2017.05.09. 06:11
Hogyan készül a sajt?
Feledhetetlen élményekkel zárult Szentén, a Maszlik családi gazdaság birtokán tartott, kóstolással egybekötött sajtkészítés. Rengeteg vidám élményt, hasznos útravalót, tudást és információt vittek haza a gyerekek és szüleik! Nagy volt az érdeklődés, a kicsik lelkesen és figyelmesen hallgatták a sajtkészítés fortélyait, amelyet a szakemberek osztottak meg velük.
Szente. A csodálatos természeti környezetben fekvő gazdaságban lehetőség volt az állatállomány megtekintésére, ahol birkák, nyulak és kecskék is láthatóak voltak. A kicsik érdeklődve figyelték az alig pár hetes kiskecske suta mozdulatait, fűvel etették a kecskemamát, kukoricát nyújtottak a kisbirkáknak és lelkesen simogatták a nyuszikat. A bátrabbak bemásztak hozzájuk, de volt, aki félve nyújtotta a friss zöld fűszálakat.
Délelőtt tízre csoportban gyülekeztek a birtok megtekintésére. A „gazda” elbeszéléseiből megtudhattuk, hogy 26 évvel ezelőtt hogy indították el a vállalkozást. Az akkor mezőgazdász fiatalember és felesége elhatározták, hogy folytatják azt a pályát, amelyet elsajátítottak és megszerettek. Leküzdve az akadályokat, apró lépésekkel haladtak előre. A sajtkészítő rengeteg humorral fűszerezve avatta be a gyerekeket az állattartás és a tehénfejés tudományába.
Az előadást követően a vendégsereg végig látogatta a tehenészetet, megsimogathatták a kis bocikat. Ezek után a sajtkészítés fortélyaival is megismerkedhettek az ide látogató vendégek: „a leírások alapján úgy tudjuk, hogy az első sajtokat Közép-Ázsiában készítették. A fiatal állat gyomrában szállított tej egy idő után aludttejre és savóra bomlott a benne található enzim miatt. Tehát a véletlen műve a sajt feltalálása. Nem kellett hozzá más, csak tej, a forró nap, a gyomorban található enzim és a mozgás kombinációja” – hallhatta a közönség.
Kicsik és nagyok árgus szemmel figyelték, ahogy a friss tejet beoltották, szűrték és formába rakták. Megtudhatták, hogyan köpülik a vajat, mi az az író, s miért fontosak a tejben élő baktériumok. Az előadást követően a vendégsereg megkóstolhatta az elkészített friss sajtot. Nagy sikert aratott a madártej és a túrógombóc is. A program zárásaként ízletes ételkóstolóval vendégelték meg a résztvevőket. Az előadás ideje alatt, illetve azt követően mintegy féltucatnyi termelő áruját lehetett megkóstolni, illetve megvásárolni.
A nap végén a házigazda elmondta, hogy csodálatos érzés látni, tapasztalni a gyerekek örömét, figyelmét és fegyelmét. Ez ad megannyi erőt további munkájukhoz.
(NBA)