Tévéműsor

2023.11.25. 14:15

Japán iparosmesterek segédkeztek Hollókő szebbé varázsolásában (fotók)

A „Japán iparosmesterek technikájával külföldön” című japán tévéműsor stábja forgatott a napokban Hollókőn. Ennek keretében egyebek mellett megjavították az Ófaluban a Guzsalyas és a Falumúzeum tornácát, valamint a helyi óvodában elektromos munkálatokat végeztek el.

Lászlók Judit

Egy japán tévéműsor stábja forgatott a napokban Hollókőn

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A „Japán iparos mesterek technikájával külföldön” című japán tévéműsorban az adott ország kultúráját beleszőve, japán mesteremberek kezei között újul meg egy adott tárgy vagy helyiség. A műsorban öt iparosmester, ötféle mesterség – bútorasztalos, ács, kőműves, villanyszerelő, gépészmérnök – képviseli magát és keresi a kihívásokat. A produkcióhoz olyan helyszíneket kerestek, ahol elkelne a segítség a fenti mesterségek próbára tételének kapcsán. Így esett a választásuk végül a forgatás egyik helyszíneként Hollókőre

Szabó Csaba, a település polgármestere portálunk érdeklődésére a helyszínen elmondta: a japán tévéstáb kereste meg a települést korábban, hogy a kulturális örökség kapcsán milyen munkálatokat tudnának elvégezni, ami számukra fontos lehetne.

Huszonöt éve tart a kapcsolatuk

– Igyekeztünk idén minden munkát elvégezni az Ófaluban is, azonban a Guzsalyas és Falumúzeum tornácának a javítására már nem maradt időnk. Ezért nagyon örültünk a megkeresésnek, hiszen így a munkálatokat nem kellett elhalasztanunk jövőre – mondta a polgármester. Hozzátette: külön öröm számukra, hogy a japánokkal ismét együtt tudunk működni. Nagyon büszkék a huszonöt éve tartó kapcsolatra, hiszen korábban ellátogatott már a településre Otaka Masato nagykövet, valamint támogatták is már a helyi óvodát. 

A polgármester kiemelte: a japán szakemberek kedden érkeztek Horvátországból és péntekig maradtak. A hollókői projektben ács, bútorasztalos, kőműves és villanyszerelő vett részt. Ennek során megjavították az Ófaluban a Guzsalyas és a Falumúzeum tornácát, az óvodában elektromos munkákat végeztek el, elkészítettek egy padot, valamint a lakosok számára elektromos eszközöket is megjavítottak. Mint mondta: a munkadíj és az anyagköltség is az ő kiadásuk volt. Azonban arra kérte a szakembereket, hogy az érintett tárgyak vagy az adott helyszín mindképpen őrizze meg eredeti mivoltát.

Romániába vezetett az útjuk

Ogaki Jo, a japán tévéműsor rendezője is nyilatkozott portálunknak, akitől megtudhattuk, hogy az egész világon kerestek olyan személyeket, akik valamilyen téren támogatásra szorulnak, majd a japán szakemberek elutaznak hozzájuk és segítséget nyújtanak nekik. A japán kézművesség és építészet igen magas színvonalú, ezért ezt a tudást szeretnék ebben a műsorban is kamatoztatni és segíteni vele.

– A műsor lényege, hogy megmutassuk a japán nézőknek a japán szakemberek tudását, szakmai hozzáértését, azt, hogy milyen szívesen segítenek másokon, illetve mindennek, hogyan örülnek a külföldi résztvevők – fogalmazott Ogaki Jo, akinek elmondása szerint a tévéstáb tagjai először jártak Hollókőn, ami nagyon tetszett nekik. Ugyanis az Ófaluban lévő házaknak van olyan eleme, stílusa, ami hasonlít a japánhoz, ezek közé tartozik például a tornác is. A rendező hangsúlyozta továbbá: amennyiben lesz rá mód, szívesen visszatérnek majd a településre a jövőben is. 

Úgy tudjuk, a japán tévéstáb pénteken már tovább is állt azért, hogy Romániában egy vidéki faluban alakítsanak át egy buszt egy óvoda számára. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában