2021.04.11. 11:13
Cukrosok is ízlelgetik, jól terem az édesburgonya a nógrádi kertekben
Ha már az időjárás engedi, akkor egy alapos ásással sokat tehetünk a bővebb termés érdekében. A batátapalánták például csak a fagyosszentek után kerülhetnek a földbe, de néhány növényt már korábban is el lehet ültetni.
20201009 Ásotthalom Batátaszüret a Bivalyos Tanya Gátsori földjein. Képen: édesburgonya betakarítás a földeken Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország DM
Forrás: MW
Fotó: Karnok Csaba
Mindennek megvan az ideje, ahogy annak is, mit és mikor érdemes elültetni. Vannak kevésbé fagyérzékeny növényeink. Ilyen a zöldborsó is, amit az ügyesebbek talán már el is vetettek.
Azokkal a terményekkel viszont érdemes vigyázni, amiket a hideg tönkretehet. A krumpli ide sorolható, de a legtöbben mégis április végén ültetik, mert így csak a fagyosszentek elmúltával bújik ki a földből.
Ellenben az édesburgonyával már más a helyzet, mert ott palántát kell ültetni, amit mindenképp a kellemes tavaszias időben szabad csak megtenni. Ez a növény egyre népszerűbb vidékünkön, Nógrád megyében is.
Számos, az egészségre gyakorolt jótékony hatásáról számolt be a Nool-nak Mihályiné Németh Klára, aki már négy éve foglalkozik batátatermesztéssel.
– A családunkban előfordul inzulinrezisztencia, és megteszünk mindent az egészséges életmód érdekében. Ezt a növényt még a cukorbetegek is bátrabban fogyaszthatják, mint a sima burgonyát, mert annyira gazdag rostokban, hogy lassan szívódnak fel a benne lévő szénhidrátok. A kevesebb kalória mellett a vitamin- és az ásványianyag-tartalma is számottevőbb az édesburgonyának – mondta el a salgótarjáni termesztő.
Hozzátette: náluk négy generáció él egy fedél alatt, de mindenkinek az egyik kedvenc körete a batáta. Nemcsak azért, mert egészséges, hanem mert nagyon finom is. A másfél éves unokája is örömmel fogadta már a kezdetektől, és máig gyakorta a menüje része.
A család így biztos benne, hogy a kicsi egészséges és vegyszermentes minőségi tápanyaghoz jut.
– Nem használunk műtrágyát és permetet, egyedül marhatrágyával kezeljük a földet. Úgy tapasztaltuk, hogy ez szükséges a jó terméshez. A lányom szerzi be a biopalántákat, amelyeket minden év márciusában előrendel az ország másik feléből, hogy májusra biztosan megérkezzenek a kedvelt növények – emelte ki a salgótarjáni asszony, aki arra is kitért, hogy az egész ötlet egy gasztroműsor hatására jutott eszükbe.
A produkció készítői foglalkoztak az édesburgonya-termesztéssel és az egészségre gyakorolt számos pozitív hatásával. Mint azt Mihályiné Németh Klára kérdésünkre elmondta, az éghajlat nálunk kedvező e növény számára, ám mivel az őshazája csapadékosabb, így a szárazabb időben sem árt locsolni.
– Többféle édesburgonyát kipróbáltunk, de nem mindegyik hozott olyan mennyiségű termést, mint amit reméltünk. A lila fajta például nálunk nem aratott nagy sikert. Ellentétben a sárgával, amivel mindenki elégedett volt. A betakarítás után lényeges a tárolásra figyelmet fordítani, ugyanis az édesburgonya nem bírja a hideget, és 14 Celsius-fok alatti tárolásnál károsodhat – fogalmazott.
Mihályiné Németh Klára egyebek mellett gofrit, pitét, fagylaltot, kekszet és cipót is készít a zöldségből, de csak a fantázia szabhat határt e sokoldalú növény felhasználásának.