Légszennyezés

2024.01.08. 17:28

Nógrád-szerte gyakran mérnek rossz levegőminőséget a téli hónapokban

Télen gyakran megemelkedik a szálló por és a szennyező anyagok mennyisége a levegőben, ezért érdemes odafigyelni néhány dologra a jobb levegőminőség érdekében.

Nagy Orsolya

Az elmúlt időszakban több alkalommal is kifogásolt volt a levegőminőség Salgótarjánban. A Nógrád Vármegyei Kormányhivatal a témával kapcsolatban korábban elmondta, hogy hazánkban a kis méretű szállópor levegőbe jutásának nyolcvan százalékáért a fűtés a felelős. A poron megtapadó mérgező anyagok a szervezetünkbe kerülve akár a tüdőt is károsíthatják.

Hozzátették: a gyengébb minőségű szenek és a hulladékok égetése során jelentős mennyiségű és fajtájú káros anyag keletkezik, egyrészt a tüzelésre nem alkalmas anyagok összetételéből, másrészt a relatíve alacsonyabb égetési hőmérsékletből adódóan. Ezek közül egyesek nemcsak mérgezők, de a tüdőrák kockázatát is többszörösére növelik. A leginkább környezetbarát fűtési mód a gázfűtés és a távhő használata.

Veszélyes szeméttel fűteni

Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője kiemelte, hogy nem csak környezetre káros, de életveszélyes is szeméttel fűteni. Sokan ennek ellenére mégis hulladékot használnak, hogy spóroljanak. Mint mondta, fával való tüzelés esetén csak papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő kezeletlen, száraz fahulladék égethető el, háztartási hulladék nem.

Amennyiben valaki mégis szemetet éget, amellett hogy a tüzelőberendezés idő előtti tönkremenetelét okozhatja, a biztonságos működés feltételeinek romlását is eredményezheti. A szén-monoxid mellett pedig egyéb, igen mérgező gázok, gőzök keletkezéséhez is vezethet, amelyek veszélyt jelenthetnek az adott háztartásban élőkre.

– Ezek a gázok fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását is. Ez pedig további veszélyeket hordozhat magában, hiszen a kémény belső falára így lerakódó anyagok fűtéskor izzani kezdhetnek és meggyulladhat. Ezáltal könnyen a lángok martalékává válhat egy otthon

 – fogalmazott Kapás Márton.

Több egészségügyi probléma jelentkezhet

A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján arra hívja fel a figyelmet, hogy a légszennyezettség egészségkárosító hatásai rövid és hosszú távon is jelentkezhetnek. Elsősorban az érzékeny lakosságcsoportba tartozóknál (gyermekek, idősek, krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, várandós kismamák) fordulhatnak elő rövid távú egészséghatások.

Kitértek arra is, hogy a dohányzás, a magas vérnyomás, az étrendi kockázat vagy az elhízás után a levegőminőség, amelyek lényegesen meghatározzák egészségi állapotunkat, illetve akár jelentősen is csökkenthetik az egészségben eltöltött életévek számát. A hazai kutatások az Egészségügyi Világszervezet vizsgálataival összhangban megállapították, hogy a levegőszennyezés miatt Magyarországon az utóbbi években évente körülbelül 8000-12000 ember hal meg a születése éve, neme szerint számított várható élettartama előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában