Építészet hónapja

2023.10.10. 18:08

Nógrád épített örökségét mutatja be a balassagyarmati kiállítás

Építészet vándorszekéren címmel kiállítás nyílt a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban Balassagyarmaton. A tárlat a középkori és jelenkori építészeti értékeket, Nógrád középkori műemlékeit és a Nógrád Vármegyei Építész Kamara (NVÉK) tagjainak megépült munkáit mutatja be.

Lukács Zsófia

Kiállítást is láthattak az érdeklődők a megnyitón

Forrás: Nool.hu

Fotó: Lukács Zsófia

Hétfőn az építészet hónapja alkalmából fotókiállítás nyílt középkori és jelenkori értékeinkről. A tárlatot Fülöp Zsolt, a NVÉK elnöke nyitotta meg.  

– A balassagyarmati a vándorkiállításunk hetedik állomása, amelynek célja, hogy az emberek a múlt és jelen építészetét közelebbről is megismerhessék, tágítsák ismereteiket a múltban létrejött és fennmaradt építményekről. Emellett betekinthessenek a jelenkor építészeinek munkáiba – mondta el Fülöp Zsolt.

Fülöp Zsolt megnyitója       
Fotó: Lukács Zsófia / Forrás: Nool.hu

Kiemelte, hogy az épített környezet az egyik legfontosabb kulturális örökségünk, amit megörököltünk és amelyet örökül fogunk hagyni. A kiállítás témája szűkebb hazánk középkori épületei, várai, templomai rövid történeti ismertetővel. Másik témája a jelenkor építészete: a NVÉK tagjainak megépült munkáit mutatja be. Fülöp Zsolt az építészek közül kiemelte Usák Tibort, az év építészét, aki a varsányi iskola bővítésével érdemelte ki az elismerést.

A megnyitót követően Kovács Gábor építész, a Fény felé című vetített képes élőadását láthatták az érdeklődők. Egyebek mellett bemutatta Nepumuki Szent János életét és Nógrád megyei tiszteletét, a 300 évvel ezelőtt elhunyt Jan Blazel Santini-Aichel (Giovanni Santini) olasz származású cseh építész életét, munkásságát és fő művét. A tárlat október 19-ig látogatható a művelődési központban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában