verseny

2019.10.25. 11:31

Balassagyarmaton rendezték meg az Országos Haditorna Verseny megyei döntőjét

Versenykörülmények között, játékos formában ismerkedhettek izgalmas katonai feladatokkal azok a középiskolás diákok, akik az Országos Haditorna Verseny Nógrád megyei döntőjén vettek részt Balassagyarmaton, a Balassi Bálint Gimnáziumban.

Hegedűs Henrik

Célra tartva: rendkívül ügyesnek bizonyultak a lövészek

Forrás: NMH

Fotó: Torjay Attila

A tanintézmény szinte teljes külterületét benépesítették az erőpróba egyes elemeit teljesítő fiatalok. Az oldalsó bitumenes kosárlabdapályán a tájékozódó futás és a céllövészet zajlott. Előbbi során egy négyszögletű területen kellett a tanulóknak a tájfutáshoz hasonló módon, állomásról állomásra haladva eljutni a célig. A lövészeten lézerfegyverrel találták el a tíz méterre kifeszített táblát. Néhány tinédzser szemlátomást rendkívül ügyesen végezte a rácélzás műveletét.

Célra tartva: rendkívül ügyesnek bizonyultak a lövészek
Fotó: Torjay Attila / NMH

A gimnázium belső udvarán több gyakorlat ment párhuzamosan. A gépkarabéllyal való vágtázás sok tekintetben hasonlított az ókori olimpiák fegyveres futás versenyszámára. Az akadálypálya ugyancsak megterhelő volt. A hatvan centiméter magas gátak átugrása után egy teniszütőre helyezett labdával egyensúlyozva kerülték ki a bójákat futva a fiúk, majd lőszeres ládával loholtak. A kézigránátdobásnál pedig fekve és állva is pontosan illett az eszközt a célterületre hajítani, míg az iskola sportcsarnokában az elsősegélynyújtás folyamatát mutatta be az ifjúság.

Akadtak fizikai erőkifejtést nem igénylő feladatok is. A honvédelmi totó kitöltésénél a kérdések között szerepeltek a magyar történelem jelentősebb hadi eseményei, illetve katonai alapismeretek, valamint a távbecslésnél egy-egy messzire lévő tereptárgy elhelyezkedését, méretét és távolságát becsülték meg elektronikus mérőeszköz használata nélkül.

Az elsősegélynyújtás folyamatát is bemutatta az ifjúság
Fotó: Torjay Attila / NMH

A szervezők nevében Nagy Gyula őrnagy, a Magyar Honvédség Salgótarjáni Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda vezetője tájékoztatásul elmondta, a Honvédelmi Minisztérium a társadalmi kapcsolatok erősítése érdekében 2003 óta minden évben megrendezi ezt a felmenő rendszerű haditornát a középiskolásoknak, ami nem csupán a honvédelmi nevelés szélesítését, az egészséges életmódra való figyelemfelkeltést szolgálja, hanem korántsem titkolt céllal a katonai pályák iránti érdeklődési kedvet is növelni szándékozik a fiatalokban.

Idén tíz nógrádi oktatási intézményből összesen tizennégy csapat jelentkezett a megyei fordulóra, amely az előző esztendőkhöz képest emelkedést mutat, jelezve, hogy az iskolákban egyre nagyobb presztízse van az ilyen haditornajátéknak, elvégre a versenyszellemet is fokozni lehet ezzel a tanulókban.

Nyert a Madách Imre Gimnázium

A verseny befejezését követően Somoskői Júlia hadnagy asszony tájékoztatott a végeredményről. Nyert, és ezzel az országos döntőbe jutott a Salgótarjáni Madách Imre Gimnázium csapata, Antal Dominik, Koltai Tamás, Koós Attila, Noszál Dominik összeállításban (felkészítőik: Kalmár Ibolya és Czímer Péter), másodikként ugyanezen intézmény B jelű társasága végzett, míg a dobogó harmadik fokára a viadalon először induló Uzoni Péter Általános Iskola és Gimnázium négyese került, szintén a megyeszékhelyről.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában