Bölcsődefejlesztés

2023.08.13. 11:22

Megduplázódott a férőhelyek száma – tovább épülnek a bölcsődék Nógrádban

Néhány éve szűkebb hazánk hat településén működött bölcsőde, összesen hét. Ez a szám az elmúlt időszakban közel a négyszeresére, a férőhelyek száma pedig mintegy duplájára emelkedett. Hamarosan további intézmények nyitják meg kapuikat a legkisebbek előtt.

Gulyás Edina

Jól halad az új intézmény kialakítása Diósjenőn

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

– Az elmúlt néhány évben közel duplájára emelkedett az elérhető bölcsődei férőhelyek száma Nógrádban. Tapasztalataink szerint az intézmények folyamatosan szinte teljes kapacitással működnek – tájékoztatta korábban portálunkat a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal

Hozzátették: 2017 végén szűkebb hazánk hat településén működött bölcsőde, a hét intézményben 198 férőhely várta a kicsiket, ezen túl 11 családi bölcsőde biztosított további 77 férőhelyet. A kormányhivatal szolgáltatói nyilvántartásába bejegyzett adatok szerint tavaly már 26 intézmény 427 helye közül választhattak a szülők, ezt 10 családi bölcsőde egészítette ki, utóbbiak 70 gyermeket láttak el.

– Nógrád vármegyében az elmúlt években a bölcsődei férőhelyek számának emelkedése az országos átlagot is meghaladta – fogalmazott a hivatal. 

A számok a jövőben még kedvezőbben alakulnak, hiszen szűkebb hazánk több településén jelenleg is folynak a bölcsődefejlesztések, több intézmény már elkészült és csak az engedélyekre vár mielőtt megnyitja kapuit a legkisebbek előtt. 

Kállón már a második bölcsőde is elkészült

Kállón három éve a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak köszönhetően nyílt meg a bölcsőde, ahová 12 gyermek jár. Ugyanebből a programból egy minibölcsődét is kialakítottak. A fejlesztés befejeződött, a működési engedélyre várnak. A tervek szerint idén októberben már az új intézményben is fogadják majd a kicsiket. 

– A minibölcsődében további nyolc gyermeket tudunk majd ellátni, és két helyi lakónak is biztosítunk itt munkát – fogalmazott Baboss Buda, a község első embere, hozzátéve: – Nagy segítség ez a helyi családoknak, főleg a nehéz körülmények között élő szülőknek, akik így hamarabb vissza tudnak menni dolgozni. 

Szurdokpüspökiben októberben nyitja meg kapuit az új intézmény

Szurdokpüspökiben a Váci egyházmegye fenntartásában működik nyolc férőhelyes családi bölcsőde, de 350 millió forintos pályázati támogatással épült meg egy új intézmény, amelynek használatbavételi engedélye már megérkezett, a további hatósági jóváhagyásokra várnak. Pintér Miklós Ervin polgármester arról tájékoztatott, hogy október elejétől a tervek szerint már az új épületben fogadják majd a gyermekeket. 

– Az egyházmegyével történő megegyezés szerint önkormányzatunk ekkortól a gyerekekkel és a dolgozókkal együtt átveszi a családi bölcsődét és az új intézményben történik majd a legkisebbek ellátása onnantól kezdve – hangsúlyozta a faluvezető. – Egyelőre egy csoporttal, 12 férőhellyel kezdődik el a szolgáltatás, de a későbbiekben az igényektől függően elindulhat a második csoport is. 

Diósjenőn jövőre új épületben fogadják a legkisebbeket

Diósjenőn napjainkban az óvoda épületében működik egy csoportos bölcsőde, azonban az ingatlan melletti telken már jól halad az új intézmény kialakítása. A pályázat szerint a kivitelezésnek a következő év végére kell elkészülnie, de a településvezetés reményei szerint jövő augusztusban már birtokba vehetik azt a kicsik. 

– Elsősorban helyieket fogadunk majd a két csoportos bölcsődében, összesen 26 férőhelyen. Azonban amennyiben igény lesz rá, bizonyos létszámig a környező településekről érkezőket is fogadjuk majd, hiszen nem minden önkormányzat tudja ezt a szolgáltatást biztosítani – fejtette ki Székely József, a község első embere. – Természetesen a szükséges munkaerő is a helyiek közül kerül majd ki, nagy öröm számunkra, hogy egyre több családnak tudunk segítséget nyújtani ezáltal.

Kazáron jövő tavasztól lesz bölcsődei ellátás

Kazáron még tart az intézmény kialakítása, jelenleg nincs bölcsődei ellátás a településen. Gecse Ákos polgármester arról számolt be, hogy év végére kell befejeződnie a kivitelezésnek, reményeik szerint azonban már jövő tavasszal megnyithat az új, 14 férőhelyes szolgáltatás a községben. Természetesen elsősorban helyi gyermekeket fogadnak majd, már vannak is jelentkezők, de a szabad helyek függvényében a környező falvakból is várják a kicsiket. Hozzátette: amennyiben lehetséges, kazáriakat szeretnének foglalkoztatni az új bölcsődében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában