kiállítás

2018.09.26. 17:28

Madárijesztő őrködött a gyarmati diákok terményei felett

Köztudott dolog, hogy az emberiség jelenlegi legnagyobb kihívása a környezeti válság. Ennek a válságnak a leküzdése a felnövekvő generációk feladata lesz.

Sziládi Krisztina

Zöldségeket, gyümölcsöket hoztak a gyerekek, saját készítésű szörpökkel, lekvárokkal, savanyúságokkal is színesítették a standok kínálatát

Fotó: Torjay Attila, NMH

A mai oktatási rendszer nem hagyhatja figyelmen kívül, hogy intézményeiből környezettudatosan cselekvő fiatalokat engedjen útjukra tanulmányaik ­végeztével.

Hazánkban az ezredforduló óta működik egy nemzetközi környezeti nevelési hálózat, az ökoiskolák rendszere. Egy ökoiskola abban különbözik egy átlagos iskolától, hogy nemcsak a tanításban érvényesülnek a környezeti nevelés elvei, hanem az iskolai élet minden területén. Igyekeznek takarékosan bánni az energiaforrásokkal, csökkenteni a hulladékok mennyiségét, esztétikusan alakítani az intézmény környezetét, valamint a társas kapcsolatok is fontos szerephez jutnak a nevelés ­során.

A balassagyarmati Kiss Árpád Általános Iskola két éve csatlakozott az országos ­kezdeményezéshez.

Schummer Eleonóra tanítónő, az iskolai öko-munkacsoport tagja mesél a múlt heti rendezvényükről:

– A környezettudatosság jegyében vidám szüreti mulatságot tartottunk termény-, és madárijesztő-bemutatóval egybekötve. Mind a 17 osztályunk saját standot állított fel, ahol bemutathatták mennyi finomság terem az otthoni kertekben. Zöldségeket, gyümölcsöket hoztak a gyerekek, és saját kezűleg előállított szörpökkel, lekvárokkal és savanyúságokkal színesítették az ízlésesen kialakított standok kínálatát. Péntek délután a kollégák segítségével mustot készítettünk, majd jelmezes szüreti felvonulás következett. A legkreatívabb osztályok pedig még madárijesztőkkel is megörvendeztették a közösséget.

Zöldségeket, gyümölcsöket hoztak a gyerekek, saját készítésű szörpökkel, lekvárokkal, savanyúságokkal is színesítették a standok kínálatát
Fotó: Torjay Attila, NMH

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában