Helyi közélet

2017.08.24. 05:35

Kiugrási lehetőségek az élelmiszeriparban

fenyvesi

A magyar élelmiszeripar, és azon belül a tejágazat lehetőségei, kilátásai, illetve európai versenyképessége merültek fel témaként azon a sajtótájékoztatón, amelyet a Nemzeti Agrárgazdálkodási Kamara (NAK) szakemberei tartottak a napokban Szentén, a Maszlik Családi Gazdaság udvarán.

Szente. A rendezvényre érkező vendégeket néhány vígan legelő tehén barátságos bőgéssel köszöntötte, míg az ország különböző helyeiről érkezett termelőket a házigazdák finom sajtkülönlegességekkel fogadták. Elöljáróban Keleti Marcell, a NAK élelmiszeripari igazgatója szólt néhány szót a megjelentekhez, mondván mérföldkőhöz ért az ágazat azzal, hogy fokozatosan nyílnak meg a gazdák előtt a különböző pályáztatási lehetőségek, amelyekkel fejleszthetik, és a kontinentális szintre felzárkóztathatják saját gazdaságukat. Ezután Győrffy Balázs, a kamara elnöke adatokkal bőven alátámasztva beszélt arról, hogy a magyar élelmiszeriparban ugyan 2000 óta fokozatosan csökkentek a beruházások, de a mezőgazdaságon belül még így is ez a harmadik legtöbb értéket adó ágazat, amivel Európában a tizenhatodik helyen állunk. Továbbra is látható a duális szerkezet, vagyis egyfelől a mikro- és kisvállalkozók sora, a másik oldalon pedig a közepes- és nagyvállalatok, akik azonban a teljes árbevétel nyolcvan százalékát biztosítják, ráadásul az export kilencven százaléka is tőlük származik. A külkereskedelmi mérleg az elmúlt időszakban kedvezően alakult, hiszen az unión belül jó pozíciót foglalunk el a 3,3 milliárd eurós pozitív egyenleggel. 2015-ben a feldolgozott termékek aránya már megközelítette a hetven százalékot, ami hasonlóképpen az előrelépést jelzi, ugyanakkor még nem közelíti meg az Európai Unió közel nyolcvan százalékos átlagát. A közeljövőben a belföldi forgalom növelésére kell törekedni, amit remekül szolgál az ÁFA-csökkentés és a termelők folyamatos, korszerű ismeretekkel való ellátása.

Éder Tamás, a NAK élelmiszeriparért felelős országos alelnöke elmondta, a kamarához való csatlakozásuk előtt aggódtak amiatt, hogy az élelmiszeripar mivel tud hozzájárulni az össztevékenységhez, de egy-másfél év után eloszlott minden félelmük, és megtalálták helyüket a szervezet keretein belül. Ma már az előrelépésen gondolkodhatnak, a szakmai érdekképviseleten túlmenően már a fejlődésre összpontosíthatnak. Ezen belül kiemelt szerepet kaphatnak a minél nagyobb mértékű központi támogatások, valamint a külföldi tanulmányutak tapasztalatainak felhasználása. Ahhoz, hogy az ágazat minél versenyképesebb legyen, elengedhetetlen mindazoknak a csúcsminőségű nemzetközi technológiáknak a megismerése és elsajátítása, amelyeket Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban már hosszú évek óta nagy hatékonysággal alkalmaznak. Ezért is szerveztek a közelmúltban Spanyolországba és Franciaországba tanulmányutakat. Előbbi helyen a húskészítés, utóbbi alkalommal pedig a hosszú érlelésű tehénsajtok előállításának részleteibe merülhettek bele a magyar termelők. Másik vonalon pedig a külföldi kiállítások, ott is a nívósabb expók látogatása is hasznos lehet, ilyen volt nemrégiben a bécsi és a barcelonai vásár megtekintése. Az alelnök hozzátette, a belföldi kereslet emelése tekintetében is lépések várhatóak hamarosan: szeptember során tanácskozik majd az a munkacsoport, amelynek feladata további élelmiszeripari termékek kijelölése, amelyeknek általános forgalmi adóját ötszázalékosra csökkenthetik.

A sajtótájékoztató harmadik előadója, dr. Kocsis Róbert, a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet igazgatója volt, aki elsősorban azt ecsetelte, hogy milyen szakmai tanácsokkal segíthetik a mezőgazdászok, termelők munkáját, különös tekintettel a kis- és középvállalkozókra. Ők ugyanis nem rendelkeznek komoly beruházást igénylő eszközökkel és berendezésekkel, számukra továbbképzést tartanak, többek között a gomolyasajt, a rögös túró és egyéb savanyított tejtermékek előállítása területén, és úgy látják, nagy az igény a folytatásra.

A francia tanulmányúton részt vevő gazdákat a NAK oklevéllel ismerte el, végezetül Maszlik Zoltán, a családi gazdaság tulajdonosa vezette körbe birtokán és üzemegységeiben a vendégeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában