Közel-keleti konfliktus

Tegnap, 12:05

Ferenc pápa az ENSZ-békefenntartó erők elleni támadások leállítását kérte

Az izraeli–palesztin háború 371. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ferenc pápa

Forrás: MTI/EPA/ANSA

Fotó: Angelo Carconi

IDF: izraeli sebesültek kimentésén dolgoztak az UNIFIL állása közelében a tankok

Az izraeli hadsereg (IDF) válasza szerint az izraeli harckocsik sebesült katonák kimentése közben hajtottak át az UNIFIL-egység állásánál.

A harckocsik a sebesültek evakuálása érdekében hátrafelé hajtottak – felelték az IDF szóvivői az UNIFIL azon állítására, miszerint a harckocsik betörtek a nemzetközi erők állásába.

A baleset a megsérült katonák kimentésekor történt, de „az incidens során az IDF tevékenységével nem fenyegette az UNIFIL katonáit” – közölték, és hozzátették: „az IDF-erők folyamatosan kapcsolatban állnak a nemzetközi békefenntartókkal”.

A vasárnapi vádakat követően az IDF közölte, hogy az eset akkor történt, amikor az izraeli erők ellen tömegesen páncéltörő rakétákat lőttek ki. Ennek során két izraeli katona súlyosan, és számos katona könnyebben megsebesült. Erről már értesítették családjaikat.

Az előzetes vizsgálat azt mutatja, hogy az incidens során, a sebesültek evakuálása érdekében két harckocsi hátrafelé hajtott olyan helyen, ahol a lövöldözés veszélye miatt másként nem tudtak haladni, és néhány méterrel megközelítették az UNIFIL állását. A tűzharc végeztével és a sebesültek evakuálása után a harckocsik elhagyták az állást.

Az IDF szóvivője a füst okozásáról azt jelentette, hogy erre a biztonságos evakuálás érdekében volt szükség, de végig kapcsolatot tartottak az UNIFIL-lel, és nem fenyegették a katonáikat.

Izrael kivizsgálja ezeket az eseteket, és jelentős erőfeszítéseket tesz, hogy ne érje sérelem az ENSZ személyzetét – jelentette ki Joáv Galant védelmi miniszter a vasárnapi kormányülésen.

Az elmúlt hónapokban a Hezbollah többször rakétákat lőtt ki Izraelre az UNIFIL állásokhoz közeli helyekről, és több lövedék az UNIFIL állásoktól nem messze ért földet Dél-Libanonban.

ENSZ-főtitkár: háborús bűncselekménnyel érhet fel egy, az UNIFIL-békefenntartókkal szembeni támadás

Háborús bűncselekménnyel érhet fel egy, az ENSZ Libanonban állomásozó békefenntartóival szembeni támadás – figyelmeztetett vasárnap este António Guterres ENSZ-főtitkár, akit szóvivője, Stéphane Dujarric idézett.

A világszervezet vasárnap közölte, hogy izraeli tankok hatoltak be erőszakkal az ENSZ Dél-Libanonban állomásozó békefenntartó egységének, az UNIFIL-nek az egyik támaszpontjára.

Az UNIFIL békefenntartói maradnak állásaikban, az ENSZ zászlaja pedig tovább fog lobogni

– szögezte le Dujarric.

Az ENSZ Ideiglenes Libanoni Haderejének (UNIFIL) spanyol békefenntartói koordinálják járőrözésüket a libanoni hadsereggel a dél-libanoni Marjayounban 
Fotó: AFP

„A főtitkár újfent felhívja arra a figyelmet, hogy az UNIFIL-személyzetet és létesítményeit nem szabad megtámadni. A békefenntartók elleni támadások a nemzetközi jog megsértésének minősülnek, ideértve a nemzetközi humanitárius jogot. Mindez akár háborús bűncselekménnyel is felérhet” – fűzte hozzá.

Az UNIFIL közlése szerint az izraeli védelmi erők a reggeli órákban két Merkava páncélosa lerombolta a támaszpont főbejáratát és erőszakkal behatolt annak területére a libanoni Ramdzsa településen.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az ENSZ békefenntartó egysége, az UNIFIL kivonását sürgette Libanon déli részéből az ENSZ-főtitkárhoz intézett videóüzenetében vasárnap.

Sokakat megsebesített Izraelben egy libanoni drón

Mintegy hetven embert megsebesített Izraelben az Iránból támogatott síita Hezbollah terrorszervezet Libanonból indított drónja – jelentette az izraeli mentőszolgálat vasárnap este.

Hatvanhétre emelkedett a dróntámadásban megsebesültek száma. Korábban még mintegy negyven sebesültről lehetett tudni. Tavaly október, vagyis a Hamász terrorszervezet akkori összehangolt terrortámadása óta ebben a támadásban sérültek meg a legtöbben Izraelben. 

Az akciót a Hezbollah vállalta magára, állítva, hogy támadó drónok raját indította egy, a Binjamina településen üzemelő katonai kiképzőtábor ellen.

Négyen kritikus, életveszélyes sérüléseket szenvedtek, az orvosok az életükért küzdenek, öten pedig súlyosan megsebesültek. Tizennégy fiatalt közepesen súlyos sebesüléssel ápolnak. A légvédelem nem figyelmeztetett az alacsonyan repülő drónra, amely az ország Haifától délre fekvő térségébe, Binjamina környékére csapódott be egy ebédlőbe, amely tele volt emberekkel.

Az országhatárt három drón lépte át, melyek egyike mélyen izraeli területre jutott.

A 13-as kereskedelmi TV tudósítása szerint a fiatalok egy helyiségben tartózkodtak, melynek tetején áttört a robbanás sokaknál repeszsérüléseket okozva. A legsúlyosabb sebesülteket helikopterekkel szállították kórházba.

ENSZ: izraeli tankok hatoltak be erőszakkal az UNIFIL egyik támaszpontjára

Izraeli tankok hatoltak be erőszakkal az ENSZ Dél-Libanonban állomásozó békefenntartó egységének, az UNIFIL-nek az egyik támaszpontjára – közölte vasárnap a világszervezet.

A tájékoztatás szerint két harckocsi a reggeli órákban lerombolták a bázis bejáratát a libanoni Ramdzsa településen, nem messze az izraeli határtól.

„Az izraeli védelmi erők két Merkava páncélosa lerombolta a támaszpont főbejáratát és erőszakkal behatolt annak területére. Ismételten azt követelték, hogy a bázis kapcsolja le a megvilágítását” – áll az UNIFIL közleményében. A tankok mintegy 45 perccel később vonultak el, miután az UNIFIL a megfelelő összeköttetési csatornákon keresztül panaszt emelt. A békefenntartó misszió hozzátette, hogy az izraeli katonai jelenlét veszélybe sodorta a kéksisakosokat.

Az UNIFIL szerint mintegy két órával később egy másik incidens is történt ugyanabban a térségben. Lövéseket adtak le és füst keletkezett, aminek következtében 15 kéksisakosnál bőrkiütés, illetve gyomorbántalmak jelentkeztek annak ellenére, hogy gázálarcot viseltek.

A közlemény kitért arra is, hogy az izraeli hadsereg feltartóztatott egy fontos UNIFIL logisztikai szállítmányt is a libanoni Maisz adzs-Dzsabal határtelepülés térségében szombaton.

Az ENSZ-kéksisakosok az utóbbi napokban több alkalommal is tűz alá kerültek, egy ENSZ-bázisra való behatolás pedig „további súlyos megsértése a nemzetközi humanitárius jognak és az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1701-es számú határozatának” – tette hozzá az UNIFIL.

Benjámin Netanjahu az ENSZ-békefenntartók kivonását sürgeti Dél-Libanonból

Benjámin Netanjahu az ENSZ békefenntartó egysége, az UNIFIL kivonását sürgette Libanon déli részéből António Guterres ENSZ-főtitkárhoz intézett videóüzenetében vasárnap.

Az izraeli miniszterelnök az UNIFIL-katonák kivonását kérte a harci területekről, mert szerinte az Iránból támogatott libanoni síita Hezbollah milícia emberi védőpajzsként használja őket.

„Eljött az ideje, hogy kivonja az UNIFIL-t a Hezbollah erődítményeiről és a harci területekről” – üzente az ENSZ-főtitkárnak Netanjahu. „Az izraeli hadsereg (IDF) többször kérte ezt, és többször visszautasították abból a célból, hogy emberi védőpajzsot biztosítsanak a Hezbollah terroristáinak” – tette hozzá az izraeli kormányfő.

Az elmúlt napokban az UNIFIL szerint az izraeli hadsereg lőtte a békefenntartók több állomáshelyét, többek közt főhadiszállásukat Nakurában, és az UNIFIL több katonája könnyebben megsebesült a lövések nyomán. Netanjahu közölte, hogy Izrael „sajnálja a békefenntartókat ért sérüléseket”, és mindent megtesz ennek megakadályozására.

Az ENSZ Ideiglenes Libanoni Haderejének (UNIFIL) járművei járőröznek a dél-libanoni Marjayounban 
Fotó: AFP

„Az UNIFIL-katonák evakuálásának megtagadása a Hezbollah túszaivá teszi őket” – vélekedett, és kijelentette, hogy „ez veszélyezteti őket is, és katonáink életét is”.

Az izraeli egységek egy dél-libanoni faluban egy alagútban elfogták, majd kihallgatásra szállították a Hezbollah egyik harcosát. A közzétett videó tanúsága szerint a fegyveres alsóneműben mászott ki az alagútból, miután az esetleg testére szerelt pokolgépek elleni izraeli védekezésül hátra kellett hagynia ruháit.

A járat egy ötven négyzetméteres, hét méterrel a föld alá ásott terembe vezet, ahol fegyvereket és hosszabb tartózkodást biztosító készleteket is találtak. Az elfogott Hezbollah-milicistát Izrael belsejébe vitték további kihallgatásra.

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter vasárnap bejelentette, hogy a Hezbollah rakétáinak száma az eredeti mennyiség kevesebb mint egyharmadára csökkent. A terrorszervezet a háború kezdete óta több mint tizennégyezer rakétát lőtt Izraelre, és rengeteg lövedékét megsemmisítettek az izraeli légierő csapásai is.

Izrael északi részén vasárnap is számos alkalommal megszólaltak a légvédelmi szirénák, melyek Libanonból érkező rakétákra figyelmeztettek. A lövedékek többfelé tüzeket okoztak, de személyi sérülésről nem érkezett hír.

Az IDF arab nyelvű szóvivője, Aviháj Edri vasárnap újabb huszonegy dél-libanoni település lakóit szólította fel, hogy költözzenek az IDF szárazföldi hadműveletének idejére a Havali folyótól északra.

Ferenc pápa az ENSZ-békefenntartó erők elleni támadások leállítását kérte

A nemzetközi békefenntartó erők tiszteletben tartását kérte Ferenc pápa vasárnap délben mondott beszédében, miután a Dél-Libanonban állomásozó UNIFIL missziót újabb támadás érte. A pápa azonnali tűzszünetet sürgetett.

A katolikus egyházfő kijelentette, továbbra is aggodalommal kíséri a közel-keleti történéseket. Azonnali tűzszünetet sürgetett „minden fronton”. Azt kérte, hogy a diplomácia és a párbeszéd útja érvényesüljön a béke elérésében.

A pápa közelségét fejezte ki az összes érintett népnek palesztin területen, Izraelben és Libanonban, ahol az ENSZ-békefenntartói erői tiszteletben tartásának fontosságát hangoztatta.

A Dél-Libanonban állomásozó UNIFIL-misszió újabb kéksisakos katonája sebesült meg pénteken, miután egy lövedék eltalálta. Korábban további három katona sebesült meg, közülük legalább ketten az izraeli csapatok támadásában.

„Imádkozom minden áldozatért, az otthonukat elvesztőkért, a túszokért, akiknek azonnali szabadon engedésében bízok, és remélem, hogy ez a nagy és haszontalan szenvedés, amelyet a gyűlölet és a bosszú idézett elő, gyorsan véget ér” – mondta Ferenc pápa a szokásos vasárnap déli imádságot követő beszédében, amely a Szent Péter-téren hangzott el.

Hozzátette: 

„a háború illúzió, vereség, amely soha nem vezet békéhez, soha nem fog biztonságot teremteni, mindenki számára vereséget jelent, főleg azoknak, akik legyőzhetetlennek gondolják magukat. Álljatok le, kérlek!”

A pápa felhívást intézett annak érdekében is, hogy az ukránokat ne hagyják meghalni a hideg évszak visszatérésével, és álljanak le a lakosságot sújtó légitámadások. „Elég volt az ártatlanok legyilkolásából!” – mondta az egyházfő, aki pénteken fogadta a Vatikánban Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

A pápa említette a Haitin kialakult drámai helyzetet, a lakossággal szembeni erőszakot, és a nemzetközi közösség elkötelezettségét kérte az ország megbékélésének elérésére.

Borrell: aggodalomra ad okot az UNRWA műveleteinek leállítását célzó izraeli törvénytervezet

Az Európai Unió aggodalmát fejezi ki az ENSZ palesztinokat segélyező ügynökségéról (UNWRA) szóló, az izraeli parlament által jelenleg tárgyalt törvénytervezet miatt, amely leállíthatja az UNRWA műveleteit a megszállt palesztin területeken és Gázában – közölte az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő vasárnap.

Josep Borrell közleményében aláhúzta: 

az Európai Unió támogatja az ENSZ főtitkárának a törvénytervezettel kapcsolatos felhívását, és osztozik azon aggodalmában, hogy elfogadása esetén a szabályozás katasztrofális következményekkel járna. Megakadályozná az ENSZ-ügynökséget abban, hogy szolgáltatásokat és védelmet nyújtson a megszállt Ciszjordániában, Kelet-Jeruzsálemben és Gázában tartózkodó palesztin menekülteknek 

– emelte ki.

BORRELL FONTELLES, Josep
Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője 
Fotó: Christophe Petit Tesson / Forrás:  MTI/EPA

A törvényjavaslat végleges elfogadása hatályon kívül helyezné az Izrael és az UNRWA között 1967-ben létrejött megállapodást, leállítaná az ENSZ-ügynökség összes műveletét Izraelben és Kelet-Jeruzsálemben, megsemmisítené humanitárius munkások életmentő műveleteit Gázában, súlyosan akadályozná az egészségügyi, oktatási és szociális szolgáltatások nyújtását Ciszjordániában, és visszavonná e tevékenység folytatásához szükséges diplomáciai kiváltságokat és mentességeket – hívta fel a figyelmet.

A közlemény szerint az EU annak garantálására biztatja az izraeli hatóságokat, hogy az UNRWA az ENSZ Közgyűlése által elfogadott megbízatásával összhangban folytathassa kulcsfontosságú munkáját. Az UNRWA a regionális stabilitás egyik pillére – jelentette ki. Alapvető szerepet játszik továbbá a kétállami megoldás, azaz Izrael mellett egy palesztin állam létrehozása felé vezető hiteles út feltételeinek biztosításában – hangoztatta.

Az EU határozottan támogatja az ENSZ-t és a multilaterális és szabályokon alapuló globális kormányzási rendszert, amelynek az UNRWA mint ENSZ-ügynökség is része

– fogalmazott Borrell, majd hozzátette: az EU elkötelezett amellett, hogy továbbra is támogassa az ügynökséget.

Azzal összefüggésben pedig, hogy az UNRWA egyes tajai a Hamász iszlamista terrorszervezet kötelékébe tartoztak volna, vagy támogatták volna a terrorszervezetet, az uniós főképviselő hangsúlyozta: az EU szorosan nyomon követi a független felülvizsgálati csoport jelentésében foglalt ajánlások végrehajtását, valamint támogatja az ENSZ fellépését az ügynökség semlegességének, az érintett munkatársak elszámoltathatóságának, valamint az ügynökség műveletei feletti ellenőrzés és felügyelet megerősítése érdekében.

Az izraeli parlament leállítja az UNRWA tevékenységét Izraelben

A The Jerusalem Post című izraeli újság hétfőn közölte, hogy az izraeli parlament, a kneszet külügyi és védelmi bizottsága két törvényjavaslatot hagyott jóvá, amelyek leállítják az UNRWA tevékenységét Izraelben.

Az első törvényjavaslat kimondja, hogy az UNRWA többé nem „működtethet semmilyen intézményt, nem nyújthat szolgáltatást vagy folytathat tevékenységet, akár közvetlenül, akár közvetve” Izraelben. A második kimondja, hogy az Izrael és az UNRWA között, az 1967-es hatnapos háború után aláírt szerződés hatálya a törvényjavaslat végleges jóváhagyását követően megszűnik. A szabályozás ezenkívül visszavonja az UNRWA személyzetének korábban biztosított mentességét és különleges jogokat.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár kedden kijelentette: a törvénytervezet elfogadása katasztrófához vezetne. Egy ilyen intézkedés elfojtaná az emberi szenvedés és feszültség enyhítésére irányuló erőfeszítéseket Gázában, sőt az egész megszállt palesztin területen – mondta Guterres.

Az izraeli parlament júliusban előzetesen jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amely az UNRWA-t terrorista szervezetnek nyilvánítaná. Az izraeli vezetők ugyanis azzal vádolják az UNRWA munkatársait, hogy együttműködnek a Hamász gázai fegyvereseivel.

Izrael újabb dél-libanoni területek evakuálására szólított fel

Izrael 23 újabb dél-libanoni település evakuálására szólított fel vasárnap, miközben több libanoni területre, illetve az ország északi részére is kiterjesztette a Hezbollah ellen folytatott, légitámadásokkal kísért hadműveletét.

Az Iránból támogatott siíta milícia vasárnap közölte, hogy Ramijánál harcokat folytat az izraeli erők ellen, amelyek megpróbálnak beszivárogni a dél-libanoni településre.

A libanoni egészségügyi minisztérium jelentése szerint az izraeli támadásokban Libanon három különböző területén legalább 15 ember meghalt, 37-en pedig megsebesültek. Az egyik csapás az észak-libanoni Deir Billa városát érte, amely a mostani konfliktus során még nem szenvedett el támadást az izraeli hadseregtől (IDF).

Az IDF jelentése szerint az izraeli légierő az elmúlt egy napban mintegy kétszáz, Hezbollah-hoz köthető célpontra mért csapást Libanon déli részén, miután szombaton a síita szervezet csaknem 320 lövedékkel támadta Izrael északi részét. Az IDF ezután szólította fel 23 dél-ibanoni település lakosságát otthonaik elhagyására. A közlemény szerint a civilek biztonsága érdekében tett felszólítás sok olyan dél-libanoni települést érint, amelyet a Hezbollah terrorista célpontjai és infrastruktúrái ellen korábban végrehajtott és előre jelzett izraeli támadások miatt már szinte teljesen kiürítettek.

Izrael északi részén, Haifa környékén és Akkóban vasárnap is megszólaltak a légvédelmi szirénák, sebesültekről, áldozatokról azonban nem érkezett jelentés – közölte a hadsereg, hozzátéve, hogy öt Libanonból indított rakétát megsemmisítettek. 

A Pentagon közleménye szerint Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter Joáv Galant izraeli védelmi miniszterrel folytatott szombati telefonbeszélgetése során „mély aggodalmát” fejezte ki azokkal a jelentésekkel kapcsolatban, amelyek szerint az izraeli erők az elmúlt napokban tüzet nyitottak az ENSZ libanoni békefenntartó állásaira, illetve izraeli lövedékek találtak el több kéksisakost. A tárcavezető emellett szorgalmazta, hogy Izrael „a libanoni katonai műveletekről a lehető leghamarabb térjen át a diplomácia útjára”.

Az ENSZ libanoni ideiglenes békefenntartó missziója (UNIFIL) szombaton közölte, hogy újabb ENSZ-békefenntartó sebesült meg péntek este Dél-Libanonban. Egyelőre nem azonosították, hogy melyik fél adta le a lövést a kéksisakosokra, akik Izrael és a Hezbollah kereszttüzében vannak.

Az UNIFIL pénteken azt jelentette, hogy megsebesült négy tagja – indonéz és Srí Lanka-i állampolgárok –, közülük legalább ketten az izraeli erők támadásában.

Ez történt szombaton:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában