2020.10.05. 17:26
Ízőrző klub eleveníti fel a tradicionális ételeket Erdőtarcsán
Háziasszonyok gyűjtik össze és készítik el a régi, hagyományos ételeket, amelyeket minél több emberrel szeretnének megismertetni, de céljuk, hogy a helyi szokásokat is újraélesszék.
Régi palóc ízek kerülnek terítékre a közösségben, itt éppen kenyeret dagasztanak. Jövőre ők szeretnék készíteni a falu kenyerét augusztus 20-ra
Forrás: NMH
Fotó: L. B
Idén januárban alakult meg a helyi Ízőrzők Klubja, amelynek több mint húsz tagja szeretné ismét a köztudatba hozni a régi, hagyományos ételeket.
Markó Róbertné, a település polgármestere portálunknak elmondta, hogy a közösségi programok idén kezdtek újraéledni a faluban. Megítélése szerint előtte kisebb volt az érdeklődés. Úgy érezték, ezen változtatni kell, hiszen mindennek az alapja, hogy jó közösségek alakuljanak ki a faluban.
– Ezek által lehet feléleszteni az egykori szokásokat is a településen. Sokan vannak, akik szeretnék megmutatni, hogy Erdőtarcsán milyen tradíciók vannak. A klub tagjai nemcsak főznek, de olyan dolgokat is bemutatnak, amelyek a régmúltból valók. Amikor összegyűlnek, akkor mesélnek, énekelnek és hímeznek is – mondta el Markó Róbertné.
Szlavkovszki Ibolya, a klub vezetője úgy fogalmazott, hogy sokszor érkeznek hozzájuk vendégek, köztük olyanok is, akik a településről származtak. Őket mindig örömmel és valamilyen finomsággal fogadják.
– Kéthetente találkozunk a többiekkel, ennek során mindig készítünk valamilyen hagyományos ételt. Csináltunk már egyebek mellett dödöllét, palócgulyást, őzpörköltet, de kenyeret is sütöttünk. Utóbbit szeretnénk jövő augusztus 20-ra is elkészíteni, hogy az legyen a falu kenyere. Egyébként ünnepekhez kapcsolódó ételeket is főzünk – közölte Szavkovszki Ibolya.
Hozzátette: a főzés mellett olyan régi szokásokat is felelevenítenek, mint például a hímzést vagy a horgolást. A jövőben pedig fakanalakat is szeretnének készíteni, de például saját szalvétát is hímeznek maguknak a tagok. A klub céljai között szerepel, hogy később megyei vagy akár országos rendezvényeken is képviseljék Erdőtarcsát.
A klub vezetője arra is kitért, hogy mennyire jellemzőek településükön ezek a palóc ételek.
– Szerintem a mai napig jelen vannak az otthonokban ezek a hagyományos ételek. A krumpli például elég sok receptben szerepel. Ezenkívül a szlovák ízek is helyet kapnak a konyhákban – emelte ki Szlavkovszki Ibolya, aki 30 éve lakik a faluban és nagyon örül annak, hogy ismét van közösségi élet.
Könyvben is megjelentetnék a recepteket
Szlavkovszki Ibolya klubvezető kiemelte, hogy a helyi háziasszonyok mindig összegyűjtik a saját maguk által készített savanyúságokat, lekvárokat és egyéb finomságokat, amelyeket be is mutatnak a találkozókon. A régi recepteket is elviszik, amelyek alapján aztán elkészítik az adott ételt. Ezután lefényképezik és a receptekkel együtt egy nagy füzetbe összegyűjtik. A polgármester a tervekkel kapcsolatban elmondta, hogy amikor megtelik a füzet, akkor az önkormányzat szeretné könyv formájában kiadni a gyűjteményt, hogy ezek a régi magyar ízek fennmaradjanak és elérhetők legyenek a fiatalabb generáció számára, akik remélhetőleg meg is tanulják majd ezeket az ételeket.