2022.07.29. 14:01
Nógrád-szerte sikeres a közmunkaprogram: helyben termelik a zöldség- és gyümölcsféléket
Uborkát, répát, hagymát, paradicsomot, paprikát és egyéb zöldségeket termelnek a közmunkások Kelet-Nógrádban. A termékeket főként a szociális és közétkeztetésben használják fel a falvak.
Megyeszerte számos zöldség- és gyümölcsfélét termesztenek a közmunkaprogramban
Forrás: Nool Archív
A régióban több településen is jól működik a mezőgazdasági közmunkaprogram, számos egészséges finomságot termelnek a dolgozók.
Erdőtarcsán egyebek mellett hagymát, fokhagymát, céklát, sóskát, borsót, tököt, cukkinit, csemegekukoricát, valamint száraz- és zöldbabot is ültettek. Van ezen túlmenően uborka, retek, saláta, paprika és paradicsom is. A gyümölcsösben körte-, alma- és szilvafák is találhatók.
Markó Róbertné polgármester korábban elmondta: van kereslet az általuk termelt finomságokra, hiszen így mindennap friss áruhoz juthatnak az emberek. Saját tapasztalata szerint napjainkban a közép- és szépkorúak, akik művelnek kertet otthon, hiszen ők ebben nőttek fel. A fiatalok már kevésbé veteményeznek, ugyanis nem sok idejük van rá.
Bujákon mintegy harmincan dolgoznak a mezőgazdasági közmunkaprogramban. Borbély Gábor, a falu polgármestere kifejtette, hogy ez az aszályos időszak nem igazán kedvez a terméseknek, ettől függetlenül nagyon sokféle terméket állítanak elő a helyi konyhára. Az egészséges finomságokat a szociális étkeztetésben hasznosítják, de az óvodásoknak és az iskolásoknak is adnak.
– Jó minőségű alapanyagokat termelünk, így többek között uborkát, paprikát, paradicsomot, káposztát, sárgarépát, zöldséget és hagymát is. Ezek a legtöbb ételhez szükséges zöldségek, amelyek egy részét a nemrégiben megnyitott zöldség-gyümölcs feldolgozó üzemben hasznosítják. Készül ott például lecsó, lekvár és savanyúságok is – közölte Borbély Gábor, aki fontosnak tartja a programot, mert így helyben is tudnak munkát biztosítani amellett, hogy jó minőségű termékeket állíthatnak elő.
Gál István, Ipolytarnóc polgármestere arról számolt be korábban, hogy a település mezőgazdasági programjában három fóliasátorban és szabad földön termesztenek zöldségeket. A közmunkások különféle egészséges finomságokat, így például répát, fehérrépát, karalábét és babot is gondoznak. A megtermelt zöldségeket az önkormányzat főzőkonyháján dolgozzák fel. A helyi óvodásoknak itt készül az ebéd, de a szociális étkezést is szép számban, mintegy harmincan veszik igénybe.
Kővári Lászlóné, Dorogháza polgármestere szintén jó lehetőségnek tartja a közmunkaprogramot, hiszen így 13 ember kaphat munkát a faluban. – Fólia alatt termelünk paradicsomot és paprikát, szabad ég alatt pedig többek között krumplit, hagymát, borsót és zöldbabot. Most nem igazán kedvez az időjárás, hiszen nagyon kevés a csapadék – mesélte Kővári Lászlóné. Hozzátette: a megtermelt finomságokat szociális célra használják, valamint elteszik a különböző önkormányzati rendezvényekre. Ezen túlmenően az óvodásoknak is adnak olykor belőle, de ők főként gyümölcsöket kapnak.