támogatás

2021.06.09. 19:45

Segítségre számíthat, aki betér a karancssági jelenlétházba

Finom illatok lengik körbe a település központjában lévő jelenlétház környékét, bent nagy a sürgés-forgás, a délután ide érkező gyerekeknek készül a harapnivaló. Közben egy helyi asszony a tiszta ruháért jön, mivel otthon nem tudja megoldani a mosást. A ház mindenki előtt nyitva áll, a fiatalabbak és az idősebbek problémáira is igyekeznek itt megoldást találni.

Gulyás Edina

Karancsság, Jelenlét ház. 20210601 Hegedűs Márk NMH

Forrás: NMH

Fotó: H.M.

Nyitva áll a helyi jelenlétház ajtaja, így már messziről érezni lehet az illatokat: borsófőzelék, pörkölt készül a délutánjukat itt töltő gyerekeknek. Kapnak ugyan ebédet az iskolában, de a játékkal, házi feladatok elkészítésével és korrepetálással töltött órák alatt bizony megéheznek. Örömmel kedveskednek a kicsiknek az önkormányzat munkatársai, még úgynevezett bodakot, élesztő nélküli kenyeret is dagasztanak és sütnek a fogadásukra. Közben egy helyi asszony is betér. Mivel otthon nincs rá lehetősége, itt mossa ki a szennyes ruhát. Kávé illata is csábítóan keveredik a levegőben, a közelben dolgozó közmunkások is kapnak belőle.

Készül az ebéd: borsófőzeléket és pörköltet főz egy fiatal asszony
Fotó: H.M. / NMH

– A helyi, a salgótarjáni önkormányzat és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat több mint három éve közösen működteti a jelenlétházat a településen. Délelőttönként a felnőtt lakók intézhetik itt az ügyes-bajos dolgaikat. Különféle dokumentumok kezelését és kitöltését segítik az itt dolgozók, heti rendszerességgel adósságkezelési tanácsadó is a helyiek rendelkezésére áll – tájékoztatott Oláh Nándorné, a község polgármestere és a jelenlétház vezetője, hozzátéve: – A szakember egyebek mellett felvilágosítást ad a családi adókedvezményről, útmutatást ad, hogy mit kell tenni, ha valakinek tartozása van a közművek felé. Igyekszünk mindenkinek megoldást találni a problémáira. Aki ide betér, számíthat a segítségre.

Mint mondta, délutánonként azokkal a helyi gyerekekkel foglalkoznak, akiknek korrepetálásra, felzárkóztatásra van szükségük. A jelenlétház mellett egy nagy játszótér is található, amit az elmúlt időszakban tettek rendbe. Jó idő esetén itt pihenhetik ki a tanulás fáradalmait a diákok, de különféle társasjátékokkal is tölthetik az időt.

– Az adósságkezelési tanácsadón kívül gyógypedagógus és pszichológus is a nehézségekkel küzdők rendelkezésére áll. Ezenkívül heti egy alkalommal kézműves-foglalkozásokat és táncpróbákat is tartunk – közölte a polgármester. – Horváth Sándorné, Bartus Tímea és jómagam is mutatjuk a tánclépéseket. Nagyon büszke vagyok arra, hogy megalapítottuk a Gullipe tánccsoportot, ami magyarul édességet jelent. A gyerekekkel sok fellépésünk van szerte az országban, mindig előkelő helyezést érünk el. Az Országos Roma Önkormányzat által szervezett rendezvényen is színpadra lépünk, szeptember 11-én.

Már messziről érezni lehet a jelenlétház nyitott ajtaján keresztül kiszűrődő finom illatokat
Fotó: H.M. / NMH

Oláh Nándorné arra is kitért: az elmúlt évekhez hasonlóan idén is napközis tábort szerveznek a helyi gyerekeknek, a tervek szerint július második és harmadik hetében. A minden nap más téma köré rendeződő programok nagyon népszerűek, minden évben sokan vesznek részt a táborban.

– A salgótarjáni kistérségben nyolc jelenlétház működik. Az azokban dolgozó szakemberek egymással kiválóan együttműködnek és nagyon sokat tesznek a helyiekért – fogalmazott a polgármester.

A legkisebbeket gyerekházba várják, a szülők nevelési tanácsot kapnak

Az önkormányzat pályázati támogatással gyerekházat is működtet a faluban. Ide a legkisebbeket várják, de a kismamák is részt vehetnek a foglalkozásokon, hiszen a szakembereken kívül más gyakorló anyukákkal beszélhetik meg a felmerülő kérdéseket. – Hároméves korig tölthetik itt napjaikat a kicsik az édesanyjukkal. Amíg a gyerekek készségfejlesztő eszközökkel játszanak, addig az anyák különféle háztartási teendőket, gyermekeik gondozását, nevelését érintő kérdésekben kérhetnek tanácsot a szakembertől – tájékoztatott Oláh Nándorné, hozzátéve: a máltai szeretetszolgálat Fókuszban a gyermek programjának köszönhetően heti egy alkalommal babamasszázst is igénybe vehetnek a családok, aminek a gyerekház biztosít helyet. Utóbbi program szintén hároméves korig nyújt megoldást a rászorulók problémáira. Segítségével mindent biztosítanak az újszülötteknek, a pelenkától kezdve a ruházaton keresztül egészen a babaápolási termékekig. A kismamák pedig terhesvitaminokat kapnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában