elismerés

2018.01.26. 11:31

Egyetemisták szerint Mila Kunis az év nője

Az Egyesült Államok legrégebbi egyetemi színjátszó köre 1951-ben alapította az Év Nője és Férfija Díjat, amelyet évente ítélnek oda egy-egy művésznek, aki maradandó és mély benyomást keltő produkcióval járul hozzá a színház- és filmművészethez.

Cambridge, 2018. január 26. Mila Kunis amerikai színésznõ az év nõjének járó kitüntetéssel, egy bronzedénykével, amelyet a Harvard Egyetem Hasty Pudding (Tejben Fõtt Kukoricakása) Színjátszó Körétõl kapott a Massachusetts állambeli Cambridge-ben 2018. január 26-án. Az Egyesült Államok legrégebbi egyetemi színjátszó köre 1951-ben alapította az Év Nõje és Férfija Díjat, amelyet évente ítélnek oda egy-egy mûvésznek, aki maradandó és mély benyomást keltõ produkcióval járul hozzá a színház- és filmmûvészethez. (MTI/AP/Charles Krupa)

Forrás: afp

Mila Kunis átvette a Harvard Egyetem több mint kétszáz éves Hasty Pudding színjtársulatának díját azután, hogy a társulat a feminista tiltakozások nyomására bejelentette, a jövő évtől nőket is felvesz tagjai közé.

A 223 éves egyetemi társulat a hagyományaira hivatkozva mindeddig nem volt hajlandó női hallgatókat felvenni színészei közé.

A tiltakozók korábban a nők egyenjogúságáért felszólaló Kunist is arra kérték, hogy ne vegye át a díjat. A színésznőnek azonban nem kellett pálcát törnie a társulat felett, mert a díjátadó előtt Amira Weeks, a színjátszó csoport elnöke bejelentette, hogy a jövő évtől nők is szerepelhetnek a darabjaikban – írta meg az MTI.

A Hasty Pudding szatirikus komédiákkal szórakoztatja a közönségét, a darabokban mindeddig a női szerepeket is férfiak alakították. „A Hasty Pudding örömmel látja a nőket is a meghallgatásain és egyenlő lehetőséget nyújt számukra, hogy eljátszhassák azokat a szerepeket, amelyek megfelelnek egyéni tehetségüknek” – fogalmazott Weeks.

Az elnök hozzátette:

miközben tiszteletben tartják azt a művészeti formát, amely több mint 170 éve a Pudding sajátja, tudatában vannak annak is, hogy a világ nagyot változott. Ennek megfelelve lépnek tovább, hogy a társulat kiálljon a nők jogai és a nemi egyenjogúság mellett.

A színtársulat körüli technikai munkákban, a darabok írásában, a társulat vezetésében eddig is közreműködött számos nő, színpadra azonban nem léphettek. Az arany pudingos tállal díjazott Kunis elmondta:

döntésében, hogy elfogadja az elismerést, fontos szerepet játszott, hogy a társulat a jövőben nőket is beválogat a szereposztásba.

Borítókép: 

Mila Kunis amerikai színésznő az év nőjének járó kitüntetéssel a Massachusetts állambeli Cambridge-ben 2018. január 26-án

MTI / AP / Charles Krupa

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában