Filmvetítés

2024.04.26. 19:00

Eperjes Károly Rétságon is beszélt a Magyar Passió című filmjéről

A Rétsági Polgári Esték programsorozat tegnap esti vendége Eperjes Károly, Kossuth-és Jászai Mari díjas színművész volt a Városi Művelődési Központan. Az eseményen levetítették a Magyar Passió című filmdrámát, majd a színművész osztotta meg gondolatait a film mondanivalójáról.

Lukács Zsófia

A filmvetítéssel egybekötött közönségtalálkozó házigazdája, Bakó Mónika a Fidesz-KDNP rétsági polgármesterjelöltje, jelenlegi önkormányzati képviselő volt.  – A Rétsági Polgári Esték programsorozat tegnap esti, soron következő alkalmára elfogadta meghívásomat Eperjes Károly Kossuth és Jászai Mari-díjas színművész úr. Az este a Magyar Passió című film vetítésével kezdődött, melyet ő rendezett és a főszereplőt, Leopold atyát is alakítja – számolt be róla közösségi oldalán Bakó Mónika.

Ismertette: Leopold atya szerzetestársaival együtt az 1950-ben játszódó történetben a ferences rend második világháború utáni felvirágoztatásán dolgozik, eközben szembekerül a kommunista hatalommal, amely kezdetben nem akadályozta működésüket, még a háborúban elrejtett kegytárgyaikat is visszakaphatták. Nem tartott sokáig ez a „békés” állapot. Leopold atyát koholt vádak alapján letartóztatják, kegyetlen vallatások alá vetik, hogy megtörjék. Volt diákját, a vallásnak hátat fordító fiatal tisztet, Keller főhadnagyot bízzák meg a beismerő vallomás kicsikarásával, akinek az egyre durvább kínzások során a saját erkölcsi határait kell átlépnie. Az atya kitartása, ellenállása azonban mindent megváltoztat – részletezte Bakó Mónika.

Hozzátette, hogy az országban az összes szerzetesrendet megszüntették, betiltották, minden értéküktől megfosztották őket. Egyetlen éjszaka alatt hurcolták el őket erőszakkal a kolostorokból, a rendházakból. Ellenőrzött körülmények között összesen 4 rendet hagytak tovább működni.  

– Színművész úr a film legmélyebb mondanivalójáról, hitről, erkölcsi tartásról, értékrendről, a jövőbe vetett hitről beszélt. Hangsúlyozta az Istennel való kapcsolat fontosságát, amely irányt mutat és értelmet ad, támaszt nyújt mindennapi életünkben. Köszönöm Eperjes Károly művész úrnak, hogy ellátogatott hozzánk – fogalmazott a rétsági képviselő.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában