Segítség

2 órája

Magyar segélyszállítmány indul Bosznia-Hercegovinába

Sátrakat, szivattyúkat és takarókat küld Magyarország a bajba jutott Bosznia-Hercegovinának, amelyet pénteken ért el a heves zivatarokat hozó Cassandra-ciklon – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vasárnap este az MTI-vel.

MW

Árvízzel elöntött használtautó-kereskedés a boszniai Kiseljakban 2024. október 4-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Nidal Saljic

A közleményben emlékeztetnek, hogy Bosznia-Hercegovina szombat este aktiválta az EU polgári védelmi mechanizmusát, ezzel a tagországok segítségét kérte a helyzet kezeléséhez. 

Az unió Veszélyhelyzet-kezelési Koordinációs Központján keresztül kutató-mentő csapatokat, lánctalpas kotrógépeket, előre gyártott hidakat, generátorokat, szivattyúkat, sátrakat, lakókonténereket és takarókat kértek.

A magyar katasztrófavédelem tíz, egyenként huszonnégy négyzetméteres sátrat, tíz, ezerkétszáz liter/perc teljesítményű szivattyút és a hozzájuk tartozó harmincméternyi tömlőket, illetve ötszáz takarót ajánlott fel vasárnap délelőtt. A magyar segítséget Bosznia-Hercegovina elfogadta, így a segélyszállítmány a katasztrófavédelem raktárából még vasárnap elindul a bajba jutott balkáni országba. A szállítmányt a bosnyák biztonsági minisztérium fogadja majd és Konjic településre kerül.

A nyugat-balkáni ország déli részén több települést is elárasztott a víz, a földcsuszamlások utakat, hidakat és épületeket sodortak el, több ember életét vesztette – írták a közleményben.

Hozzátették, hogy

 a magyar katasztrófavédelem nem először nyújt segítő kezet Bosznia-Hercegovinának, 2014 májusában 100 ezer homokzsákot és egy víztisztító berendezést küldött a balkáni országnak az árvíz okozta helyzet kezelésére.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában