Civil adomány

2024.01.09. 13:58

Félmilliót költhetnek élményprogramokra a nógrádi fiatalok

Állami gondoskodásban élő gyermekek álma válhat valóra az adventi adománygyűjtésnek köszönhetően vármegyénkben. A különféle élményprogramokra fordítható félmillió forintnyi összeget kedden délelőtt adták át a Nógrád Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központban.

Gulyás Edina

Balázs Rita és Jakab Zsolt a keddi eseményen

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Sikeres volt szűkebb hazánkban a Váltsd valóra egy gyermek álmát címet viselő adománygyűjtő akció, amit a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága kezdeményezésére a Civil Központok országos hálózata valósított meg. 

Változatos élményekben lesz részük

– A kezdeményezéshez civil szervezetek, magánszemélyek és vállalkozók is csatlakoztak, felajánlásaiknak köszönhetően élményprogramok, kirándulások, ajándékok varázsolják szebbé a Nógrád Vármegyei Gyermekvédelmi Központ lakásotthonaiban élő gyerekek mindennapjait – fogalmazott az akció során összegyűlt félmillió forint ünnepélyes átadásán ma Jakab Zsolt, a civil szolgáltató központ munkatársa. 

Balázs Rita, Jakab Zsolt, gyermekvédelem, civil központ
Balázs Rita és Jakab Zsolt sajtótájékoztatón ismertette az akció eredményeit
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Mint mondta, az összeget, a gyerekek vágyainak megfelelően, egy budapesti kirándulásra fordítják majd, amelynek során a Tropicariumot látogatják meg. Hozzátette: már karácsonyt megelőzően is valósultak meg programok. A Kulturális, Információs és Tanácsadó (KIT) Egyesület két alkalommal is vendégül látta a fiatalokat a Bunker közösségi terében, de a fővárosi látogatáson kívül moziélmény is várja még a gyerekeket, akik étterembe is eljutnak a kezdeményezésnek köszönhetően. Portálunk, a Nool.hu pedig a Salgótarjáni BTC labdarúgóival közösen egy sportprogramot biztosít számukra.

Otthont nyújtó ellátást kapnak a kamaszok

– A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Nógrád Vármegyei Kirendeltsége által fenntartott Gyermekvédelmi Központ hét telephelyen, összesen 117 férőhelyen biztosít teljes körű, otthont nyújtó ellátást a családjukból kiemelt gyermekek számára. Ellátottjaink legnagyobb részét 12 évnél idősebb kamaszok alkotják, akik jelentős százaléka feldolgozatlan traumával küzd – ismertette Balázs Rita, a gyermekvédelmi központ megbízott igazgatója. 

A szakember hozzátette: az állam a gyerekek fizikai szükségleteit teljes mértékben kielégíti, azonban a fiatalok kapcsolatszocializáció terén jelentős hátránnyal küzdenek. Ez gátolja lelki fejlődésüket, hiszen nélkülözniük kell az érzelmi biztonságot jelentő családi közeget. Ennek hiányában olyan felnőttekre van szükségük, akik éreztetik velük, hogy nincsenek egyedül, akik segítenek megtalálni nekik a saját útjukat. 

– Az adománygyűjtő program az élmenyek biztosításával, álmaik megvalósításával éppen ezt célozta meg. A gyermekek nevében köszönjük a felajánlóknak a segítség minden formáját – hangsúlyozta Balázs Rita. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában