Pál István

2021.07.08. 07:10

Szobrot állítanak a legendás nógrádi dudásnak Balassagyarmaton

Pál István 1919-ben született Kétbodonyban egy pásztorcsaládban. Gyermekkorában a pásztorkodás tudományával egyetemben a furulya- és a dudajátékot szintén elsajátította. Először 1992-ben kereste fel őt két népzenész, név szerint Agócs Gergely és Juhász Zoltán.

L. J.

Pál István életnagyságú bronzszobrát Raffay Dávid szobrászművész készítette el Beküldött fotó

Tereskei otthona ezután szinte a népzenészek zarándokhelyévé vált. Pál István munkásságával a Népművészet Mestere díjat, a Madách-díjat és a Magyar Kultúra Lovagja címet is kiérdemelte. Balassagyarmat önkormányzata pedig úgy döntött, hogy a 2015-ben elhunyt dudaművész emlékére életnagyságú szobrot állíttat a városban.

Pál István életnagyságú bronzszobrát Raffay Dávid szobrászművész készítette el
Beküldött fotó

– Természetesen a kezdetektől fogva támogattuk Gergelyék a civil kezdeményezést, miszerint emléket állítunk Pál István dudásnak, a palóc paraszti kultúra egyik legjelesebb képviselőjének – mondta el portálunknak Csach Gábor.

Balassagyarmat polgármestere hozzátette: – Ezért ennek megvalósításához pályázatot nyújtottunk be a Csoóri Sándor Alaphoz. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának és az Emberi Erőforrások Támogatáskezelőjének jóváhagyásával tízmillió forint vissza nem térítendő támogatást sikerült elnyernünk.

A városvezető azt is kifejtette, hogy az életnagyságú bronzszobrot Raffay Dávid szobrászművész készítette el. Az alkotás felállításához pedig hozzájárult Balassagyarmat önkormányzata is.

– A Zöld csiga – Balassagyarmat zöldterületeinek megújítása elnevezésű program részeként kibővítjük a Gregori parkot, amellyel új közparkot hozunk létre Palóc Muzsika parkja névvel. Itt kap majd helyet Pál István szobra – közölte a város polgármestere.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában