Kvíz

2023.09.27. 19:20

Teszteld a tudásod: mennyire ismered a Karancs Szálló történetét?

Fél évszázada még fénykorát élte, ma már az enyészeté a nógrádi megyeszékhely meghatározó épülete. A szálloda gazdag történetéből szemezgettünk pár érdekes adatot, lássuk, te mennyit tudsz erről az ikonikus helyről!

Nool.hu

A Karancs Szálló épülete 1978-ban

Forrás: Fortepan / Kádas Tibor

1953-ban tárgyaltak róla, hat évvel később meg is született a döntés, hogy Salgótarjánban is épüljön a kor követelményeinek megfelelő igényes szálloda, étterem és szórakozóhely. A végleges befejezéséig ugyan eltelt még jó pár év, de a megnyitás napjától közkedvelt hellyé vált a modernista városépítészet nógrádi gyöngyszeme.

Talán már kevesek emlékeznek arra, hogy a szálloda első igazgatója Molnár Mária személyében egy nő volt, akit a margitszigeti Nagyszállóból „igazoltak” a vezetői székbe, de az első konyhafőnök, Elek István is innen érkezett Salgótarjánban. Az évtizedek alatt sokan megfordultak az épület falai között, majd minden helybelinek van egy-egy története a Karancs Szállóval kapcsolatosan.

Már 2001 óta áll üresen a város látképén jelentősen meghatározó betonkocka. 2007-ben ugyan volt még egy próbálkozás: az akkori tulajdonosok a szállodafunkció visszaállítását tervezték, de a gazdasági világválság megakasztotta a beruházást. A folyamatosan romló állagú épületben sokáig senki nem látott fantáziát, mígnem 2022. januárjában árverés útján új gazdája lett az épületnek. Sok változás viszont így sem történt, a tulajdonos(ok) kiléte azóta sem ismert, de a vásárlás jelenthet egy apró reménysugarat arra, hogy romos épületkomplexum talán újra a régi fényében fog csillogni.

Kvízünkben összegyűjtöttünk pár érdekes tényt, lássuk, te mennyit tudsz erről erről a helyről.

1.
Melyik évben nyílt meg a szálloda?
2.
Kinek a műve díszítette az étterem falát?
3.
Ki volt a szálloda első vendége?
4.
Hány szobát alakítottak ki a kilencemeletes épületben?
5.
Kiknek a tervei alapján készült el az épület végleges formája?
6.
A megnyitás évében nagysikerű llona-bált is rendeztek, ahol megválasztották a Miss Karancs szépségkirálynőt is. Ki volt ő?
7.
A Karancs Szálló megnyitását követő egy év alatt hány vendéget fogadott?
8.
Mennyi volt a szálloda első napi bevétele?
9.
Hány alkalmazottal kezdte meg működését a szálloda?
10.
Milyen épületek voltak egykoron a mai épület helyén?

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában