Fedél nélkül

2023.09.08. 16:11

Salgótarjáni hajléktalanok: a városvezetés mossa kezeit, oldja meg más a gondot!

A gyorsétterem ajtajában mosdatlan asszony kéreget, a város szívében lévő park padjain hajléktalanok isznak és alszanak felváltva. Lassan megszokottá válik a lehangoló látvány, ami a nógrádi megyeszékhelyen élőket és az ide érkezőket fogadja. Egyre nő a fedél nélküliek száma Salgótarjánban, a városvezetés pedig láthatóan nem kíván foglalkozni a problémával. A Facebookon is közzétették: nem az ő feladatuk és hatáskörük a hajléktalankérdés megoldása.

Nool.hu

Ismét a közbeszéd fókuszába kerültek a salgótarjáni hajléktalanok. Ezzel kapcsolatos megyei kitekintésünk és összeállításunk készítése során kiderült: a környező települések önkormányzatai nem tűrik az utcai rendbontásokat, megelégelték a hajléktalanok okozta gondokat, és lényegében sikerült is elérniük, hogy közterületeikről eltűnjenek a lakosság mindennapjait megkeserítő, sokszor az alapvető emberi normákra és higiénés szabályokra fittyet hányó alakok. Mindezt az emberi méltóság megőrzése mellett, a szociális háló (jelzőrendszer, intézmények, szakemberek) megfelelő használatával érték el.

A megyeszékhely eközben a renitens szabálysértők ideális, vonzó életterévé vált. Úgy tűnik azonban, a salgótarjáni városvezetés a cselekvés helyett inkább a kormányra és rendőrségre mutogat a problémák kapcsán. Miután levélben fordultunk az önkormányzat sajtósához, hosszú hónapok tétlensége és hallgatása után keddi Facebook-bejegyzésében Huszár Máté alpolgármester lényegében elismerte, hogy nem tudnak és nem is akarnak foglalkozni az egyre fokozódó gondokkal, hiszen az nem az ő feladatuk.

Mint fogalmazott, „Salgótarjánban szinte kizárólag olyan hajléktalanok vannak, akik a környező településekről érkeznek”, s ezzel tulajdonképpen elismerte, hogy máshol meg tudták oldani a problémát, melyet ők láthatóan képtelenek kezelni.

Olvasónk megelégelte a tétlenséget

Salgótarján belvárosában, elsősorban a Förster Kálmán téren, a távolsági autóbuszállomás és a mellette található gyorsétterem környékén, valamint a helyben közlekedő buszokon egyre feltűnőbb a hajléktalanok jelenléte. Erre olvasónk panaszkodott portálunkhoz eljuttatott levelében. Mint írta, az elmúlt években egyre nő a fedél nélküliek száma, akik kéregetnek, elfoglalják a parkok padjait, alvóhelynek használják azt, mosdatlanok, büdösek. Úgy véli: Salgótarján emiatt egyre élhetetlenebbé válik, a városvezetés pedig semmit nem tesz a megoldás érdekében. 

Az üggyel kapcsolatban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Közegészségügyi Főosztályát is megkereste, amely a  Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Salgótarjáni Járási Hivatalához helyezte át azt. 

„A Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Salgótarjáni Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának koordinálásában, Salgótarján és Térsége Egészségügyi-Szociális Központjával szoros együttműködésben a megyeszékhelyen is rendszeres a hajléktalanok egészségügyi szűrése, szükség esetén egészségügyi vizsgálata és ellátása. Ezt a szakemberek ugyanakkor csak a hajléktalanszállókon, vagy a számukra kijelölt háziorvosi körzetben tudják elvégezni” – tájékoztatott megkeresésünkre a kormányhivatal. Hozzátették: azokat  a személyeket, akik a szállót nem veszik igénybe, az utcai szociális tevékenységet végző szakemberek látogatják, ugyanakkor sem ők, sem más hatóság nem kényszeríthet senkit a számukra rendelkezésre álló tisztálkodási és egészségügyi lehetőségek igénybevételére. 

Válaszukból megtudtuk, a fentieknek megfelelően a kormányhivatal − a hatályos jogszabályok alapján − a bejelentést a salgótarjáni önkormányzathoz továbbította.

Érdemi lépések helyett Facebook-poszt

 „Az önkormányzat semelyik szervének nincs jogköre ahhoz, hogy bárkit akarata ellenére elszállítson bárhonnan, illetve bárkit akarata ellenére hajléktalanokat ellátó intézményben tartson” – közölte Salgótarján önkormányzata a hozzájuk elküldött megkeresésünkre, majd a Salgótarjáni Rendőrkapitánysághoz, illetve a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitánysághoz küldtek minket további tájékoztatásért.

Szerettünk volna információkat kapni arról is, hogy érkezett-e bejelentés a hajléktalanüggyel kapcsolatban az önkormányzathoz, illetve hogy mit tesz az önkormányzat a probléma megoldása érdekében, ám a városháza sajtósa érdemi válasz helyett csupán annyit írt, hogy „a tények a Nógrád Megyei Hírlapot nem zavarják”. A szóban forgó téma kapcsán tény az, hogy bár eddig mintha nem érdekelte volna a városvezetést a hajléktalanprobléma, megkeresésünk után néhány órával megjelent Huszár Máté alpolgármester korábban említett Facebook-bejegyzése, melyet ráadásul igen szerencsétlen módon egy olyan lesifotóval (az arcok kitakarása nélkül) illusztrált, amin nem is hajléktalanok vagy közterületi rendbontók vannak, hanem egy helyi fodrászszalon utcán beszélgető vendégei. Bár az internetezők azonnal felhívták a figyelmet a hibára, a fotót máig nem távolították el a közösségi oldalról.

Az alpolgármester egyébként maga is elismerte, „egyre több a hajléktalan Salgótarján utcáin, mely sok esetben népegészségügyi kérdéseket is felvet”, majd egészében a kormányra és a rendőrségre tette át a felelősséget a kialakult helyzet, valamint annak kezelése kapcsán. 

Máshol meg tudják oldani...

Kíváncsiak voltunk arra, hogy más nógrádi települések vezetőinek vajon saját hatáskörben sikerül-e valamit tenni a hajléktalanok okozta problémák megoldása és a helyi lakosság biztonságérzetének javítása érdekében. Hamar kiderült: a feladat nem lehetetlen, csupán szándék kérdése, hogy az ilyen ügyekben miként működik együtt az önkormányzat az illetékes hatóságokkal.

Pásztón csupán egy-két ember él csak életvitelszerűen a közterületeken. Farkas Attila, a város első embere arról tájékoztatott, hogy amennyiben bejelentés érkezik az önkormányzathoz ezzel kapcsolatban, azonnal felveszik a kapcsolatot a rendőrséggel és a szociális központtal, akik mindent megtesznek azért, hogy betereljék az utcán élő személyeket az erre alkalmas intézménybe. A lakók biztonságérzete miatt − a lehetőségeihez mérten − mindent megtesz a városvezetés azért, hogy mielőbb megoldódjon egy-egy ilyen helyzet.

Balassagyarmaton nem a szociálisan rászorulók okoznak problémát, a legtöbb esetben a pszichiátriáról, a börtönből kikerülő személyek, vagy a környező településekről, akár Szlovákiából ide érkezők jelentenek gondot – tájékoztatott Csach Gábor polgármester. 

– A jelzőrendszer azonban jól működik a városban, folyamatosan kapcsolatban állunk a helyi rendőrséggel és a hajléktalanszállót üzemeltető Magyar Vöröskereszttel is. Így néhány napon belül megoldódott az az eset is a közelmúltban, amikor magánterületre költöztek be hajléktalanok. Sajnos, a jogszabályok nem adnak túl sok mozgásteret a rendőröknek sem ezekben az esetekben – mondta el érdeklődésünkre a nyugat-nógrádi város vezetője. 

Bátonyterenyén inkább a guberálók okoznak gondokat, elvétve tűnik fel egy-két hajléktalan.

– A szociális ellátás fókuszában vannak ezek a személyek. Ez nem csak azért fontos számunkra, hogy a városképet és az itt élőket ne zavarják a fedél nélküliek, hanem azért is, mert nem szeretnénk ellátás nélkül hagyni az embereket – fogalmazott Nagy-Majdon József polgármester. Hozzátette: természetesen ez csak úgy működik, ha a megfelelő emberek dolgoznak a szociális intézményekben, akik szót értenek a helyiekkel.

Idén 32 bejelentés érkezett a rendőrséghez

– A Salgótarjáni Rendőrkapitányság folyamatos szolgálatot lát el a város területén annak érdekében, hogy a közterületeken a közrendet és közbiztonságot minél magasabb szinten garantálja a település lakossága számára. A rendőrök különös figyelmet fordítanak a fedél nélküliek ellenőrzésére, számukra megfelelő tájékoztatást adnak arról, hogy mely karitatív szervezet vagy szociális intézmény által biztosított szállóban, melegedőben találnak éjjeli menedéket – közölte Buda Gábor, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. – A város területén a hajléktalanok és az általuk szállásként használt közterületek feltérképezése folyamatos. Azokkal szemben, akik megsértik az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályait, a fokozatosság elvére épülő szankcionálási lehetőséget biztosítanak a jogszabályi előírások. 

Mint megtudtuk, a Salgótarjáni Rendőrkapitányság működési területéről idén 32 esetben érkezett bejelentés, többségében egy helyi gyorsétterem és egy bevásárlóközpont környékén kolduló, feltehetőleg fedél nélküli személyekről. A rendőrök a beérkezett bejelentésekkel kapcsolatosan minden esetben megtették a szükséges intézkedéseket.

– A lakosság a köznyugalmat megzavaró, a közösségi tereken félelmet, riadalmat vagy megbotránkozást keltő személyekről a 112-es segélyhívó telefonszámon tehetnek bejelentést. Annak alapján – amennyiben megállapítják a jogsértést – a rendőrök a helyszínen megteszik a szükséges intézkedést – hangsúlyozta Buda Gábor.  

Főoldali borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában