fekete energiabomba

2019.07.20. 15:20

Fajtája első képviselője lehet a mentőkutyák között Jack, a schipperke

Jack, a világ 12 legritkább kutyafajtájának az egyike.

Sziládi Krisztina

Fajtáját tekintve schipperke, és hordozza is a tőle elvárható karakterjegyeket: hűséges őrkutya, nem ismerkedik idegenekkel. Mozgékony, fürge, és folyamatosan a környezetével foglalkozik. A kis fekete energiabombával és gazdájával, Juhász Orsolyával a Cserhát Különleges Mentőcsoport kiképzőtelepén találkoztunk, mert bár Jack még csak hét hónapos, de már iskolába jár, és szépen halad a tanulmányaiban.

– Nemcsak családi kedvencet kerestünk, hanem olyan fajtát, ami mentőkutyának is jó – meséli a gazdi. Olyan kis termetű kutyát, ami lakásban is tartható, ugyanakkor kitartó, okos, könnyen képezhető. Összesen ketten tenyésztik ezt a fajtát Magyarországon. Jack egy solymári tenyésztőtől jött, hárman voltak testvérek egy alomban. A schipperkékre jellemző, hogy keveset ellenek, de igen hosszú életűek, 15–18 évig is elélnek. Jacknek valójában a Cserhát Különleges Mentőcsoport a tulajdonosa, de Juhász Orsolya és párja a gazdái.

A kis fekete energiabombával és gazdájával, Juhász Orsolyával a Cserhát különleges Mentőcsoport kiképzőtelepén találkoztunk Fotó: T. A.

– Egy ilyen kutya ára százezer forint körül mozog, ami munkakutyák esetében nem számít drágának – mondja Juhász Zoltán egyesületi elnök. Szeretnénk itt egy jó munkakutyát képezni belőle, és bizony Jack nagyon jó munkaképességekkel rendelkezik. Vérvonalában a belga juhász – az egyik legjobb munkakutya – ősei is felfedezhetők. Kis termete ellenére nagyon pörgős, dolgozni akaró kutya, lankadatlanul képes kilométereket futni, fáradhatatlanul keres. A mi fő tevékenységünk az eltűnt személyek felkutatása, ma már országos szinten végezzük ezt a feladatot, közvetlenül az ORFK irányítása alatt. Bárhol az országban eltűnik valaki, mi megyünk, úgyhogy ezt a fajta aktivitást kell nekünk kihasználni, ha például kimegyünk egy erdős területre, ő azt bejárja, átkutatja. Az MMSZOSZ tagszervezeteként közvetlenül az ORFK irányítása alá tartozunk.

Jack szereti a pocakját, és a jutalomfalat reményében gyönyörűen végrehajtja már a feladatokat. Magyarországon még nem használták ezt a fajtát mentőkutyának. Ha szépen kijárja az iskolát, Jack lesz az első shipperke, aki ezt a tevékenységet végzi majd hazánkban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában