2023.05.24. 16:10
Kerti parti
Jó móka a grillezés, vagy pillecukrot tartani a parázs fölé – Gubányi Patrik jegyzete.
A nyári estéken egyre gyakrabban érezhetjük az izzó faszén fanyar füstjét a levegőben. A szúnyogok idegesítő zümmögését elnyomja az éppen sülő hús sercegése, valamint a hangos kacajok. Nincs is annál jobb elfoglaltság a forró délutánokat követően, mint kiülni a kertbe az árnyas fák alá egy kis sütögetésre, iszogatásra.
A boltok polcain egyre több grilltermék kínálja magát hívogatóan: a pácolt húsok, a kolbászok, a sajtok és zöldségek egész sorából válogathatunk. Sőt, ebben az időszakban egyes üzletekben külön sarkot alakítanak ki a fenti tevékenységhez szükséges eszközöknek és kiegészítőknek. Lehet kapni nyársakat, alumíniumtálcákat, papírtányért és poharat, de még a stílusos jégkockaformákra is gondolnak a kereskedők. Hiszen a grillezés úgy az igazi, ha az ízletes falatokat mégjobb kedvre derítő italokkal öblítjük le, de ez lehet inkább a fiataloknál népszerű. A készen kapható koktélok és ízesített sörök mellett a pálinkának szokott a baráti körömben a legnagyobb sikere lenne. Miután degeszre tömtük magunkat a sült húsokkal és zöldségekkel , jó móka pillecukrot tartani a parázs fölé. Az olvadt édességtől ragacsos kézzel nyúlunk egy újabb falat után. Majd a hintaágyba hátradőlve belemélyedünk az egyre halkuló beszélgetésbe.
Hiszen éppen ez egy jó grillparti lényege: együtt lenni a családdal, jól érezni magunkat a barátokkal, és hátrahagyni a megszokott hétköznapokat.