Vásárlás

2024.08.19. 11:20

Drágulhatnak a rendelések, a Shein és a Temu is érintett

A jelenlegi uniós szabályozás értelmében a 150 eurónál kisebb értékű, a közösség határain kívülről érkező csomagok vámmentesek, Brüsszel azonban változtatna ezen – számolt be róla a Világgazdaság. Emiatt a változás miatt úgy néz ki, hogy többet kell majd fizetni a jövőben a Shein és a Temu csomagokért.

Sipos Nina Vivien

Népszerű a netes vásárlás

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Manapság rendkívül nagy népszerűségre tett szert hazánkban a Shein és a Temu, ugyanis napi szinten több millióan vásárolnak ezekről a kínai webáruházakról. Felkapottságuk oka abban rejlik, hogy tulajdonképpen az evőeszközökön keresztül a különféle ruhanemükön át az elektronikai berendezésekig mindent meg lehet ott venni viszonylag potom pénzekért. A közvélemény nagy általánosságban meg van elégedve a webshopokkal és az általuk rendelt termékekkel, de azért bőven akad negatív vélemény is. 

shein, temu
A Shein és a Temu igen népszerűek a magyarok körében
Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Népszerű Nógrádban a Temu és a Shein

Kíváncsiak voltunk a nógrádiak véleményére, így a utána jártunk annak, hogy mit gondolnak a Temuról, milyen tapasztalataik vannak, illetve mit rendeltek legutóbb erről az oldalról, kérdéseinkre pedig igen változatos válaszokat adtak olvasóink.

Eddig kétszer rendeltem innen. Több dolgot egyszerre. Minden rendben, hiánytalanul és méretpontosan meg is érkezett. Nem tudok megemlíteni semmi negatívumot” 

– írta hozzászólásban egy helybéli férfi. Mások is elmondták, hogy maximálisan elégedettek az oldallal, ahonnan már sokszor rendeltek különféle termékeket. Az esetek túlnyomó többségében a csomag egy-két héten belül meg is érkezett, az áru pedig a várakozásoknak tökéletesen megfelelt. 

A sok-sok pozitívumok mellett azért voltak, akik a negatív tapasztalatokról is meséltek. Olvasóink nehezményezték, hogy az oldalon csak bankkártyával lehet fizetni, ugyanis mindössze emiatt nem vásárolnak a webshopról. Mások kínai gyerekmunkát és bűnözést emlegettek. Akadt olyan hozzászólás is, ami az oldal erőszakosságát taglalja: „Nagyon rámenősek, egyszer rendeltem tőlük, azóta is üldöznek az üzeneteikkel és a kihagyhatatlan ajánlataikkal bombáznak”. Portálunk megtudta, hogy a Shein-ről is hasonlóan vélekednek az emberek Nógrádban: vannak jó és rossz benyomások egyaránt.

Többet kell fizetni a csomagokért a jövőben?

 A Világgazdaság nemrég számolt be arról, az Európai Bizottság javasolta a jelenlegi 150 eurós küszöbérték eltörlését, amely alatt a termékek vámmentesen megvásárolhatók. A jelenlegi uniós szabályozás értelmében a 150 eurónál kisebb értékű, a közösség határain kívülről érkező csomagok vámmentesek, míg a 45 eurónál (megközelítőleg 17-18 ezer forint) olcsóbb csomagok után forgalmi adót (ÁFA) sem kell fizetni. 

Mint köztudott, a Temu és a Shein kínálatában is könnyen lehet találkozni ilyen alacsony árakkal. A távol-keleti cégek az adómentességet biztosító kiskapu segítségével képesek versenyelőnyre szert tenni, miközben a vámvizsgálatokat is elkerülhetik a határon, ebből kifolyólag pedig rendkívül olcsón tudják kínálni termékeiket. A Bizottság megállapítása szerint az európai fogyasztók tavaly 2,3 milliárd euró értékben rendeltek 150 euró alatt beszerezhető, vámmentes csomagokat. 

Mindez azonban megváltozhat abban az esetben, ha elfogadják a javaslatot, ugyanis akkor jócskán drágulhatnak az árak a korábban említett kínai webáruházaknál.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!