2024.03.27. 06:56
Tavalyi áron kínálják a húsvéti sonkát a piacon
A húsvét elképzelhetetlen az illatos kölnivíz, a piros tojás, na meg a füstölt sonka nélkül. A napokban megnyílt salgótarjáni piacon szebbnél-szebb áru között válogathatnak a vásárlók és még az árak emelkedése miatt sem kell bosszankodni, ugyanis a finomságokat a tavalyi árakon kínálják.
A húsvét elképzelhetetlen a füstölt sonka nélkül
Forrás: Nool.hu
Fotó: Hüvösi Csaba
A szépen megterített húsvéti asztal sokaknak elképzelhetetlen a füstölt sonka nélkül. Ami mellé az újhagymát, a hónapos retket és a tormát is be lehet szerezni a felújított salgótarjáni piac standjainál. De természetesen a lényeg, a füstölt áru is beszerezhető az árusoktól. A kínálat bőséges, az árak – így a húsvéti sonka ára – mindenhol hasonlóak, a vásárlók pedig nagyokat nyelnek a hentespultok előtt nézelődve.
A kötözött sonka és a füstölt tarja a favorit
– Nagyon örülünk annak, hogy megnyitott a vásárcsarnok és újra itt lehetünk. Talán még kevesen hallották a hírt, ezért a forgalom átlagos. De bízunk abban, hogy a hét második felére többen keresik fel a piacot, itt leszünk még szombaton is – árulta el portálunknak a Berényi-Nyilas Kft. képviselője. A cég Karancsberényben készíti a húsárukat, hagyományos módon, sóban tartósítják azokat. A műveletet már januárban elkezdik, így húsvétra szebbnél szebb portékával várják a vásárlókat.
A cég vezetője arra is kitért, hogy az árak nem emelkedtek tavaly óta, négy-öt ezer forint között alakul a füstölt húsok kilónkénti ára. Napjainkban legtöbben a kisebb kötözött sonkát és a füstölt tarját keresik. A parasztsonka, ami nyolc-tíz kilós is lehet nem olyan kelendő, azt inkább a szlovák vásárlók keresik.
Nem emelkedett a húsvéti sonka ára
Majori Zoltán lucfalvai kistermelő családjával, fiával közösen saját maga neveli a disznókat is, amit feldolgoznak. A húsvéti sonkát már ők is január közepétől készítik.
– A tarját, a kötözött sonkát viszik a legtöbben, a nagyobb darabokat kevesen keresik, jobbára a két kilogramm körüli sonkákat vásárolják. A csülök is kelendő, azt főleg kocsonyába veszik, de azt ilyenkor, ha melegebb az idő, már nem nagyon készítenek – fogalmazott Majori Zoltán. – Az árakon nem emeltünk, nem is lehet, mert akkor nem viszik el a termékeket. 3500-4500 forint között kínáljuk a füstölt hús kilóját.
Hozzátette: lassan indul a forgalom, sokan még csak nézelődnek. A törzsvásárlók azonban visszatérnek, vannak, akik jelezték, hogy csak az utolsó napokban, szombaton veszik meg a húsvéti asztalra valót.
A hagyományos módon készített sonkát keresik
Egy másik standnál Kovács János, a Beszterce Kft. ügyvezetője szintén hasonlókról számolt be. A termékek ára az előző évhez hasonlóan 4000-4500 forint körül alakul, de ez sem garantálja a jó forgalmat, ugyanis későn, csak az ünnep előtti napokban nyitott meg a piac, így kevés a vásárló.
– A hagyományos módon előállított füstölt termékeket keresik elsősorban, a gyorspácolt készítményeket egyáltalán nem vásárolják, azt nem is tartunk. Ugyanez igaz a nagyobb parasztsonkákra is, egészben nem veszik meg, legfeljebb félbevágva, kisebb darabban keresik – fogalmazott Kovács János, aki bízik abban, hogy az ünnep előtti napokban fellendül a forgalom.
Persze vannak, akik nem a piacon, őstermelőktől szerzik be a finomságokat, inkább a nagyobb üzletláncok polcain válogatnak a húskészítmények között. Ebben az időszakban a legtöbb üzlet akciósan kínálja a kötözött lapockát és a füstölt sonkát: kilóját 1700 és 2500 között már be lehet szerezni. Mindenki a család ízlése és a pénztárcája alapján válogathat hát a finomságokból.