Várospolitika

2024.04.26. 18:26

Fizetésemelést kaptak a vezetők, ingatlaneladásokról is döntött a tarjáni közgyűlés

Mintegy harminc téma, kérdés és döntés került a salgótarjáni közgyűlés elé a legutóbbi ülésen. A testület tagjai beszámolót hallgattak meg a salgótarjáni közbiztonsági helyzetről, valamint döntöttek arról, hogy mintegy 800 millió forint bevételt remélve hirdet meg eladásra városi tulajdonú ingatlanokat az önkormányzat vagyonkezelő cége. Megemelték az önkormányzati cégek és intézmények vezetőinek fizetését és pályázatok benyújtását is jóváhagyták a képviselők.

Kéri István

Salgótarján bűnügyi helyzetéről is hangzott el beszámoló

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Az ülésen elfogadták az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok tavalyi évi beszámolóit és idei évre vonatkozó üzleti terveit, döntöttek a helyi járati autóbusz-közlekedés 2025-től történő ellátására vonatkozó pályázat kiírásáról, az idei sporttámogatási pályázat eredményéről, valamint – szokás szerint –aktualizálták a város költségvetését is.

Millió feletti fizetéseket vihetnek haza az önkormányzati intézmények és cégek vezetői
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Salgótarján és környéke közbiztonsági helyzetéről és a Salgótarjáni Rendőrkapitányság tavalyi évi tevékenységéről adott beszámolót a közgyűlés számára Bárnai Balázs rendőr alezredes idén februárban kinevezett városi rendőrkapitány. A rendőrkapitányság 29 településre kiterjedő illetékességi területén tavaly csökkent a bűncselekmények száma 2022-höz évhez képest, ez Salgótarjánra önállóan is igaz. A kiemelten kezelt bűncselekményeket külön tekintetve is hasonló a tendencia. Rablás vagy kifosztás elkövetője tavaly egyetlen esetben sem maradt felderítetlen.

Csökkent a bűncselekmények száma

A rendőrkapitány az idei évre kitűzött célok között említette a közrend és közbiztonság további fenntartását, a balesetek számának csökkentését, a választások megfelelő biztosítását, továbbá a folyamatban lévő ügyek számának jelentős mértékű csökkentését, mielőbbi lezárását. A rendőrkapitányság hatékony és gazdaságos működést tűzött ki, céljuk az egyenruhás állomány létszámának bővítése, akár a teljes feltöltöttséget elérve.

Bárnai Balázs felé elsősorban a fokozott közterületi jelenlétre, a kábítószer elleni fellépés erősítésére és a városi térfigyelő kamerarendszer fejlesztésére vonatkozó igények hangzottak el. A rendőrkapitány reagálásában azt mondta: a kamerarendszer megújítása és bővítése az önkormányzattal közös érdek, a rendőrség is figyeli a pályázati és egyéb lehetőségeket az ilyen fejlesztésekre. A közlekedési ellenőrzések kapcsán hangsúlyozta: fokozott a jelenlétük az utakon, kiemelten koncentrálva az öt leggyakoribb, kiemelt baleseti kockázatot jelentő szabályszegésre. A kábítószerrel kapcsolatos bűnözés visszaszorítása számukra is prioritás, a közterületi jelenlétben pedig már történt előrelépés, azonban az általa elvárt szintű, állandó jelenlét még nem valósult meg. Reményei szerint az idei év utóbbi kapcsán is fog előrelépést hozni – fogalmazott a városi rendőrkapitány.

Ingatlanok sorát értékesítenék

Számos ingatlanát értékesítené a salgótarjáni önkormányzat a város vagyonkezelő cégén, a Salgó Vagyon Kft.-n keresztül. A cég korábban az Ipari Parkban található székházban tevékenykedett, az energiaárak növekedésekor azonban a működést a közelmúltban teljes egészében a Munkásotthon téri központba helyezték át. A közgyűlés csütörtöki ülésén elhangzott: az eredetileg az Ipari Parkba költöző vállalkozások számára egyfajta inkubátorházként épült ingatlanra volt már vételi szándék, ez azonban meghiúsult, a megkeresett ipari parki cégek pedig semmilyen funkcióval és szolgáltatással nem tartottak arra igényt.

A jelenleg kihasználatlan, többemeletes ingatlant nyílt pályázaton kívánja értékesíteni a város, az induló vételár 375 millió forint lesz. A közgyűlés csütörtöki ülésén értékesítésre jelölték ki továbbá az egykori II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola üresen álló, jelenleg senki által nem használt ingatlanrészeit 65 millió forint, valamint az egykori főiskola épületét 326 millió forint induló vételáron. Mindemellett építési telkektől és zártkertektől is megválna az önkormányzat elsősorban Idegérben, Somlyón és Kotyházán - az összesen 30 beépítetlen ingatlan eladása esetén közel 15 millió forint bevétellel számol  a Salgó Vagyon Kft.

Fizetésemelés az önkormányzati cégek és intézmények vezetőinek

Január elsejéig visszamenőlegesen megemelték az önkormányzati cégek és intézmények vezetőinek fizetését. Fekete Zsolt polgármester előterjesztésében a reálbérek emelkedésével, illetve a vezetői javadalmazás piaci viszonyokhoz igazításával indokolta a döntést.

A jóváhagyás értelmében a múzeum, a könyvtár, a költségvetési intézmények gazdasági szolgálata, tovább a csarnok- és piacigazgatóság vezetőjének bére bruttó 1 millió forintra emelkedett. Emelés történt az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságoknál is, a rendezvény- és médiaközpont, a színház, a városfejlesztő kft., a foglalkoztatási kft. és a vízmű kft. vezetőinek bére bruttó 1 millió 100 ezer, a Salgó Vagyon Kft. és a VGÜ Kft. igazgatóinak bére pedig bruttó 1 millió 300 ezer forintra emelkedett. A döntés szintén visszamenőleges: egyes esetekben április 1-ig, többségében január 1-ig.

Identitáserősítésre és közösségi programok megvalósítására pályázik az önkormányzat

A testület arról is döntött, hogy identitáserősítő és egészségügyi, szemléletformáló, továbbá hátrányos helyzetű csoportokat célzó közösségi programokra ad be pályázatokat a salgótarjáni önkormányzat. Mint elhangzott, ilyen célokra a város rendelkezésére bocsátott 11 milliárd forintos dedikált keretből bő 1 milliárd forint kíván fordítani a város.

Az északi és a déli városrészekben az identitás- és a kohézió erősítésére egyaránt közel 200-200 millió forintot, egészségügyi és szociális programokra 150 millió forintot, a kultúra és sport hozzáférését javító, továbbá a hátrányos helyzetű csoportokat célzó közösségi-, fejlesztő- és szocializációt segítő programokra pedig 542 millió forintot kíván lehívni a város. Ha a pályázatok nyernek, a támogatás minden szükséges költséges fedezni fog. A pályázatokat a nyárig szükséges benyújtania az önkormányzatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában