2019.12.26. 15:12
Elárulta titkát a mézeskalács bárnai mestere
Évről évre egyedi alkotásokat készít a mondhatni idénysüteménynek számító mézeskalácsból a településen élő Gajdár Zoltánné.
Gajdár Zoltánné a betlehemmel
Amint mondta: ez idő tájt minden családban előkerül egy már kipróbált, vagy egy újdonságnak számító sütemény recept.
– Amikor hozzálátok a puszedli elkészítéséhez, először 25 dekagramm cukrot 3 egész tojással jó habosra keverek. Hozzáteszek úgy 10 deka langyos mézet, egy teáskanál szódabikarbónát, további fűszerezésként ízlés szerint fahéjat és szegfűszeget, valamint annyi lisztet, hogy jól gyúrható masszát kapjak. A tésztából rudakat sodrok, majd egyforma darabokká vágom őket. A puszedlinél nem formával szaggatom a tésztát, hanem golyókat formálok belőle. Ezeket távolabb helyezem egymástól a tepsiben, hiszen sütés közben megnőnek. A sütemény natúran is fogyasztható, ekkor tojással kell megkenni a tetejét, illetve dióval, mogyoróval vagy mandulával lehet díszíteni. Én általában cukormázzal vonom be őket, amelyhez habosra keverek egy tojásfehérjével és egy pici citromlével mintegy 15-20 deka porcukrot. Az így kapott elegyet egy nagyobb tálba öntöm, majd az összes puszedlit kézzel alaposan átforgatom benne, végül egy tálra teszem a puszedliket és hagyom őket megszáradni, így szép fényesek lesznek – ismertette Gajdár Zoltánné a számára jól bevált receptet, amelyből szívesen készít mások ünnepi asztalára is mézeskalácsot, amennyiben ideje engedi.
A bárnai művész nem csupán az ünnepi menü desszertjeként szánt finomságokat készít a süteményekből.
– Már október végén elkezdek készülődni az adventi időszakra. Minden évben készítek mézeskalács Betlehemet, idén ezt már a Palóc Világtalálkozóra összeállítottam. Ezen kívül a mézes finomságból az évek során megformáztam már házikókat, gyertyatartókat, adventi koszorúkat, sőt még a bárnai templomot is, amely alkotásokat a falu adventi programjain mutattam be. Fontos, hogy ezeket nem magamnak készítem, az ünnepek alatt mindegyiket elajándékozom – tudatta a mézeskalács készítő.
Hozzátette: karácsonyfájának elmaradhatatlan kellékei a mézeskalács-díszek, sőt a szeretteinek szánt ajándékokba is minden alkalommal kerül egy kisebb vagy nagyobb mézes meglepetés.