Gasztro

2022.12.28. 19:55

Több évtizede adja át tudását a nógrádi fiataloknak a cukrász szakoktató

Gál Gusztáv, a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum (NMSZC) Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola szakoktatója több évtizede tanítja a cukrász szakma alapjait az intézményben. A fejlődés és tudás érdekében az oktató folyamatosan képzi magát, hiszen tudása legjavát csak így adhatja át diákjai számára.

Lászlók Judit

Gál Gusztáv a szakmai versenyeken országos hírnévre tett szert

Forrás: Nool

Fotó: Ember-Lukács Zsófia

Gál Gusztáv a salgótarjáni Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakmunkásképző Iskola Balassagyarmati tagozatán szerzett először 1977-ben cukrász, majd 1982-ben szakács végzettséget, amelyekben a rendszerváltásig dolgozott. Rettentően érdeklődő típus lévén más szakmákat is kipróbált különböző munkakörökben, így pékként is tevékenykedett. Végül 1993-ban elfogadta az akkori igazgató ajánlatát, és oktatóként tért vissza korábbi iskolájába.

Jelenleg az NMSZC Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola szakoktatójaként nappali és esti tagozaton képzi a leendő cukrászokat és szakácsokat. Azért, hogy a tudása legjavát nyújtsa és lépést tartson a változásokkal az elmúlt évtizedekben folyamatosan képezte magát. A Budapesti Gazdasági Főiskolán 1999-ben szakoktató, illetve 2018-ban a Szegedi Tudományegyetemen mentorpedagógus végzettséget szerzett.

– A cukrász szakma az elmúlt évtizedekben hatalmas változáson ment keresztül, sok új nyersanyag és sütemény jelent meg. Új technológiákat fejlesztettek ki, sőt maga a képzési rendszer is megváltozott – fogalmazott Gál Gusztáv. 

Hozzátette: – Éppen ezért nagy kihívás jelent, hogy minden nap lépést tudjak tartani a szakmával. Ehhez szaklapokat olvasok, használom az internetet, illetve a szakmai kapcsolataimat, sőt többször vettem részt külföldi szakmai úton, többek között Franciaországban, Olaszországban, Írországban és Németországban. Emellett sokszor kísérletezem a süteményekkel, az ételekkel, az eljárásmódokkal azért, hogy mindezt a lehető legjobban tudjam megtanítani a diákjaimnak. A leginkább akkor vagyok elégedett, ha meg tudom mutatni a szakma szépségét és sikerül átadnom a tudásomat számukra.

Az oktató kifejtette, a tanulóinak sok oldalról megvilágítva, fotókkal és videókkal kiegészítve igyekszik bemutatni a különböző süteménykészítési technikákat, amihez nagy segítséget nyújt az iskola jól felszerelt tanműhelye.

Gál Gusztáv folyamatosan fejleszti tudását
Fotós: Ember-Lukács Zsófia / Forrás: Nool

– A diákjaimnak azt tanítom, hogy legyenek igényesek a munkájukra, hiszen minden vásárló a szép és jó terméket keresi. Először a szemével vásárol és csak ezután kóstol, majd a jó íz, a küllem és a minőség után dönt a vásárlásról. Ha egyáltalán nem tetszik a termék, akkor meg sem fogja kóstolni. Ehhez azonban folyamatosan képezniük kell magukat, hiszen a vevők igénye is folyamatosan változik. Nyilván nem lehet mindenkiből mestercukrász, de az alapok elsajátításával lehet belőlük jó szakember – mondta Gál Gusztáv. 

Hozzáfűzte, Nógrád megyében az NMSZC keretén belül a salgótarjáni Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskolában és a Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskolában tanulhatnak cukrászatot a tanulók. Itt kaphatnak ízelítőt a szakmából, elsajátíthatják az alapokat. Azonban, ha ettől többet szeretnének tudni, akkor keményen kell tanulniuk és dolgozniuk, egyre magasabb színvonalú helyeken – akár külföldön is – hogy a fejlődés mindig egy újabb fokára léphessenek.

Tudását szívvel-lélekkel adja tovább a tanulóknak
Fotós: Ember-Lukács Zsófia / Forrás: Nool

– Ez egy nagyon szép szakma, szeretettel, kitartással, tudással és persze kézügyességgel, akár a szakma mestere is lehet valakiből. Ehhez, azonban nem kevés időt és pénzt kell belefektetni az önfejlesztésbe, hiszen a szakma legjobbjaitól érdemes tanulni. Én például a mai napig kikérem Jagyutt Péter mestercukrász véleményét. A duális képzés ebben a szakmában is egy jól működik, hiszen épít a munkahelyen történő képzésre, amiért a diákok pénzt is kapnak. Sajnos az utóbbi két évben előbb a koronavírus-járvány, majd a gazdasági helyzet romlása miatt egyre több vendéglátóhely szünetelteti tevékenységét vagy zár be, ami nagymértékben befolyásolja a diákok munkahelyre történő kihelyezését, ottani képzését. Bízom benne, hogy a jövőben javulni fog ez a helyzet – fogalmazott Gál Gusztáv, aki a szakmai tudásának és más lehetőségeknek köszönhetően évekkel ezelőtt részt vett a siketek és nagyothallók képzésében, ahová tananyagrészeket írt és oktatóvideót készített. Ezenkívül részt vett a Cukrász könyv tartalmi vázának készítésében, valamint a Szakiskolai Fejlesztési Program (SZFP) keretén belül az ételkészítési könyv két fejezetének írásában.

Az oktató arról is beszélt, számára óriási elismerést jelent, hogy a cukrászképzésben résztvevők közül többen visszatérnek hozzá azért, hogy az ételkészítés fortélyait is elsajátítsák tőle. Mint mondta, ettől nagyobb elismerésre pedig aligha van szüksége.

Szakmai versenyeken értek el kiváló eredményeket
Az évek során Gál Gusztáv és a tanulói különböző versenyeken és rendezvényeken is megcsillogtattáka tudásukat, ami országos ismertséget, illetve jelentős szakmai elismerést is hozott az oktatónak. Az Országos Szakma Kiváló Tanulója Versenyen (OSZKTV) 1999-től 2011-ig vettek részt és szinte minden évben sikerült a diákoknak szakmunkás bizonyítványt szerezni, de voltak országos első helyezettek is. Az NMSZC Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola két alkalommal is otthont adhatott a versenynek. – Ezek a versenyek nagyon hasznosak voltak számunkra, hiszen a zsűri és az elismert kollégák értékelései mindig segítettek a fejlődésben. Mindezt pedig beépíthettem az oktatásba is – mondta Gál Gusztáv. Hozzátéve, a korábban említett okok és a szabályok változása miatt manapság kevésbé van lehetőség a versenyeken részt venni. Azonban örülne neki, ha egy újabb rangos versenynek adhatnának otthont a jövőben, ami nem csak a diákoknak, hanem a tanműhely további fejlesztésére is adna lehetőséget.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában