Veterántalálkozó

2024.06.30. 08:47

Chevrolet és Lincoln autócsodák vonzották a szemet Romhányban

A késő délelőtti órák ellenére már meglehetősen hatalmas hőség fogadott bennünket, amint a Pick Up Drive Amerikai Autós Fesztivál és Rockabilly Találkozó kavalkádjában kalandoztunk szombaton Romhányban. Chevrolet és Lincoln, meg egyéb csodák vonzották a szemet.

Hegedűs Henrik

Fotó: Vendel Lajos

A Laszkáry-kúria kertjébe, azaz a helyiek által Angolkertnek nevezett területre érkezve, a község sportcsarnokától jobbra kitérve máris belecsöppentünk az igazi tengerentúli hangulatot idéző forgatagba. A tágas tisztáson egymást érték a múlt század ötvenes-hatvanas éveinek utcáin benzint pöfögtető járművek. Emitt egy New York rendőrségének alkalmazásában álló, kékre festett Plymouth vonzotta a szemet, nem messze tőle azzal a platós furgonnal találkoztunk, amelynek társa volánjánál John Travolta versenyezett szerelmi vetélytársával a Pomádé című filmben. Oldalt egy Buick és egy jól megtermett Lincoln gazdái mutatták meg az érdeklődőknek féltett kincsük alkatrészeit, de hasonlóképpen a fényképezőgépek kereszttüzébe került a szabadtéri színpad előterében parkoltatott Chevrolet is.

 Chevrolet és Lincoln
Chevrolet, Lincoln és más gépjárműcsodák sokasága kínált látványosságot
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

A közelben lévő nagy méretű sátor alatt valóságos zsibvásár alakult ki. A rockabilly korszak közkedvelt öltözeteibe bújt, szó szerint színes egyéniségű, erőteljesen sárgás és piros színezetűre pingált hölgyek és urak válogattak a vételre kínált ruhadarabok között, hogy minél hamarabb és minél inkább kiemelkedjenek pompázatos összeállításaikkal a nagyérdemű tömegből. Azért némely kézbe nem ártott a hőségben nélkülözhetetlenül használatos legyező.

Chevrolet és Lincoln, Buick és más csodák láttán ámult a közönség

Néhány perc erejéig kiruccantunk a hátsó övezetbe is, ahol felettébb meglepő látképpel szembesültünk, mintha egyenesen egy második világháborúban játszódó USA-film forgatásába keveredtünk volna. A normandiai partraszállás alakulatainak alkalmi táborában talpig egyenruhában feszülő fiatalok tisztelegtek előttünk és a hadtörténi hagyományőrzők széles mozdulatokkal hívták közelebb az érdeklődőket, hogy elmélyüljenek az 1944-es esztendő júniusának világában. Két ifjú legény némi részletet is elárult számunkra, milyen érzést jelent nekik az amerikai hős bakák egyenruhájába bújni és fegyvereiket felemelni.
Bár ottjártunk időpontjában viszonylagos csend övezte a tájékot, azért a Pick Up Drive rendezvényének kínálatából a későbbiekben nem hiányozhatott a zene sem, a dörgő-dübörgő rock'n'roll, amelyhez „pin up” hölgyek gyülekezete és táncverseny adta a körítést.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában