2019.08.05. 19:28
Ezekre figyeljünk, hogy könnyen legyőzzük a baktériumokat
Minden házban, lakásban vannak egészségügyi veszélyforrások. Baktériumok tanyázhatnak a fürdőszobádban, a hálószobádban és persze a konyhádban is.
Forrás: Shutterstock
Fotó: Oksana Kuzmina
Talán nem is gondolnád, hogy mennyi minden fertőzést okozhat, ha nem tisztítod rendszeresen. a Mindmegette gyűjtött néhány példát, hogy mire érdemes fokozottan figyelni.
KONYHARUHA
A meticillinrezisztens Staphylococcus aureus baktérium (MRSA) egy olyan baktériumtípus, amely heteken keresztül képes élni a bizonyos felületeken, mint például a konyharuha, bútorok, vagy sportfelszerelések. Ez a baktérium könnyen fertőzést okoz, pláne nyílt sebbel érintkezve, ha például főzés közben megvágod a kezed és beletörlöd a kevésvbé stril konykaruhába.
A konyhai törlőket ajánlatos gyakrabban és magas hőfokon (60-90 Celsius) mosni, majd egy idő után lecserélni.
MOSOGATÓSZIVACS
A mosogatószivacs a leggyakrabban használt tárgy a konyhában, ha nincs mosogatógéped. A szivacsot hiába mosod át forró vízzel, még így is ideális hely a baktériumok és a penész növekedéséhez.
Ha hetekig ugyanazt a szivacsot használod, olyan bacikat juttathatsz a szervezetedbe, amik komoly betegségeket, például agyhártyagyulladást is okozhatnak.
A mosogatószivacsot ajánlott hetente lecserélni, ha biztosra akarunk menni.
VÁGÓDESZKA
A vágódeszkák szintén baktériumok forrásai lehetnek a konyhában. Ha ugyanazt a vágódeszkát használod húsok, zöldségek vagy más ételek darabolásához, akkor olyan baktériumok is elterjedhetnek a deszkán, mint például azE. coli baktérium, amely súlyos hasi görcsöket, hasmenést vagy hányást okozhat.
Használj külön vágódeszkát a hús, a zöldség és a kenyérfélék szeletelésére és használat után áztasd be néha 30 percre ecetes vízbe.
KONZERVNYITÓ
Kinyitsz egy doboz babot vagy kukoricát, majd egyszerűen visszadobod a fiókba a konzervnyitót. A konzervnyitót nem sokszor mossuk el, pedig kellene, ugyanis a legkisebb réseiben sokszor megtapad az élelmiszer maradék, amiből aztán penész lesz, vagy elszaporodnak rajta a baktériumok. Ezért azt javasoljuk, hogy
minden egyes használat után tisztítsd meg a konzervnyitót meleg, mosószeres vízzel és hagyd alaposan megszáradni, mielőtt visszateszed a fiókba.
Néhány hetente pedig végezz alapos tisztítást egy fülpiszkáló és ecet segítségével, hogy a legkisebb résekről is eltüntesd a maradékot.
SZILIKON SPATULA
A szilikon spatulákat gyakran használjuk főzés, sütés közben, viszont nem egyszerű tisztítani ezeket az eszközöket. Könnyen megtelepszik rajta az E.coli baktérium, a penész, vagy az élesztő gomba. Persze
vannak olyan fajták, amelyeknél szétszedhető a nyél és a fej, inkább ilyet vegyél, mert azokat könnyebb tisztán tartani.
Használat után forró, mosószeres vízbe áztasd be és dörzsöld át alaposan, majd hagyd teljesen megszáradni, mielőtt elteszed a fiókba, vagy újra használod.
Borítókép: illusztráció