Támogatás

2022.07.26. 06:55

Folyamatosan megújulnak a sírkertek Nógrád megyében

Több millió forintos támogatásokból szépülnek meg Nógrád megye temetői. Emellett a helyi önkormányzatok is nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy szeretteink végső nyughelyei is rendben legyenek.

Nagy Orsolya

Sóshartyán mintegy 3,6 millió forintot nyert el nemrégiben. Itt a temető bejáratától raknak le térkő burkolatot, mintegy 130 méter hosszan

Forrás: Nool | Archív fotó

Sorra szépülnek meg szűkebb hazánk sírkertjei. Az elmúlt időszakban számos támogatás érkezett a Magyar Falu Programban a temetők és környezetük felújítására. Emellett a falvak és városok önkormányzatai nagy gondot fordítanak arra, hogy rendben legyenek az elhunyt hozzátartozók sírhelyeinek környéke. 

Sóshartyán mintegy 3,6 millió forintot nyert el nemrégiben. Tóth Gabriella faluvezető portálunknak elmondta, hogy még nem kezdődött el a fejlesztés, de várhatóan pár héten belül munkához láthatnak a szakemberek. A tervek szerint a temető bejáratától raknak majd le térkő burkolatot, mintegy 130 méter hosszan. 

Vizsláson hatmillió forint támogatásból valósult meg a temetői beruházás a kö­zelmúltban. Sándor József kiemelte, hogy már befejezték a munkálatot a helyiek nagy örömére, hiszen régóta várták, hogy megújuljon a temető és környezete. Ezen túlmenően rendbe tették a temetőképet, valamint nagy gondot fordítanak a tisztaságára is. Az önkormányzat mindent igyekszik megtenni annak érdekében, hogy a vadak ne járjanak be a temetőbe, mert a korábbiakban többször is okoztak már problémát. 

Pásztón a városgazdálkodás gondoskodik a temetők tisztán tartásáról. Gyürky Márta, a Pásztói Városgazdálkodási Közhasznú Nonprofit Kft. vezetője úgy fogalmazott, hogy rendszeresen járnak ki a szervezet munkatársai, hogy rendben legyen a temető. Ezenkívül a pásztói, a hasznosi és a mátrakeresztesi sírkertekben is helyeztek ki hulladékgyűjtőket, amelyeket hozzávetőlegesen heti rendszerességgel elszállítanak. Sajnos azonban olykor előfordul, hogy a hozzátartozók nem tartják rendben a sírokat, esetleg egy-egy viharos időjárás okozhat felfordulást. Ilyenkor azonban mindig összeszedik a szemetet. Emellett a zöldterület folyamatos gondozását is elvégzik a szakemberek. 

A nyári időszakban folyamatosan nyírják a gyepet
Forrás: Nool | Illusztráció

Bodor Ernőné, Mátranovák polgármestere arról számolt be korábban, hogy a temetőre nyert összegből a bejárattól a ravatalozóig, valamint az urnafalig vezető szakasz kapott új aszfaltborítást. A beruházás már elkészült, így a temetések alkalmával könnyebben megközelíthetik a nyughelyeket a helyiek. Ezenkívül az idősebb lakók többször is szóltak már az önkormányzatnak, hogy a ravatalozóhoz nehéz feljutni, ezért ott egy korlátot alakítottak ki saját forrásból. 

Nagy Attiláné, Kisbágyon polgármestere elmondta, hogy hárommillió forintot költenek a temető bejáratánál a kapu, valamint a kerítés egy-egy szakaszának felújítására. A munkálatokat a közelmúltban megkezdték a szakemberek, reményeik szerint pedig még ebben a hónapban be is fejeződik a fejlesztés. 

Bakos József, Héhalom polgármestere elárulta, hogy közel kilencmillió forintból újul meg a temető a településen. A munkálatokat még nem kezdték el a szakemberek, de várhatóan egy-két hónapon belül nekiláthatnak. A tervek szerint pedig a ravatalozó kap majd új köntöst. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában