2018.04.28. 19:54
Ettől olyan egyedi a márkházi, folyékony szíverősítő
A festői környezetben megbújó Márkházán immár nyolc éve működik pálinkafőzde, ahol egy különleges lepárlási technológia jóvoltából ízekben és illatokban gazdag pálinkákat állítanak elő. A Márkházi Pálinkafőző Társaság alapítóit a közös nógrádi találkozások kovácsolták barátokká, majd egy nagyot álmodva belevágtak a szíverősítők forgalmazásába.
A Cserhát hegység lábánál fekvő, nyugalmával és természeti szépségével hívogató nógrádi faluban építette fel birodalmát a Márkházi Pálinkafőző Társaság. Hírlapunkat Komlósi Péter, az egyik alapító kalauzolta körbe a pálinkafőzdében, ezzel is bepillantást engedve az igazán minőségi pálinka elkészítésének titkába.
– Márkháza egy csodálatos fekvésű zsákfalu, jobb helyet keresve sem találhattunk volna az üzem otthonának. Baráti társaságunkat ugyanis már hosszú évek kalandjai kötik a kis lélekszámú községhez, s már a pálinkafőzde megépülése előtt is sokszor készítettünk szíverősítőt Nagybárkány és Mátraszőlős bérfőzdéiben – mondta Komlósi Péter, miközben körbe mutatott a márkházi cefrézőben.
Hozzátette: a saját üzem felépítésére tíz évvel ezelőtt, egy zöldmezős, nyertes pályázat jóvoltából nyílt lehetősége a társaságnak, amelynek köszönhetően 2010-ben új technológiával felszerelt pálinkafőzde kezdhette meg működését a község határában. A márkházi pálinkafőzők a mai napig maguk végzik italaik elkészítésének összes munkafázisát, így a gyümölcsvásárlás, a cefrekészítés, a főzés és a palackozás feladatait is saját berkeken belül oldják meg. A
kiválóan összehangolt munkának köszönhetően évente több mint húszezer palacknyi, ízekben és illatokban gazdag pálinkát tudnak előállítani.
Az igazi, érett, jó ízű gyümölcsök mind a lepárlóban végzik
Komlósi Péter elmondta: Márkházán a legtöbb gyümölcsféléből – többek között szilvából, körtéből, barackból, almából, málnából, szederből, piros ribizliből, birsből, madárberkenyéből, borzagból, meggyből és cseresznyéből – készítenek pálinkát. A főzde megálmodásakor a társaság figyelembe vette a környék természeti adottságait, hiszen az üzemtől pár száz méterre például egy ősborókás található. Ennek köszönhetően pedig szilvapálinkájukat helyben szedett borókaágyon, míg alma pálinkájukat kilenc hónapon át szintén a környéken szedett csipkebogyóágyon érlelhetik. Mindezek mellett egy másik egyedi termékük a birs-szőlő pálinka, amelynek cefrézése során a gyümölcshöz víz helyett a megroppantott szőlőszemek levét, azaz mustot adnak. Ezen felül a szilva és a szeder közös cefrézésével is készítenek zamatos italt. Kezdetben a társaság termékeivel országszerte járta a nívós versenyeket, melyekről mindig szép eredményekkel tértek haza. Mind a szakma, mind a fogyasztók visszajelzése tükrözi a márkházi jelentőségét.
– Tapasztalataink szerint az utóbbi években Magyarországon folyamatosan növekszik a pálinkafogyasztás, a nemes ital egyre nagyobb megbecsülésnek örvend. Az emberek értékelik a minőségi szíverősítőket, ezért a beruházás során innovatív technológia kialakítását vettük célba – mesélte tovább a főzőhelyiségben Komlósi Péter.
Mint mondta: a magyar pálinka hagyományosan kétszeri szakaszos lepárlással, kisüsti főzéssel készül, azaz az első főzetet – alszeszt, más néven vodkát – még egyszer finomítani kell. Korunk gasztronómiájának igényei szerint hazánkban is egyre több gyümölcspárlat készül külföldi technológiával, ami által illatosabb, gazdagabb ízű italok készülhetnek.
– Erre a kihívásra különleges technológiával szerettünk volna válaszolni, így a finomítóüst után beépítettük az egykörös lepárlás lelkét jelentő aromaerősítő oszlopot. Pálinkáink így egyrészt testes, fajsúlyos italok, másrészt viszont illat- és íztartalomban képesek versenyezni a legmodernebb idegen technológiákkal – ismertette a szakember.
Ezt követően már a palackozóban szemlélődtünk, ahol kiderült: a márkházi pálinkafőzők számára fontos volt, hogy az italaikat rejtő üvegek megjelenésükben is különlegesek legyenek. A palackok éppen ezért saját tervezésűek, egyedi formavilágúak.
A kereskedelmi céllal készített pálinkák előállítása mellett bérfőzést is végeznek, s azon italok minőségének emeléséhez cefrézési tanácsokkal is segítik az érdeklődőket.