Szépségápolás

2024.07.16. 11:24

A körömápolás sem maradjon ki a nyári napi rutinból, figyelmeztet a szakember

Kevesen tudják, azonban nyáron a napsütésben töltött napok árthatnak a manikűrnek. Az erős UV-sugarak, illetve a klóros víz töredezett, száraz körmöket eredményez. Folyamatos ápolásra van szükség ahhoz, hogy egész nyáron egészséges legyen a körmünk. Garamvölgyi Tímea nógrádi műkörömépítő mester osztott meg hasznos tippeket a kéz- és körömápolással kapcsolatban.

Sipos Nina Vivien

Amikor beköszöntenek a melegebb időszakok, az emberek hajlamosak elfeledkezni a kéz- és körömápolás fontosságáról. Azonban a nyári hónapokban a kéz és a köröm még nagyobb igénybevételnek van kitéve, hiszen gyakrabban érintkezünk például a napfénnyel, a klórral, a homokkal és más kültéri tevékenységekkel.

körömápolás
Körömápolás télen és nyáron is ugyanolyan fontos 
Forrás:  Shutterstock | Illusztráció

Garamvölgyi Tímea, Salgótarjánban praktizáló, bátonyterenyei kéz- és lábápoló, műkörömépítő mester árulta el gondolatait a nyári körömápolásról, emellett pedig könnyedén alkalmazható tanácsokat is megosztott hírportálunkkal.

Fektessünk hangsúlyt a körömápolásra nyáron

– A  kéz és a köröm hidratáltsága télen és nyáron is ugyanolyan fontos, nem szabad elhanyagolni az ápolásukat – közölte a bátonyterenyei műkörömépítő mester. – Fokozottan figyelnünk kell nem csak a körmünk, hanem a bőrünk védelmére, ugyanis olyan tényezőknek tesszük ki őket a nyári időszakban és a nyaralás ideje alatt, mint a napfény, az erős UV sugárzás, a homok vagy éppen a medencék vizében megtalálható klór, ami nagyon szárító hatású tud lenni.

Kifejtette: igyekezzünk, hogy a bőrtípusunknak megfelelő ápolókrémeket használjunk, például tápláló, hidratáló termékeket, mivel ezeket rendkívül széles termék palettából tudjuk kiválasztani a drogériákban. Akik esetleg a vegán termékeket részesítik előnyben, mert nem bíznak a gyári kozmetikumokban, alkalmazhatnak akár gyógyszertári sheavajat vagy kakaóvajat, amit kifejezetten szeret a bőr.

Az UV sugárzás öregíti a bőrt

Garamvölgyi Tímea kiemelte, hogy a sheavaj és a kakaóvaj mellé szükséges valamilyen fényvédő készítményt is beszerezni kiegészítésként, mert a meleg és a káros UV sugárzás öregítheti a bőrt, így ápolása a nyári időszakban is nagyon fontos.

– Ehhez rendkívül sok készítmény közül választhatunk, amelyek tartalmazhatnak A-, E-, és C-vitamint, illetve anti-aging, vagyis öregedés lassító hatóanyagot is, hogy ezáltal késleltessük a bőr idő előtti öregedést – húzta alá a szakember.

Tönkre teheti körmünket a kertészkedés?

A jó idő beköszöntével szívesen töltünk időt a szabadban kikapcsolódás céljából, sőt sokan imádnak kertészkedni, ami szintén egy olyan külső tevékenység, amely kihatással lehet körmünk állapotára, egészségére.

– Lényeges, hogy védjük kezeinket, és ha tehetjük, akkor viseljünk kesztyűt, hogy elkerüljük a szennyeződéseket, ami sem a géllakunknak, sem a műkörmünknek nem tesz jót. A természetes körmöt is kiszárítja, tönkre teheti, ha piszok kerül alá, az pedig valljuk meg, nem túl esztétikus – javasolta Tímea, hozzátéve: – Aki nem szereti a kézkrémeket, nyáron is igénybe veheti manikűrösénél a paraffinos kézápolást, ami kifejezetten a száraz, igénybe vett kezű vendégek számára jelenthet jó megoldást.

Mint elmondta, a folyamat egy hámlasztással kezdődik, amelyet követően a szakember segít kiválasztani a vendég bőrtípusának legmegfelelőbb hatóanyagos krémet, amiből egy paraffin pakolást alkalmaz a bőrfelületen. A hatóidő letelte után eredményképpen puha és hidratált bőrt kapunk.

– A száraz és töredezett köröm számára megfelelő lehet egy japán manikűr, ami lényegében egy méhviasz alapú paszta körömlemezbe való bedolgozása. Ez ápolja, táplálja, és rugalmasabbá teszi a megviselt, természetes körmöket, nem beszélve arról, hogy nagyon szép fényes lesz tőle a végeredmény – fűzte hozzá.

Hamarabb ütemezzük időpontjainkat a manikűrösnél

A nyáron a köröm hajlamos lehet kicsit gyorsabban nőni, mint ahogy azt megszokhattuk. Ennek oka lehet a fokozott vitamin bevitel, hiszen ilyenkor sok finom gyümölcs és zöldség kerül az asztalunkra. Emiatt indokolt lehet, hogy hamarabb ütemezzük időpontjainkat a megszokott manikűrösünknél.

– Mindegy, hogy mit csinálunk és hol vagyunk, mindenképpen élvezzük ki a színek kavalkádját és a nyár melegét. Vigyázzunk magunkra, a bőrünk és a körmünk egészségére, de a legfontosabb, hogy érezzük jól magunkat a nyári időszakban – tanácsolta Garamvölgyi Tímea.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!