsőként Balog Pál polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. Mint mondta, a Magyar Falu Programban, a TOP-ban és a TOP Pluszban elnyert támogatásoknak köszönhetően több fejlesztés is megvalósulhatott Nagybárkányban.

Rég várt pillanat a bölcsőde átadása

Becsó Zsolt, a kelet-nógrádi térség országgyűlési képviselője aláhúzta: rég vált pillanat volt a községben a bölcsőde épületének átadása, illetve hogy az intézmény elkezdhesse működését. Hozzátette: örül annak, hogy elkészült a nevelési intézmény, amelyre szükség is van, illetve amely üde színfolt lesz a Kis-Zagyva-völgyében. Ugyanakkor azt sajnálja, hogy faluban jelenleg nincs egy közösségi tér, hiszen annak szerepét sokáig a jelenlegi bölcsőde egykori épülete töltötte be.

Rég vált pillanat volt a községben a bölcsőde épületének átadása
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

– Azzal párhuzamosan, hogy az ingatlan egy új funkciót kapott, nem oldódott meg a közösségi tér kérdése. Ez egy fontos feladat, amit meg kell oldani! Nem maradhat a település egy olyan közösségi létesítmény nélkül, amely lehetőséget biztosítana kicsiknek, nagyoknak és időseknek különböző ünnepségek, illetve programok megtartására

 – hangsúlyozta Becsó Zsolt, aki ezután szót ejtett a település speciális helyzetéről, amely abból fakad, hogy Nagybárkány is megtalálható a felzárkóztató programban érintett magyar települések között. A faluban a programhoz kötődő fejlesztések és beavatkozások is zajlanak, illetve jelenlét pont is működik. 

 Több fejlesztést is megvalósítottak a faluban

Az országgyűlési képviselő arra is rámutatott, hogy Nagybárkányban a lakosok többsége roma származású, ezért fontos folyamat az integráció, hiszen a település minden lakosának azt kell keresnie, ami összeköti őket. Ehhez pedig nélkülözhetetlen egy olyan közösségi tér, amely helyszínt biztosít kivétel nélkül az összes nagybárkányinak a kikapcsolódáshoz.

Utakat is felújítottak a községben. Skuczi Nándor, Balog Pál és Becsó Zsolt az átadón
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool

Hozzátette: a bölcsőde kialakítása még a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon keresztül valósulhatott meg, de ezentúl több fejlesztést is megvalósítottak a faluban különböző pályázati forrásokból, így például utak is megújulhattak. Végül Becsó Zsolt további támogatásáról biztosította a nagybárkányi lakosokat és településvezetést, valamint szót ejtett a közelgő választások tétjéről is. Ehhez csatlakozott Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke is, aki kiemelte: a vármegyei önkormányzat továbbra is kész lehetőség esetén segíteni a település fejlődését, és az ott élők komfortérzetének növelését célzó elképzelések megvalósítását.

Iparvárosból egy rozsdaövezet lett Salgótarján
Becsó Zsolt országgyűlési képviselő a nagybárkányi bölcsőde átadója során szót ejtett arról is, hogy Salgótarján milyen jelentős szerepet játszik a térség fejlődésében. – A jelenlegi vezetés tíz év alatt nem tudott mit kezdeni a lehetőséggel, csak az a baj, hogy Salgótarján nélkül „lyukas” a vármegye. Amennyiben Salgótarjánban nem mennek a dolgok, akkor az visszahúz minden vármegyei folyamatot. Anno, amikor Salgótarján egy modern iparvárosként dübörgött, akkor húzta magával az egész vármegyét, még Balassagyarmat és Rétság térségét is – hangsúlyozta Becsó Zsolt, aki végül úgy fogalmazott: most is erre lenne szükség, ugyanakkor ehhez képest egy modern iparvárosból rozsdaövezetté vált Salgótarján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában